Norge

- Her skytes det mot småbåter fra norsk tankskip

En video viser innleide vakter som fyrer løs utenfor Jemen, ifølge en kilde om bord. Få timer senere ble fisker og åttebarnsfar Mohammed Ali Quanas (38) skutt og drept i samme område.

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Maher Derhem

Rettelse (inntatt 17.12.2013): Aftenposten beklager video: Fredag 13. desember publiserte Aftenposten en video som viser en person som skyter fra et skip mot småbåter mens en russisk stemme sier «fyr løs». I en seks siders reportasje lørdag og i flere oppfølgingssaker gjennom helgen ble det henvist til videoen.

Etter de opplysningene Aftenposten hadde på det tidspunktet, var filmen tatt opp av et av mannskapene om bord på tankskipet Nordic Fighter. Angivelig ble filmen tatt opp to timer før russiske marinesoldater løsnet ni skudd under det rederiet senere har beskrevet som et piratangrep.

I ettertid har rederiet overfor Aftenposten lagt frem opplysninger som viser at videoen ikke kan stamme fra «Nordic Fighter». Aftenposten beklager at vi i flere artikler slo fast at videoen var tatt opp på «Nordic Fighter».

------------------------------------------------------------------------------------------------

En gang var deres største bekymring om faren ville komme hjem med nok fisk. Nå er de de fattigste av de fattige i den lille landsbyen Al-Baidah i Jemen.

Seks barn står tett inn til moren, foran en liten, falleferdig leirhytte. Veggene og gulvet er av leire og sand, taket er av strå.

Over to år er gått siden dagen som forandret alt.

— Det var en vanlig dag. Mohammed dro ut for å skaffe oss noe å leve av. Han kom ikke tilbake, sier Najibah (32).

3. august 2011 i Rødehavet

Det er den heteste tiden på dagen, temperaturen ligger rundt 36 grader, selv ute på havet.

Mohammed Ali Quanas (38) sitter foran i en liten, slitt fiskebåt og lager mat. Båten eies av Mohammeds onkel Hassan, som har fisket i dette området i 20 år.

Det er høysesong for å jakte kingfish. Den makrellignende fisken som kan bli 3–5 kilo, biter best på ettermiddagen. På denne tiden av året kommer stimene inn mot kysten.

Men det er også høysesong for somaliske pirater i små, hurtiggående båter fra det lovløse landet på den andre siden av det smale havet.

afp000639000.jpg Bloomberg

Piratene har drept flere fiskere de siste månedene. De tør ikke fiske alene. Tre båter ligger sammen. En av båtene har alltid gevær om bord, med tillatelse fra havnepolitiet og kystvakten i Jemen.Mohammed baker brød til de seks andre som er om bord i Hassans båt, slik at de får en matbit før fisket begynner.

I den varme ettermiddagsdisen ser de det kommer et tankskip fra nord, på størrelse med de største som kan passere Suezkanalen. Tankskipet kommer raskere og nærmere enn de tror.

I det tankskipet passerer båtene, er avstanden 250–300 meter. Kl. 14.33 skyter noen fra skipet mot de tre små båtene.

Det kommer ni skudd.

— I det de passerer oss, åpner de ild. De dreper min bror, sier Ibrahim.

Nordic Fighter

Det 250 meter lange skipet er den norske oljetankeren «Nordic Fighter» fra Sandefjord, på 153.000 dødvekttonn. Nordic American Tankers NAT, et av verdens største og mest anerkjente tankrederier eier skipet.

afp000639816.jpg Michael Martin

Rederiets styreleder heter Herbjørn Hansson og er en av Sandefjords rikeste menn.Denne augustettermiddagen seiler «Nordic Fighter», med russiske offiserer og filippinsk mannskap, i ett av de farligste havområdene i verden.

 • Fra 2008 til høsten 2011 har somaliske pirater angrepet over 500 skip i Adenbukta og Rødehavet.
 • 118 skip er kapret.
 • Over 1000 sjømenn er tatt som gisler, mange er utsatt for grov tortur og mishandling.
 • Piratene tjener mellom 25 og 40 millioner kroner i løsepenger for en oljetanker. De ubevæpnede tankskipene er et lett bytte.
  Kl. 5 om morgenen samme dag har Sandefjord-tankeren sluttet seg til en konvoi på tre oljetankere og krigsskipet «Severomorsk» fra Murmansk. Det russiske marinefartøyet leder den internasjonale styrken som er satt inn for å stoppe de somaliske piratene.

Kl. 5.20 kommer seks russiske marinesoldater om bord på det norske skipet.

Mannen som skyter mot båten til Mohammed, er lederen for de russiske vaktene.

NB: Kartet nedenfor fungerer dessverre ikke på mobiltelefon.

— Et forsøk på piratangrep

Et norsk skip er pr. definisjon norsk territorium, hvor norske lover gjelder.

Aftenposten har fått innsyn i en sladdet versjon av en rapport med tittelen «forsøk på piratangrep i Rødehavet», som rederiet sender til Sjøfartsdirektoratet 6. august 2011.

Her er den offisielle versjonen av hva som skjer 3. august:

« Tre båter med 6–8 personer om bord nærmet seg Nordic Fighter fra babord. Våpen var synlig på ett av skipene. Sikkerhetsteamet fra det russiske marinefartøyet viste våpen og skjøt tre varselsskudd på en distanse av 250–300 meter foran skipene. »

« Men, skipene fortsatte, og sikkerhetsteamet avfyrte 6 nye varselsskudd foran skipene på en distanse av 200–250 meter. »

Rapportens kilder er kapteinen og den russiske offiseren som skjøt. Ifølge rederiet blir ingen skadet eller drept.

Hendelsen blir loggført i marinestyrkenes statistikk over piratangrep.

Les rapporten her.

- Vi har fisket der i 20 år

Mennene i de tre båtene har en helt annen versjon av hva som skjedde.

Journalisten Maher Derhem intervjuer enken etter Mohammed for Aftenposten i Jemen. Mohammed Duhmer

Aftenposten har ved hjelp av de jemenittiske journalistene Ahmed Al Diani og Maher Derhem klart å spore opp familien, øyenvitner og innhente dokumentasjon.

Ahmed Al Diani har jobbet med Martine-saken og har bodd i Norge siden 2011 da han søkte asyl. Derhem arbeider for den største avisen i Sør-Jemen "Al-Ghad" i Aden, og har tre års erfaring som journalist.

Landsbyen ligger en dagsreise fra Aden ut mot kysten.

— Vi var ute og fisket ved øya Zubair. Det er et vanlig fiskested, sier onkelen Hassan Abdullah Ibrahim Quanas, som eier båten.

— Vi lå ute i sjøen rundt 500 meter fra skipet. Vi snudde vekk for å komme på avstand, men ble overrasket over hvor fort skipet gikk, sier broren Mohamed Ibrahim.

De forteller hvordan de første skuddsalvene slår i vannet foran båtene. Men et av de siste skuddene treffer Mohammed i hodet. Kulen går inn mellom nesen og øynene.

Aftenposten får se dødsattesten til legen som undersøkte liket. Dødsattesten viser at Mohammed ble drept 3. august 2011 av et hodeskudd.

— Pirater må behandles som pirater

Ahmed Al Diani, jemenittisk journalist og menneskerettighetsaktivist. Privat

I februar 2011 raser en uvanlig debatt i Norge. Skal det være lov å drepe somaliske pirater?

— Måten å løse problemet på, er å senke piratene med mann og mus, skriver skipsreder Jacob Stolt-Nielsen i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv 15. februar.

Knappe fem måneder senere, den 1. juli 2011, åpner daværende nærings- og handelsminister Trond Giske for at norske skip kan bevæpnes med vaktmannskaper.

Reglene er klare: Bruk av væpnede maktmidler skal skje i ytterste nødsfall.

All maktbruk skal rapporteres til Sjøfartsdirektoratet innen 72 timer. Ved personskade eller død skal Kripos varsles umiddelbart.

— Vanlige norske strafferegler gjelder, understreker Giske til VG.

- Hvorfor skjøt dere på oss?

Etter «den mistenkelige hendelsen» setter krigsskipet «Severomorsk» to hurtiggående russiske båter på vannet. De internasjonale styrkene har stående ordre om å pågripe pirater og ødelegge deres båter.

Marinesoldatene border og ransaker de tre fiskebåtene.

Oljetankeren har 8 meter høyt fribord. Det trengs stiger, bordingshaker og klatretau med kroker for å komme om bord. Soldatene finner ingen spor etter utstyr som pirater bruker.

Ingen har heller sett at utstyr er blitt kastet ut.

I båten til Mohammed finner soldatene heller ingen våpen. I den tredje båten oppdager soldatene to våpen. Men fiskerne legger frem sine papirer, og opplysningene blir sjekket over radio.

— Russerne kom og gjennomsøkte båtene. De fant ingenting. Jeg ga dem også navnet på den døde, sier Hassan.

— De meldte tilbake på radio at båten tilhørte fiskere.

— Vi spurte russerne hvorfor de skjøt på oss fra den norske oljetankeren, sier Ali Abdu Ismail Baddy, som også var om bord i båten.

— De svarte at de trodde vi var pirater.

Etter ransakingen får jemenittene dra, noe som tyder på at russerne trodde på dem. Ellers burde de vært pågrepet og båtene ødelagt, noe som har skjedd med over 700 mistenkte somaliske pirater.

Den norske oljetankeren har forlengst forsvunnet i horisonten i sør.

Raseri i Jemen

Hassan kjører båten med liket av Mohammed inn til havnebyen Hodeidah. De er fortvilet, rasende og redde. Meldingen om hva som har skjedd, har allerede nådd havnen.

afp000630710.jpg Privat

Fiskerne er i opprør. Mohammed er ikke den første. Ifølge Bloomberg er minst syv fiskere drept av piratjegerne. Samtidig er fiskerne fortsatt fritt vilt for de somaliske piratene.

Jemens kystvakt og politi mener det er hevet over tvil at Mohammed var en fisker, og at han ble skutt og drept av skuddene fra det norske tankskipet.

 1. september 2011 retter Jemen en meget kraftig protest til Norge om «skytingen mot uskyldige jemenittiske fiskebåter av sikkerhetsmannskaper om bord på det norske skipet «Nordic Fighter».

«Mohammed Ali Quanas, en innbygger av Jemen, mistet livet som følge av skyting», skriver Jemens ambassade i Haag i et brev til daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Jemen forlanger at norsk politi etterforsker saken, og at «familien til det uskyldige offeret får kompensasjon».

Ingen etterforskning

Svaret kommer etter to måneder.

«På grunnlag av grundige vurderinger av disse dokumentene, har norsk politimyndighet konkludert med at den tilgjengelige informasjonen ikke gir grunn til å åpne en formell etterforskning i denne saken», skriver UD 11. november 2011.

I september 2012 skriver nyhetsbyrået Bloomberg en artikkel om at «fiskere føler seg forfulgt av piratjegere»etter å ha undersøkt historien i flere måneder.

I Norge omtaler Aftenposten, NRK og enkelte nettaviser saken.

Historien får begrenset oppmerksomhet.

Rederiet avviser alt. Norske myndigheter mener det ikke er «rimelig grunn» til å tro at det skjedde noe galt.

— Ut fra de opplysningene vi hadde den gang så vi ingen mulighet for at å kunne gjennomføre en etterforskning som kunne ført til rettergang, sier førstestatsadvokat Siri Frigaard til Aftenposten.

— Men vi sa også at hvis vi fikk ytterligere opplysninger, kunne vi se på det på nytt. Vi gjorde undersøkelser, men det vi fikk av materiale fra Jemen og andre parter gjorde at vi ikke hadde noen mulighet til å få iretteført en slik sak i Norge.

Mange av dokumentene i saken blir hemmeligstemplet. Navn på mulige vitner om bord, mannskaper og offiserer ble unntatt offentlighet.

«Innsyn vil kunne lette gjennomføring av straffbare handlinger», mente Nærings- og handelsdepartementet og Sjøfartsdirektoratet.

Videoen

Aftenposten har fått tilgang til en video fra den norske oljetankeren, tatt samme dag bare to-tre timer før Muhammed blir skutt, ifølge mannskap som var om bord på skipet denne dagen.

afp000637501.jpg Privat

Kilden er anonym fordi vedkommende er redd for å miste jobben hvis identiteten blir kjent.

Videoen viser angivelig hvordan sikkerhetsvaktene opptrer, og gir grunn til å stille spørsmål ved prosedyrene om bord.

Soldatene skyter mange skudd, og de skyter mot båter som er langt vekk og ikke viser noen tegn til å angripe skipet.

Videoen viser hvordan en av de russiske marinesoldatene tar ladegrep på sin Kalashnikov, sikter og skyter 11 skudd etter hverandre mot to båter på lang avstand.

Skuddene slår ned i vannet foran båtene, rikosjettene går til side, over og bak båtene. Hendelsen er aldri rapportert til norske myndigheter, stikk i strid med reglene.

Enken med de åtte barna

Landsbyen Al-Baidah i Jemen, november 2013.

Over to år har gått siden Mohammed ble drept. Familien har måttet flytte fra sitt gamle hus til en liten hytte av leire, strå og stein. Uten Mohammeds inntekter på 300–400 dollar i måneden, hadde de ikke lenger råd til å bo i huset.

Nå lever de av det de kan få, av naboer, venner og familie.

— Min mann forsørget meg, mine barn og sine foreldre. Livet har vært veldig vanskelig. For å få mat og kunne overleve er vi avhengig av hjelp fra våre naboer, sier Najibah. Hun tar også hånd om Mohammeds demente far.

Tett inntil moren står Abdullah (10), Raezki (9), Maria (6), Happy (5), Riad (4) og Fatima (3). To av barna er borte, Ali (12) og Mokhtar (8). I sommer maktet ikke Najibah lenger å forsørge dem.

— Jeg har sendt to av barna mine på barnehjem. Jeg klarte ikke å skaffe nok mat, sier Najibah.

Mohammeds enke har vanskelig for å forstå at drapet på hennes mann aldri ble etterforsket.

- Var din mann en pirat?

— Det er en løgn. Min mann hadde ikke noe våpen med seg da han dro ut for å fiske. Han hadde en gyldig fiskerlisens fra myndighetene i Jemen. Nr 10067. Han ble skutt vilkårlig og med hensikt. De fikk ingen advarsel før skuddene kom.

- Skipets norske reder benekter at noen ble drept som følge skyting fra hans skip?

— Skuddene kom fra den norske oljetankeren. Det var mange øyenvitner til det som skjedde, sier Najibah.

- En ikke-sak

Samtalen blir kort da Aftenposten ber om kommentar fra eierne av Nordic American Tankers om en kommentar:

— Dette er en ikke-sak. En gammel sak, sier styreleder Herbjørn Hansson.

- Hvorfor er dette en ikke-sak?

— Dette er en sak av typen "når slo du din kone sist". Vi følger alle internasjonale regler og har intet utestående med noen, sier Hansson.

- Så alle de Aftenposten har snakket med i Jemen lyver?

— Jeg kan ikke si noe mer. Når norske myndigheter sier at alt er i skjønneste orden, så forholder vi oss til det. Vi kan ikke gjøre mer, sier Hansson, som gjør det klart at han ikke vil svare på flere spørsmål.

Etter samtalen kommer en e-post fra Hansson.

" Nordic American Tankers Ltd, listet på New York Stock Exchange (NYSE), er et høyt respektert internasjonalt tankselskap med 20 fartøy av topp kvalitet som seiler over hele verden med råolje. Vi har ingen utestående saker med noen flaggstat, havnemyndighet eller noen nasjonale eller internasjonale organisasjoner, klassifiseringsselskaper, forsikringsselskaper oljeselskaper eller andre".

Aftenposten har sendt videoen til rederiet, men har ikke fått noen kommentar til denne.

Mohammed, Martine og enken

Martine Vik Magnussen ble voldtatt og drept i London mars 2008. I over fem år har norske og britiske myndigheter forsøkt å få utlevert den antatte drapsmannen Farouk Abdulhak fra Jemen.

Farouk er sønnen til en av Jemens rikeste menn.

Martine-saken er godt kjent i Jemen, også for Najibah. Hun skjønner at nordmenn vil ha rettferdighet for Martine, og at vi vil at drapsmannen skal straffes. Men hvorfor vil ikke Norge etterforske hva som skjedde da hennes mann ble beskutt?

Det Najibah reagerer mest på, er at Norge later som om mannen hennes ikke engang ble drept.

— Dere sier i Norge at dere respekterer og verdsetter menneskerettighetene. Da håper jeg noen bryr seg om vår tragiske situasjon, sier Najibah.

afp000621666.jpg Mohammed Duhmer

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Den kan utslette USAs østkyst. Derfor er atomdrevne amerikanske ubåter i norske havner tredoblet.

 2. A-MAGASINET

  Rolf «Appelsinen» Jacobsen har levd et liv med torpedoer, konkurser og søksmål. Dette er historien om storsvindlerens liv.

 3. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet

 4. NORGE

  Dagbok fra helvete

 5. NORGE

  Klassene i barneskolen eser ut

 6. NORGE

  Slik overlister du høstørreten