Norge

Joshua French tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland

Joshua French (31) er av det kongolesiske militæret tiltalt for å ha drept sin venn Tjostolv Moland i fengselet.

Joshua French (t.v.) som sitter fengslet i Kongo, er tiltalt for å ha drept sin venn Tjostolv Moland, opplyser Frenchs mor. Jørgen Lohne

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

Det skriver moren Kari Hilde French på sinbloggmandag kveld. Det var VG som først omtalte saken.

«I dag tok militæret ut tiltale mot Joshua. Han er siktet for å ha drept sin gode venn Tjostolv Moland», skriver French.

Ifølge moren ble Joshua French avhørt på nytt 13. november.

«Det var ikke noen nye spørsmål. Joshua har enda ikke fått legetilsyn», skriver French i bloggen.

Dømt til døden

Moland og French ble pågrepet i Kongo i mai 2009 etter at sjåføren deres ble funnet drept. Nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.

Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, men Moland ble dømt for selve drapet. De to har hele tiden nektet for å ha drept sjåføren.

Moland ble funnet død i fengselscellen 18. august i år.

Kongolesisk politi har tidligere konkludert med at Tjostolv Moland tok sitt eget liv. Dødsfallet ble også etterforsket av Kripos, som konkluderte med at Moland ikke ble utsatt for noe kriminelt.

Kongolesisk politi mistenkte først French for å ha drept Moland, men denne mistanken ble frafalt etter rapporten Kripos medvirket til.

UD bekrefter

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Aftenposten at French er tiltalt og opplyser at en spesialutsending er sendt til Kinshasa for å bistå French.

— Han skal følge opp tiltalen overfor kongolesiske myndigheter og ellers bistå French, opplyser kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen til Aftenposten.

Michelsen understreker at norske myndigheter stiller seg uforstående til at det er tatt ut drapstiltale mot French, i lys av at Kripos deltok i etterforskning og obdusering av Tjostolv Moland etter invitasjon fra kongolesiske myndigheter.

— Da arbeidet var ferdig, ble det konkludert med at det ikke var noe grunnlag for mistanke om at det lå kriminelt bak Molands død. Derfor stiller vi oss uforstående til drapstiltalen, sier Michelsen.

Han kan foreløpig ikke si om Norge vil foreta seg noe på politisk plan overfor Kongo.

— Først skal vår spesialutsending snakke med kongolesiske myndigheter. Deretter vurderer vi hva vi skal foreta oss videre på bakgrunn av det han forteller, påpeker Michelsen.

Både tidligere utenriksminister Espen Barth Eide og statsminister Jens Stoltenberg møtte sine kongolesiske motstykker uten at man kom frem til noen avtale om utlevering til Norge.

- French fryktet det

Ifølge TV 2 fryktet Joshua French at fryktet dette ville skje. TV2-journalist Fredrik Græsvik snakket med French for få dager siden.

Les også

- Syk Joshua French får ikke legehjelp

– Det han tror, er at det er en av to ting som kommer til å skje. Det ene er at det er folk i etterforskningsledelsen som forsøker å forhindre at han blir benådet. Vi vet at presidenten i desember ønsket å benåde oss 1000 fanger fra militærfengslene.– Det andre er at det åpner for en interessant mulighet fra norsk side, fordi Norge kan be om å få ham utlevert fordi han er tiltalt for drap på en annen nordmann. Norge kan altså be om å få ham utlevert ifølge kongolesisk lov, sier Græsvik på telefon fra Sør-Afrika, ifølge TV 2.

Håpet på overføring til Norge

De to nordmennene valgte i 2010 å ikke anke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge. I desember 2011 ble de overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.

Kari Hilde French hevdet overfor Dagbladet søndag at sønnen er blitt syk og ikke får legehjelp i fengselet i Kongo.

— Han har gått og hanglet lenge med forskjellige ting, men har blitt ganske dårlig i løpet av den siste uken. Jeg pratet med ham for noen minutter siden. Han er ikke frisk og har blant annet hatt blod i urinen. Vi vet ikke hva det er, sa moren til avisen søndag.

Det har ikke lykkes Aftenposten å få en kommentar fra Joshua Frenchs advokat Hans Marius Graasvold.

 1. Les også

  Moren til Joshua French ble kastet ut av fengselet

 2. Les også

  French må til nye avhør om Molands død

 3. Les også

  Kripos bistår i obduksjonen av Moland

 4. Les også

  Kongos president har lovet benådninger

 5. Les også

  Ingen løsning for Joshua French

 6. Les også

  Voldsom bredside mot Stoltenberg og Eide

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dette er historien om Joshua French

 2. NORGE

  Kari Hilde French: Stolte for mye på UD

 3. NORGE

  VG: Avtale om overføring av French til Norge nesten klar

 4. NORGE

  Joshua French til NRK: – Det verste var å finne Tjostolv død

 5. NORGE

  Brende avventende til melding om benådning av Joshua French

 6. NORGE

  Moren ga aldri opp – ville ha med sønnen hjem, død eller levende