Norge

– Med hånden på hjertet tror jeg ikke vi har noe dugnad-sutring her

Pellegrino Riccardi får lite eller ingen sympati fra Nordstrands-foreldrene som rigger til 17. mai-fest på skolen dagen før dagen.

- Husk at inntektene fra 17.mai-arrangementet går tilbake til barna våre, understreker årets dugnadgjeng på Nordstrand skole. Foto: Ingar Storfjell

 • Tor Arne Andreassen

Italienskfødte Pellegrino Riccardi blir kalt en sutrende utlending etter at han skrev debattinnlegget "Alle dugnaders mor". Der påpeker at han heller vil være sammen med familien enn å være parkeringsvakt på nasjonaldagen.Reaksjonene har ikke latt vente på seg, saken er Aftenpostens mest leste sak den 16. mai.

– Det er gøy og sosialt å være på dugnad. Jeg forstår ikke dem som klager og har egentlig ikke møtt noen som gjør det, heller, sier Agnieszka Mauseth. Utenfor Nordstrand barneskole, dagen før nasjonaldagen, skinner solen akkurat som grillene som står fremme i skolegården. Mauseth har barn i 5. og 6. klasse og er blant dem som har ansvaret for 17. mai-arrangementet. Grillene vaskes slik at pølser og hamburgere skal smake best mulig når salgsbodene åpnes på 17. mai.

Agnieszka og Lars Mauseth pusser grillen dagen før nasjonaldagen. Foto: Ingar Storfjell

 • [Les leserinnlegget som skapte de sterke reaksjonene: "Jeg flyttet fra England til Norge og elsket 17. mai, helt til jeg fikk barn i 6. trinn..."

– Ingen dugnadssutring

– Stakkars han, liksom...Hvis ingen bidrar hvor hyggelig blir det da? Alle orker å delta på en dugnad innimellom, sier Maren Sørbye mens hun bunter løv.

Løvet har barna og hun vært med på å plukke i skogen før de ble fraktet til skolen.

Andreas Frølich er leder for årets 17. mai-komité på Nordstrand. Han har stålkontroll på dugnadsgjengen.

– Med hånden på hjertet tror jeg ikke vi har noe dugnad-sutring her. Alle stiller opp og sørger for at vi får et flott arrangement, sier Frølich, som sammen med Monika Myhre henger opp plakater og pynter med norske flagg.

- Ingen dugnadssutring her, påstår leder for 17.maikomitéen Andreas Frølich og Monika Myhre. Foto: Ingar Storfjell

Ingen sure miner

Men på Norstrand skole er det ikke tegn til sure miner. Tonje Margård og Gørild Dahl er blant dem som har stilt opp på dugnad.

– Skulle bare mangle. Inntektene fra 17.mai-arrangementet går tilbake til barna våre. Blant annet dekker pengene leirskole-tur til Spiterstulen i Jotunheimen. Så er det sånn at dugnad er sosial, vi blir bedre kjent emd hverandre som foreldre og knytter kontakter. I år er det dessuten fint vær.Det er ikke mulig å sutre selv om man jobber noen timer frivillig, sier de to innimellom ballongblåsingen.

Tonje Marsgård og Gøril Dahl gjør klar ballonger til 17. mai. Foto: Ingar Storfjell

Støtteerklæringer

Pellegrino Riccard har mottat mange reaksjoner. Noen støtter ham, andre påpeker at uten en dugnadsinnsats så hadde det ikke blitt noen 17. mai-arrangement. Andre skriver: "Her er det nok en sutrende utlending", ifølge Riccardi selv.
Men han understreker at han også har fått meldinger fra flere som støtter hans innlegg der han langer ut mot dugnadsinnsatsen.
– Det har vært mange sterke reaksjoner. Det har også vært dem som har sendt meldinger til meg direkte om at de støtter meg. Det sier sitt om hvor sterkt dugnadsbegrepet står i Norge at de ikke vil gå offentlig ut med at de støtter meg, sier han.

– Total skivebom

En som heller ikke hadde veldig sans for leserinnlegget til den italienskfødte trebarnsfaren bosatt i Lommedalen i Bærum, er lederen for 17. mai-komiteen ved Lommedalen skole.

– Jeg synes dette var fullstendig skivebom, sier komitéleder Erik Selle.- Vi har kjørt dette opplegget i veldig mange år. Hvis man ikke kan stille opp et par timer på 17. mai, så synes jeg det er trist.

Les også

På 17. mai innser jeg hvor alene jeg er. Jeg har ingen planer.

– Jeg kommer til å stille opp

Riccardi skriver i sitt innlegg at man kan få andre frivillige som ikke har så stor interesse av å tilbringe tid med barna på 17. mai til å stille opp. Det tror ikke Selle er noe godt alternativ.

Riccardi understreker at han ikke har noe imot å stille opp på en dugnad, og gjør det klart at han kommer til å stille som parkeringsvakt 17. mai.

– Jeg kommer til å stille opp i år og til neste år, men så får det være nok sier han. – Hvis jeg skal stille opp to år for hvert barn, så vil det til sammen bli seks år der jeg ikke får være sammen med familien.

Viktig for økonomien

Lederen for FAU på Lommedalen skole opplyser at inntektene fra 17. mai er den eneste de har i løpet av året.

Det er en veldig viktig inntektskilde for oss og alle inntektene går tilbake til ting som er til gode for barna, sier FAU-leder Anette Hauger.

Det kan gi oss en lykkefølelse

Psykolog og forsker Ragnhild Bang Nes sier hun har forståelse for at det ikke virker veldig fristende å være parkeringsvakt på 17. mai.

– Det kan ofte være slik at det ikke er veldig lystbetont å stille på en dugnad, men når man først er i gang, så opplever folk ofte at det er både hyggelig og givende, sier forskeren ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo. – Dugnad er viktig på mange måter. Det er gjort beregninger om at dugnadsarbeidet er verdt enorme summer, vi bidrar til å bevare fellesskapet, man blir kjent med folk i lokalsamfunnet og vi får selv en god følelse etterpå. Det er viktig for den psykiske helsen, slår hun fast.

Typisk norsk

Pellegrino Riccardi sier i en kommentar at det er typisk at man i Norge trenger det han kaller ritualisert sosialisering.

– I Italia blir vi kjent med hverandre først, og så gjør vi noe dugnadslignende sammen, sier han. Jeg tror også at jeg kommer til å ha en god følelse etter at jeg har vært på dugnad, men det vil kanskje aller mest være en følelse av lettelse, sier han.

Les mer om

 1. 17. mai

Relevante artikler

 1. SPORT

  Klæbos nye liv som huseier: Blir vekket av at morfar leter etter malingsspannet

 2. DEBATT

  Hvor er de viktigste foreldrene?

 3. SPORT

  Gikk skyhøyt ut – nå står Norway Summer Games i fare for å bli lagt ned

 4. OSLO

  Barna ble servert av Norges kokkeelite. På menyen: Maur og blekksprut

 5. KULTUR

  Inntektsgrunnlaget for mange korps smuldrer bort

 6. KULTUR

  Wasim Zahid: – Alle barn av innvandrere må i barnehage