Norge

Skatten tilgjengelig for alle

Lyspunkt etter dager med skattetrøbbel på nett. Men systemet går fortsatt tregt, beklager Altinn.

Torsdag formiddag skal altinn være tilgjengelig for alle, dog med treghet i systemet.
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder
  • Bt.no
  • Ørjan Torheim
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

altinn.no står torsdag morgen følgende melding, etter problemer siden tirsdag morgen:

«Altinn er nå tilgjengelig for alle. Vi jobber videre med å finne feil og stabilisere løsningen. Vi beklager sterkt feilsituasjonen og ulempene den medfører for våre brukere.»

— Leverandørene våre har gjort en hel rekke endringer onsdag kveld som ser ut til å ha hatt effekt, sier Jørgen Ferkingstad, informasjonsansvarlig for Altinn til bt.no.

Han sier de torsdag fortsetter med å optimalisere Altinn-løsningen, fordi den fortsatt ikke har den ytelsen den skulle ha hatt.

Flere muligheter

Det er flere måter å få tilgang til selvangivelsen på. Man kan logge inn i det trøbbelforfulgte systemet via Skatteetaten, Altinn eller minside/minID.

Har du registrert deg som bruker her, holder det med fødselsnummer og passordet du tidligere har valgt. Da vil du få tilsendt en SMS med engangskode.

Har du ikke registrert deg, kan du logge inn ved hjelp av PIN-koder tilsendt fra Skatteetaten i brevsform. Tidligere kom slike koder på selvangivelsen. Du kan be om nye PIN-koder hos Skatteetaten.

En tredje mulighet er å logge inn med Buypass-konto og smartkort, som blant annet er utbredt blant ivrige kunder av Norsk Tipping.

Også andre brukere rammet

— Det ser ut til at folk nå kommer inn og får sjekket selvangivelsen sin. Det er også mulig å levere, sier Ferkingstad til bt.no torsdag formiddag.

Ifølge Altinn-talsmannen har en halv million skatteytere sjekket skatten på nett siden utleggingen tirsdag.

Tirsdag morgen skulle 3,9 millioner selvangivelser være tilgjengelig for sjekk og levering på nettet - via altinn.no.

Men store deler av befolkningen har bare blitt møtt av feilmeldinger når de har prøvd å logge seg på.

— Det er ikke bare for skatteyterne at datatrøbbelet har hatt konsekvenser. Vi har mange andre brukere som er avhengig av at Altinn fungerer, alt fra regnskapsførere til næringsmiddelbransjen som må ha papirer i orden for å få eksportert for eksempel fisk. Vi har fått flere tilbakemeldinger og klager fra dem. Torsdag håper vi at også disse andre brukerne kan bruke altinn.no som normalt, sier Ferkingstad, og poengterer at 33 offentlige etater bruker systemet

- Og nå er dere sikre på at det ikke blir nye datakrasjer?

— Vi har fortsatt en situasjon vi ikke er fornøyd med, og må jobbe videre med å luke ut ting som kan føre til at Altinn får problemer igjen.

«Ikke friskmeldt»

Videre på Altinns hjemmesider heter det at altinn.no er åpen for alle, «men ikke friskmeldt»:

«Alle brukere har nå tilgang til Altinn. Løsningen er fortsatt treg, det beklager vi. Vi jobber med dette problemet. De tiltakene som ble satt inn 23. mars, ser ut til å ha positiv effekt. Vi følger situasjonen nøye fremover. Klokka 17:30 i går, 23. mars, hadde omtrent 300.000 brukere fått sjekket selvangivelsen sin.»