Norge

Vil ha fastlegeordning for alvorlig syke i sykehus

Professor Per Fugelli mener historien til tobarnsmor Henriette Oseth-Andersen må få konsekvenser, og at alvorlig syke må få fastlege ved sykehusinnleggelser.

Professor i samfunnsmedisin Per Fugelli ønsker en ordning med fastleger på sykehus. Foto: Olav Olsen

 • Tine Dommerud
  Tine Dommerud
  Journalist

- Henriette Oseth-Andersen er modig. I en barsk situasjon står hun tydelig frem, og tar påkjenningen med å vise hvordan ingen lege ser hele henne, i håp om endring for andre.

Professor i samfunnsmedisin, Per Fugelli, har selv skrevet bok og kronikker om en av helsevesenets mangler: fragmenteringen av pasienten. Han håper at en ordning med fastlege på sykehus, som ser hele pasienten, blir en av valgkampens viktigste saker.

Fugelli fikk nylig Fritt Ords pris for å ha gitt en stemme til kreftsyke, og de som står ansikt til ansikt med døden. Han berømmer Henriette Oseth-Andersen for det samme.

Aftenposten omtalte i torsdag tobarnsmoren Henriette Oseth-Andersen som fortalte at hun opplevde at ingen tok ansvar for hele henne i en dramatisk situasjon med kreftspredning.

Tre år med kreft

Per Fugelli har selv opplevd tre år med kreft som kommer og går, og han er imponert over 31-åringen, som deler sin smertefulle erfaring med leserne, i håp om at andre ikke skal oppleve det samme.

- Vi har hørt om dette i år etter år. Det er opprørende at ikke noe er endret. Det gjør heldigvis inntrykk på også politikerne at dette rammer en tobarnsmor på 31-år.

Les også

«For Radiumhospitalet er jeg en svulst i lysken, for Rikshospitalet er jeg en svulst i hjernen. Men jeg er Henriette Oseth-Andersen. Jeg er mamma til to små gutter.»

Allerede i 2011 skrev Fugelli

Les også

en kronikk i Aftenposten

der han beskrev at han i løpet av sin sykdomsperiode hadde møtt 37 forskjellige leger på tre forskjellige sykehus. Han etterlyste da en fastlegeordning på sykehus.- En fastlegeordning for alvorlig syke i sykehus vil gi mange fordeler. Pasienten får nyte godt av legemidlene med trygghet og tillit. Det øker livskvaliteten som syk, men kan også fremme helbredelsen. Legen vil få gjenopplivet sin rolle som menneskebehandler. Det gir ny mening og tenning til legelivet, skrev han da.

— Det nærmer seg et overgrep når pasienter opplever at de blir sett på som «en svulst i lysken og en svulst i hjernen», og ikke som et helt menneske, en pasient, sier Fugelli etter å ha lest om behandlingen av Oseth-Andersen.

- Hipp hurra for de flinke spesialistene vi har i Norge, som på en utmerket måte behandler kreft. Men helsevesenet lider av den skumle mangelsykdommen, fragmenteringen av pasienten. Vi mangler legen som ser hele det syke mennesket, som samler trådene og som kan gi pasienten trygghet og tillit.

Fragment-pasient

Per Fugelli mener Henriette Oseth-Andersen beskriver en følelse av å bli delt opp i fragmenter.

- Da får man lett en følelse av å gå i stykker. Henriette Oseth-Andersen er redd nok fra før, om ikke helsevesenet skal påføre henne mer engstelse.

Per Fugelli har akkurat lagt siste hånd på boken «Journalen», som kommer ut til høsten. I denne beskrives flere pasienter som opplever det samme som Henriette Oseth-Andersen.

- Medisinsk sett er de veldig fornøyd med norske leger, og at de blir behandlet av spesialister på de forskjellige krefttypene. Men det er så mange rystende eksempler på hvordan det hele mennesket blir glemt at helseministeren nå må pålegge alle helseforetak og at alle pasienter med alvorlige lidelser skal ha en lege som er sin. Dette må bli en konkret valgkampsak, sier Fugelli.

Han viser til at det er én lege pr. 243 innbyggere i Norge.

- Da burde vi kunne holde oss med en fastlege på vei mot døden. Det er ikke snakk om ressurser og penger, men vilje.

- Som pasient er Henriette Oseth-Andersen redd nok fra før om ikke helsevesenet skal påføre henne mer engstelse, sier professor i samfunnsmedisin Per Fugelli. Han har selv opplevd tre år med kreft som kommer og går.

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Kronikk av to fastleger: De pasientene som trenger det mest, tar minst kontakt. Fastlegeordningen må styrkes, ikke svekkes.

 2. NORGE

  Anders Kristoffersen har en dagbok fra sin samboers krefthistorie. På første side står det: "Skal Tone dø?"

 3. DEBATT

  Kort sagt torsdag 25. juli

 4. A-MAGASINET

  Barbro Løhre (51) fikk brystkreft. Så begynte hun å google.

 5. NORGE

  Helsejurist reagerer: – Dette kan være brudd på pasient- og brukerrettighetsloven

 6. NORGE

  Krever gratis legetime hvis fastlegen lar pasientene vente