Norge

Siste ulv i jaktkvoten i Osdals- og Julussarevirene er felt

Jegerne har skutt den siste av 16 ulver som skulle felles i Osdals- og Julussarevirene i Hedmark. Fortsatt er det seks dyr utenfor revirene som skal felles.

Den foreløpig siste av totalt 16 ulver i de to revirene Osdalsflokken og Julussaflokken ble skutt fredag morgen. Jaktlaget mener imidlertid at det kan være flere dyr igjen i de to flokkene og nå må myndighetene vurdere å utvide jakten. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Jakten på de 16 ulvene har pågått siden nyttår og fredag morgen ble det siste av dyrene i kvoten felt i området til Osdalsflokken, melder Nationen.

Fylkesmannen i Hedmark har derfor gitt beskjed om at all jakt i disse revirene skal stoppes. Fremdeles gjenstår en kvote på seks dyr som kan felles utenfor de utpekte revirene.

Hensikten med jakten på de to flokkene har vært å utradere dem. Jegerne som har deltatt i jakten tror imidlertid at det er flere dyr igjen, men det er ikke gitt tillatelse til å felle flere enn 16 dyr.

– Dersom det fortsatt befinner seg ulver i området etter at kvoten er fylt kan det bli aktuelt å gjøre en ny vurdering, sier statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i Klima- og miljødepartementet til Bondebladet.

Totalt har regjeringen åpnet for at 42 ulver kan skytes i Norge i vinter. I tillegg til ulvene i de to revirene, kan 12 ulver felles utenfor ulvesonen i Oslo, Akershus, Hedmark og Østfold og 14 i andre deler av landet.

Fem av ulvene som kan skytes utenfor ulvesonen var allerede skutt da Oslo tingrett stanset jakten i november i fjor. I desember saksøkte WWF Norge for andre gang staten for å fatte lovstridige jaktvedtak i forvaltningen av ulv, som organisasjonen mener strider mot både Grunnloven, naturmangfoldloven og internasjonale avtaler. WWF begjærte på ny en midlertidig stans i jakten.

Oslo tingrett besluttet imidlertid fredag i forrige uke at lisensfellingen ikke vil true overlevelsen til ulvebestanden, og fastslo dermed at ulvejakten kan fortsette. Jakten på de to flokkene innenfor ulvesonen startet 1. januar.

Les mer om

  1. Ulv