Norge

Søreide mener fortsatt at å tvinge soldatjente til nakenbad var galt

En kvinnelig soldat ble tvunget til å bade naken foran 30 mannlige soldater. Offiseren som beordret badingen slipper refs «fordi han ikke forsto hvor belastende det var». Det var ikke juridisk grunnlag for noe annet, sier medlem av klagenemnden som har behandlet saken.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
Marie Flemmen Hellssaa sitter i Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret som vernepliktig soldat.

Det var i Dagsnytt 18 tirsdag at Forsvaret forklarte hvorfor refsen av offiseren som i 2011 beordret Alice Asplund til å bade naken, foran befal og mannlige medsoldater, er trukket tilbake.

Offiseren forsto ikke hvor belastende det var for Asplund å bli beordret til å bade naken, har Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret konkludert.

Nemnda mener det var urimelig å forvente at offiseren skulle «ha lest» hvor fortvilet jenta var.

Avgjørelsen i nemnden var enstemmig, opplyser Marie Flemmen Hellssaa (20) til Aftenposten. Hun sitter i nemnda som vernepliktig soldat. Hellssaa er for øvrig landstillitsvalgt for norske soldater.

— Refsen burde vært opprettholdt

Mens Asplund finner avgjørelsen utrolig mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på sin side at refsen burde vært opprettholdt. I Dagsnytt 18 kommenterte hun avgjørelsen slik:

– Det er en uavhengig klagenemnd som har foretatt denne vurderingen, og det må stå for deres regning. Selv om refsen ble opphevet av nemnda, mener jeg og forsvarssjefen at handlingen er uakseptabel. Vi ønsker ikke sånne handlinger i Forsvaret.

– Jeg har ment at det var grunnlag for den refselsen som ble ilagt. Det er ikke Forsvaret som har trukket tilbake refsen, det kommer på bakgrunn av det den uavhengige nemnda har kommet frem til, sier Eriksen Søreide.

- Ikke juridisk grunnlag for en annen avgjørelse

Marie Flemmen Hellssaa sier at klagenemnden består av tre personer, sorenskriver Knut Almaas, en vernepliktig soldat og en yrkesoffiser.

Hellsaa er eneste kvinnelige medlem av nemnden, og kjenner denne saken svært godt.

- Det var ikke juridisk grunnlag for å opprettholde refselsen. Årsaken er at det ikke finnes retningslinjer for hvordan man skal opptre i en situasjon som den som oppsto. Da ble det en «lokal skjønnsvurdering», der det ble en mismatch mellom hva offiseren og jenta opplevde, sier hun til Aftenposten.

— Veien videre nå er at Forsvaret må utarbeide slike felles retningslinjer, slik at man unngår en slik situsajon i fremtiden, sier Hellssaa.

— Hvor konkrete kan slike retningslinjer bli?

— Det blir det opp til dem som utvikler utdanningsprogrammene å se på, sier Hellssaa.

Les også:

Les også

Vurderer å fortsette karrièren i Forsvaret tross nakenbading

Ba om å få ha på boksershorts

Det var VG som mandag kunne fortelle at refsen av offiseren var trukket tilbake.

Selve hendelsen fant sted under en tredagersøvelse i september 2011, på Heggemoen utenfor Bodø. Etter utført oppdrag fikk et 30-talls soldater beskjed om å stille seg på rekke og rad og kle seg nakne, bade og «utføre en intimvask nedentil».

Asplund ba om å få ha på seg boksershorts og sports-BH, noe som ble avvist.

– Jeg ble livredd da jeg forsto at jeg snart måtte ut dit å stå naken fremfor alle. Jeg satte meg ned på bakken med armene rundt bena og prøvde å gjemme meg. Men så ropte plutselig offiseren navnet mitt med en så streng stemme at jeg ikke turde å gjøre annet enn å gå uti og utføre befalingen, sa Asplund til VG for tre år siden.

I ettertid ble mannen som befalte badingen gitt en bot på 2500 kroner og flyttet til en kontorjobb.

Ifølge Klagenemnda er det en sikkerhetsmessig utfordring å gjennomføre felthygienemomentet, badingen, og «det fremstår ikke som uten videre rimelig å avkreve av refsete at han burde foretatt nødvendige tillempninger til fordel for fornærmede».

Soldatjenta forstår ikke snuoperasjonen

I Dagsnytt 18 la ikke Alice Asplund skjul på at hun reagerer sterkt på at offiseren slipper refs.

– Det er helt utrolig. Jeg skjønner ikke hva som har skjedd, for ethvert menneske hadde forstått at jeg ikke hadde lyst. Når noen står foran deg og gråter, hva mer trenger du?

– Jeg prøvde jo å gjemme meg. Jeg nektet også flere ganger helt til han ble så sint at jeg ikke turte gjøre noe annet enn å gå ut, sier Asplund.

Det er Norges Offisersforbund (NOF) som har ført saken på vegne av offiseren. De mente blant annet at nye vitner kunne kaste nytt lys over saken.

De nye opplysninger vippet nemnda over til frikjenning – etter en skjønnsmessig vurdering.

Les også:

Les også

  1. Krever at forsvarsministeren rydder opp etter nakenbad