Norge

Slik jukser man seg til god nynorsk-karakter

Mistenkelig mange gode eksamensbesvarelser. Løsninger finnes, men skolepolitikerne er ikke tilstrekkelig interessert, mener Norsk Lektorlag.

Slik brukes oversettelsesprogrammet NYNO.
  • Mona W. Claussen
    Journalist
  • Randi Johannessen Buckley

Vi har testet jukse-programmet:

  • Slik vurderer ekspertene resultatet:
    Hva mener du om saken? Diskutér nederst i denne saken.

Har du hørt om NYNO? Dataprogrammet oversetter tekst fra bokmål til nynorsk.

NYNO er ulovlig å bruke under eksamen. Men at det brukes, er ikke lærere i tvil om. Norsk Lektorlag har fanget opp mye frustrasjon over dette blant sine medlemmer de to-tre siste årene.

«plz hjelp... Nynorsk eksamen i morgen»

Programmet kan leies for 390 kroner i året eller lastes ned ulovlig. Slik lyder én av brukerkommentarene på Pirate Bay:

Gro Elisabeth Paulsen.

«Noen som har peiling på hva jeg kan gjøre med dette? plz hjelp... Nynorsk eksamen i morgen...»— Det leveres mistenkelig mange gode besvarelser. Men hva kan lærerne gjøre? sier leder Gro Elisabeth Paulsen i Norsk Lektorlag.

Skolene holder elevene med PC'er, og elevene tar PC'ene med seg hjem. Der kan de «preppe» maskinene med hjelpemidler.

— Skolene har ingen sjanse til å undersøke og rense alle disse PC'ene for ulovlige programmer. Under eksamen kan lærere og vakter selvsagt forsøke å stå bak ryggen på elevene, men de er ikke mange nok eller datakyndige nok til å avdekke jukset mens det skjer, sier hun.

Jukser i flere språkfag

Skolebyråkrater og -politikere er varslet om det som pågår, men viser ikke tilstrekkelig interesse, mener Paulsen. Lærerne blir stående alene med sin frustrasjon.

— Politikerne i Kunnskapsdepartementet må på banen og finne løsninger. For dette gjelder ikke bare nynorsk. Det brukes ulovlige hjelpemidler i alle språkfag. Elevene kan få ståkarakter selv om de ikke kan språket de har eksamen i, sier lektorlederen til Aftenposten.no.

- Hva er løsningen?

- Under de internasjonale PISA-prøvene får elevene utlevert minnepinner som inneholder oppgavene, og som samtidig blokkerer alle andre programmer på PC'en. Det hindrer juks. Alternativt kan vi be elevene skrive for hånd under eksamen.

Aftenposten.no har snakket med Utdanningsdirektoratet, som viser videre til skoleeier. Kunnskapsdepartementet viser til Utdanningsdirektoratet, som de mener har ansvaret i denne typen saker.

Les også

  1. Så enkelt var det

  2. - Holder til en femmer