Trondheim: Forbyr bilder som fører til økt kroppspress

Trondheim vil ikke ha bilder på leskur, gatetoalett eller bysykler som kan føre til økt kroppspress.

Innenfor regelverket. Kommunalråd i SV, Ottar Michelsen vil ikke ha bilder på leskur, gatetoalett eller bysykler som kan føre til økt kroppspress. Dette bildet er imidlertid innenfor, mener han. FOTO: ROY TOMMY BRÅTEN

— Vi ønsker ikke å spre reklame på våre eiendommer som bidrar til økt kroppspress. Men vi er ikke ute etter å forby bikinimodeller, for bikinimodeller kan være i alle former, sier kommunalråd i Trondheim, Ottar Michelsen (SV).

Det var i debatten om finansiering av leskur, gatetoaletter og bysykler fra 2018 i tirsdagens formannskap at kommunalråden fra SV foreslo følgende forslag til vedtak:

«Det åpnes ikke for reklame som er støtende eller diskriminerende mot grupper eller enkeltindivider, eller reklame som formidler et uriktig bilde av modellen(e)s utseende og bidrar til økt kroppspress. Som et minimum bør reklame hvor kroppsfasong er retusjert merkes.»

Forbudet gjelder på reklameplasser som kommunen leier ut, som i dette tilfelle leskur, bysykler og gatetoalett. Forslaget ble vedtatt mot tre stemmer.

— Vi ønsker ikke bilder hvor modeller, som oftest kvinnelige, er gjort smalere rundt livet eller fått lange tynne bein. Vi som kommune kan ikke sende ut slik urealistisk reklame, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

Helseministeren pryder forside i bar overkropp

Høyre og FrP stemte mot forslaget. Yngve Brox (H) understreket at han synes engasjementet mot kroppspress er prisverdig.

— Men reklame som er støtende eller diskriminerende mot grupper eller enkeltindivider er jeg ikke med på.

Mener dagens bilde er ok

Hvem og hvordan dette forbudet håndheves er ikke klart.

Og Michelsen innrømmer at det heller ikke blir lett å finne ut hvor grensen går. Men bildet som i dag pryder flere leskur er han klar på.

— Det bildet er nok innenfor lovligheten, sier Michelsen.

Les også: