Skal vurdere permanent vern: Sandvoll berget hovedveien Oslo – Trondheim fra flommen

Hovedveien mellom Trondheim og Oslo ble berget fra flommen av en sandvoll, hastig bygd opp langs autovernet mellom Gudbrandsdalslågen og E6.

Under flommen i 2013 ble E6 oversvømmet her, sør for Fåvang sentrum, men i år ble veien berget av en enkel sandvoll som hastig ble bygget opp.
  • Hans O. Torgersen
  • Aftenposten følger flommen tett og alle artiklene vil være åpne, også for dem som ikke er abonnenter. Direkteblogg her.

– Jeg tror vi har vært heldige. Etter de værprognoser som kom, vurderte vi at det kanskje ville være mulig å holde flomvannet unna med dette enkle tiltaket, sier Cato Løkken, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, veiavdelingen i Oppland.

Spørsmålet som alle lokale bilister vi har snakket med stiller seg, er hvorfor man ikke har bygget et permanent flomvern langs strekningen ved Fåvang.

I 2013 gikk flomvannet over hele denne strekningen og omkjøringsveien var ikke kjørbar for tungtrafikken.

Ifølge Løkken vil Statens vegvesen vurdere dette. Det er likevel ikke så enkelt som at man bare kan bygge en mur langs E6. Årsaken er at flommen presser grunnvannet opp av bakken på innsiden av veien.

– Hvis man bygger en mur og vannet flommer over, har ikke det vannet noen vei ut igjen, sier Løkken.

Slik så det lørdag morgen ut på E6 nord for avkjøringen til Fåvang, der man ikke klarte å hindre flomvannet i å gå inn over veien.

Flom er det hvert år, men de siste årene har flere av flommene hatt en vannføring over gjennomsnittet.

– Vi vil evaluere og se om det er noen tiltak som kan være mer permanente på enkelte strekninger, sier Løkken.