— Du har støttet Høyre økonomisk – er det paybacktime til helse- og omsorgsminister Bent Høie nå med plass i næringslivsgruppen om mat?

— Nei, men jeg har snakket mye om kosthold, jeg har lagt press på mine egne folk i Orkla om å forbedre matproduktene og merking av emballasje. Derfor var det kanskje naturlig at helseministeren spurte meg om å være med.

- Mange av varene dere produserer i Orkla er sjokolade, pizza, potetgull og peanøtter. Nå skal du snakke om sunn mat. Hvordan opplever du din rolle her?

— Jeg skal ikke bestemme hva folk skal kjøpe eller spise, men jeg kan legge til rette for at det finnes sunne alternativer. Folk må få bestemme selv, men å unne seg en sjokolade og litt snacks er viktig for folkehelsen. Det har noe med trivsel å gjøre. Noen produkter vil ha litt mer fett og sukker enn andre produkter, men det er viktig at vi opplyser om det.

LES OGSÅ:

— Så du hadde ingen problemer med å gå inn som rådgiver der du skal fronte det sunne?

— Folk komme jo aldri til å slutte å spise peanøtter eller potetgull. Snacks vil vi alltid ha, da må vi heller forsøke å gjøre noe med disse produktene, sakte og gradvis slik at smaken er der, men med «riktig» fettinnhold og mindre salt.

- Hva kan du egentlig om ernæring og sunn mat?

— Jeg har lest mye på nettet, det er hva folk gjør i dag (haha), alt fra Grete Roedes hjemmesider til Pepsi Cola. Alle snakker om «Helthy living» og «Good food, healthy food.» I Davos er jeg med i en stor arbeidsgruppe (Verdens økonomiske forum.) Der har vi vært opptatt av å sette kosthold høyt på agendaen. Også slanker jeg meg.

- Ja, hva har du gjort for å ta av 17 kg?

— Sukker er bannlyst. Jeg drikker ikke juice, men mest mulig vann. Jeg rører meg litt mer, selv om jeg burde ha rørt meg enda mer, men i min alder kan du ikke trene deg slank. Inntaket må ned.

Knekkebrød og røkelaks

- Lager du maten selv?

— Ja, men til frokost spiser jeg stort sett knekkebrød, da. Litt kornblanding innimellom. Litt makrellfilet i tomat på knekkebrødet, ganske enkelt, eller sild. Til lunsj tar jeg gjerne bare en brødskalk med litt røkelaks på, eller kokt egg og kaviar. Til middag er jeg forsiktig, 100–120 gram fisk/kjøtt, ikke noen poteter, kun magre sauser og mye grønnsaker. Til kvelds er jeg ikke sulten lenger, jeg er for gammel til slik (haha).

- Så kjøleskapet ditt er ganske sunt?

— Det er ganske tomt, ja. Jeg har en rad med Nora syltetøy, ellers kun sild og forskjellig slag makrellfilet i tomat.

- Har sykdommen påvirket kostholdet ditt?

— Ja, prostatakreften for to og et halvt år siden forandret hele kostholdet mitt. Jeg må hverken ha sukker eller rødt kjøtt hver dag, for å si det slik, men heller mye fisk.

- Nordmenn spiser dobbelt så mye salt som anbefalt. 3 av 4 nordmenn sjekker ikke saltinnholdet i maten de spiser, viser undersøkelse. Hvordan skal du få nordmenn til å få øynene opp for saltforbruket?

— I Orkla har vi redusert saltinnholdet i pizza Grandiosa med 30 prosent. Og jeg smakte på Toro betasuppe slik den ble laget for tre år siden mot i dag. Den for tre år siden smakte som saltlake for meg. Forbrukeren tror jeg ikke merker samme forskjell. De venner seg til smaken over tid. Ved å fjerne saltet brått vil folk ta frem saltbøssen hjemme. Da er vi like langt.

- Men hva med hverdagsmaten?

— Leverpostei, makrellfilet, kjøttprodukter og pizza, mat du spiser ofte, det er her vi må gjøre forandringene. Spesielle slankeprodukter treffer ikke like mange. Orkla har i produksjonen av mat tatt ut 260 tonn salt på ett år. Vi har redusert sukkerforbruket med 11.000 tonn i Norden årlig. Jeg tror planten Stevia (sukkerblad som er søtere enn sukker – EU-godkjent i 2011) vil erstatte sukker i en del produkter på sikt.

Tydelig merking

- Hvorfor merker dere ikke matvarene på en mer lettfattelig måte, salt finnes i mange ulike typer?

— Vi har to konkrete mål i næringslivsgruppen: Saltforbruket skal ned og merkingen skal bli bedre. Folk skal se helt tydelig hva produktet inneholder. Produkter der du ikke er klar over saltinnholdet, må merkes tydelig.

- Hvor stort er varesortimentet til Orkla i norske butikker?

— Jeg vet ikke helt, da må jeg nesten ringe og sjekke. (Hagen henter frem mobiltelefonen og ringer informasjonssjefen som befinner seg i Washington – der klokken er grytidlig om morgenen. Etter litt frem og tilbake må tallet sjekkes nærmere.)

- Noen mener dere gjør dette her for å tjene mer penger...

— Ja, og det er helt riktig, hvis ikke slutter folk å kjøpe våre produkter. Men det er ikke slik at vi øyeblikkelig skal tjene mer penger. I et langsiktig perspektiv er vi nødt til å tilpasse oss forbrukernes krav og ønsker. Hvis ikke vil vi være ute av denne businessen. Å lage gårsdagens produkter holder ikke. Ingen går og kjøper en sånn telefon med sveiveskive lenger.

- Men nå kjøper folk pizza "med ost både over og under" ...

— ... Ja, og det går så det gviner med 30 prosent mindre salt enn før.

- Så du mener pizzaen er blitt «sunnere»?

— Njaa ... noen kan spise en pizza hver dag, for andre er det ikke bra for ofte. En pizza er et gammeldags ostesmørbrød, ikke noe annet, brød med ost, kjøttpålegg og grønnsaker, men veldig godt. Normalt spiser jeg pizza minst én gang i uken, men i en periode jeg skal gå mye ned, er jeg forsiktig. Jeg har noen kilo igjen.

(Mobilen til Hagen ringer igjen. Konsernsjefen kan gi et tall: 4700 varer fra Orkla går ut til norsk dagligvarehandel.)

LES OGSÅ: