Norge

Store protester mot voldtekts-frikjennelser mandag ettermiddag

Demonstranter samlet seg på Eidsvolls plass utenfor Stortinget mandag ettermiddag. Ifølge politiet var de omtrent 500 i tallet.

Flere tusen deltok i demonstrasjoner for kvinners rettssikkerhet over hele landet mandag ettermiddag.

  • Thomas Olsen
    Journalist

– Jeg opplever dette som en enorm støtte, sier Andrea Voll Voldum, som offentlig har fortalt om skuffelsen hun føler etter at tre menn ble frifunnet for voldtekt mot henne.

Engasjementet har vært voldsomt etter at tre menn i forrige ukeble frikjent for voldtekt av en 18 år gammel jente i Hemsedal i mars 2014.

Den ene taleren etter den andre roste Andrea Voll Voldum for at hun sto frem og fortalte om sine erfaringer etter at tre menn ble frifunnet av Borgarting lagmannsrett.

Den 21 år gamle kvinnen var til stede på Eidsvolls plass sammen med sin mor og gode venner.

– Det er jo alle slags mennesker som har kommet, menn, kvinner, unge og gamle. Jeg opplever det som en enorm støtte, sier Andrea Voll Voldum, tydelig rørt over at så mange trosset kraftige regnbyger for å markere sin støtte til voldtektsutsatte.

Kvinnefronten sto bak markeringer i flere norske byer mandag ettermiddag, for kvinners rettssikkerhet.

-Voldtekt – en straffri forbrytelse?

– Voldtekt – en straffri forbrytelse, var spørsmålet Kvinnefronten stilte i forkant av demonstrasjonene.

– Det er tilnærmet straffrihet for voldtekt i Norge og i verden. Hele 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt. Halvparten av dem som blir voldatt er under 18 år. Og bare 11 prosent anmelder, meldte Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i 2014.

– Det er ikke en rettsstat verdig at menn kan voldta kvinner helt straffefritt, selv med overveldende bevis, som det er i denne saken, heter det i Kvinnefrontens invitasjon til demonstrasjonene.

Da markeringen foran Stortinget startet klokken 17.00 mandag, var det et stort antall mennesker på plass – ifølge politiet omtrent 500.

Også mange menn

– Selv om det er en større andel kvinner, er også mange menn til stede. De oppmøtte er i alle aldre, melder Aftenpostens reporter på stedet.

– Vi vil med denne markeringen vise støtte til Andrea og andre voldtektsofre. Hemsedalsaken var siste dråpe i et beger som var fullt, sa Tina Skotnes, medlem av arbeidsutvalget i Kvinnefronten.

Skotnes og Kvinnefronten krevde at rettssystemet må granskes, og at politi og påtalemyndighet prioriterer voldtektssaker.

– Dommerne må stoppe forsvarsadvokatenes karakterdrap på voldtektsofre. Det er ikke relevant hva en kvinne hadde på seg av klær. Når ni av ti voldtektsofre ikke vil anmelde, er det en total fallitterklæring for systemet, sa Skotnes.

Flere ganger under markeringen kom det voldsomme regnskyll, me de fleste holdt ut under paraplyer og regnfrakker, hvor også ukjente ble invitert inn.

Andrea Voll Voldum, deltar også i demonstrasjonen.

Blant parolene man kan se er «Vi tror deg» og «Rettssikkerhet for kvinnene nå».

Protester i flere byer

Også i Tromsø, Bergen, Stord, Trondheim, Stavanger, Lærdalsøyri, Hemsedal, Horten og Haugesund ble det arrangert demonstrasjon mandag ettermiddag.

21-åringen fra Lærdal har fått massiv støtte fra hele landet etter at hun sto fram med sin historiei blant annet VG torsdag.

  • Trine Eilertsen: Voldtektsofre møter ikke likemenn i retten

– Mange vil tale

Arrangementet besto av en rekke appeller fra samfunnsdebattanter og politikere.

Et gjennomgangstema var manglende rettssikkerhet for kvinner, fordomsfulle holdninger hos dommere og i samfunnet generelt, og den store skepsis mange voldtektsofre har til politi og rettsvesen, fordi de frykter frifinnelser som vil oppleves som et nytt overgrep.

Daglig leder i DIXI, Rannveig Kvifte Andresen, grep i sin appell fatt i det voldsomme engasjementet i denne saken, og sa at hun håper demonstrasjonen fører til at flere anmelder voldtekt enn dagens én av ti.

10.000 interesserte

Mandag formiddag hadde over 10.000 personer meldt interesse
for å delta i de ulike demonstrasjonene påKvinnefrontens Facebook-side.

– 3400 har varslet at de skal komme. Det er sjelden at man opplever et slikt engasjement. Jeg har kun sett lignende under debatten om reservasjonsretten rundt 8. mars for to år siden. Denne saken har truffet en nerve hos folk, sier Skotnes om demonstrasjonen i Oslo.

– Hva mener Kvinnefronten om at mange, også fornærmede i
saken,navngir de frikjente mennene i sosiale medier?

– Kvinnefronten vil ikke stille seg bak noen lynsjemobb eller en offentlig gapestokk. Men vi har forståelse for at hun gjorde det. Det
er et symptom på kvinners manglende rettssikkerhet og hvor lite tillit kvinner har til rettsvesenet. At de tar saken i egne hender er et tegn på frustrasjon. Vi må akseptere at de er frifunnet, men vi skal sørge for at det blir en bedre behandling av voldtektssaker i fremtiden, sier Skotnes i Kvinnefronten.

Les mer om

  1. Rettssikkerhet
  2. Voldtekt