Norge

Rødt sier ja til samarbeidsavtale med det nye byrådet

Styret i Rødt Oslo har sagt ja til å inngå en samarbeidsavtale med det nye byrådet i Oslo. Det sikrer byrådet et flertall i ryggen i bystyret. Men Ap må svelge en barnehage-kamel for å få det til.

Kommende byrådsleder, eller byregjeringsleder om du vil, Raymond Johansen (Ap), sammen med Rødt-leder Bjørnar Moxnes på 1.mai i år.
  • Arild Færaas

Rødt og de nye byrådspartiene Ap, MDG og SV er enige om en samarbeidsavtale. Rødt-leder og bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes sier at avtalen vil presentert kl. 11 tirsdag.

— Vi har fått gjennomslag for at det ikke blir privatisering av velferdstjenesten i Oslo, og at det blir full stopp for nye kommersielle barnehager, sier han.

Moxnes er veldig fornøyd med at «pengene vi betaler i skatt skal gå til barnas beste og ikke til å berike enkeltpersoner».

— Dette er en betydelig politisk kursendring, legger han til.

Ap redd for at barnehager ikke bygges kjapt nok

Særlig Arbeiderpartiet har vært skeptisk til dette, fordi de har vært redde for at det skal føre til problemer med å skaffe nok barnehageplasser.

- Er du redd for at det skal ta lengre tid å bygge nok barnehageplasser nå?

— Jeg er overhodet ikke bekymret for det. Det er ikke slik at Norlandia (kommersielt barnehageselskap journ.anm.) har en rekke eksklusive arbeidere som kan bygge barnehager for dem, sier Moxnes.

Mikkel Øgrim Haugen, leder i Rødt Oslo, sier at det ikke hadde blitt en avtale om de ikke hadde fått gjennomslag for stopp i nye kommersielle barnehager.

— Vi er like store som SV i bystyret, og da er det naturlig at vi får satt vårt stempel også, sier han.

Han forteller at Rødt vil stå fritt til å stemme sammen med de borgerlige i enkeltsaker om de ikke skulle være enige med byrådspartiene, men de forplikter seg til å støtte helheten i budsjettetene.

Lokallagslederen vil ikke ut med alle detaljer i avtalen, men sier også at Rødt har fått gjennomslag for flere kommunale utleieboliger, samt at de skal spres over hele hovedstaden.

Kaller det «en ideologisk kamp»

Arild M. Olsen er administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund (PBL). Ikke overraskende er han ikke veldig glad for Rødts gjennomslag i barnehage-saken.

— Dette er en ideologisk kamp uten grunnlag. Dersom det var slik som Moxnes sier, skulle kommunale barnehager i dag vært signifikant bedre enn private barnehager. Men jeg har ikke sett noen undersøkelser som viser det.

Ifølge PBL-direktøren er marginene i private barnehager sjelden over 3 prosent.

— Dette er uansett en avsporing av debatten. Vi er opptatt av å måle kvalitet.

Olsen mener også at han ennå ikke har skjønt hvor skillet mellom ideell og kommersiell privat aktør skal gå.

— Det er noen menigheter som driver barnehager som AS, fordi det er den beste måten å regulere næringsvirksomhet. Er de da kommersielle? Det er heller ikke slik at alle stiftelser nødvendigvis driver god barnehager, avslutter han.

Nikolai Astrup, leder i Oslo Høyre, sa til NRK mandag at det vil bli vanskelig å bygge ut 3000 barnehageplasser dersom private ikke får være med.

Avtroppende byråd Guri Melby (V) fra Venstre peker på sin side på at private barnehager har fått høyere score i brukerundersøkelser enn kommunale barnehager.

— Jeg tror foreldre ikke er opptatt av hvem som tjener penger på barnehager, men kvaliteten på barnehagen, sier hun til statskanalen.

Moxnes: - Flere seire

Rødt-leder Bjørnar Moxnes nevner tre andre eksempler på det han anser som Rødt-seire i samarbeidsavtalen med det nye byrådet:

  • Oslo skal si nei til nye, kommersielle privatskoler
  • En løsning som kan bety slutten på den langvarige arbeidskonflikten i Oslo havn.
  • Boforholdene i kommunale boliger skal bli bedre
    Også Moxnes presiserer at Rødt står fritt til å stemme som de vil på enkeltposter i budsjettet og i enkeltsaker, men at de har forpliktet seg til å stemme for helheten i de rødgrønnes budsjett – altså at de ikke vil bidra til å kaste byrådet selv om de ikke skulle være helt fornøyd med budsjettet.

Aftenposten får opplyst at Raymond Johansen ikke vil kommentere samarbeidsavtalen før pressekonferansen klokken 11 tirsdag.

FÅ MED DEG FLERE SAKEROM SKIFTET:

Les også

  1. Oslo får flere bomstasjoner

  2. Nå skal Oslo bygge kommunale barnehager igjen

  3. Slik vil de styre Oslo de neste årene

  4. Hva skjer med E18 under det nye byrådet?