Norge

Gjermund Cappelens betrodde mann jobbet for Eirik Jensen

Rørleggeren (52) som utførte VVS-arbeidet på Eirik Jensens bad, var med i Cappelens narkobande og ble i fjor dømt for oppbevaring av 476 kilo hasj.

  • Frode Sætran
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
Eirik Jensens (bildet) bad ble pusset opp av en av Gjermund Cappelens kumpaner i hasjligaen. Uten betaling.

– Jeg møtte aldri rørleggeren, svarte den korrupsjons- og narkotiltalte politimannen Eirik Jensen da aktor Kristine Schilling ba om en forklaring i Oslo tingrett i går.

Dette kom etter at Jensens forsvarer, advokat Arild Holden, sa at det ikke var bestridt at 52-åringen hadde gjort jobben. Det overrsket åpenbart Schilling, som umiddelbart ba om at Holdens utsagn måtte protokollføres.

Rørlegger er ikke betalt

Det viser seg at rørleggeren var en av hasjimportør Gjermund Cappelens menn i hasjligaen. Rørleggeren har ikke fått betalt for jobben han gjorde da han la opp rørene i Jensens nye baderom på eiendommen han hadde sammen med sin daværende samboer i 2005.

Dette er bevisene i Eirik Jensen-saken: Baderomsoppussingen, pengene og sms-ene

Jensen anslo oppussingen av badet til totalt 300.000 kroner. Rørleggeren skal ha utført arbeid for 120.000 kroner.

Jensen forklarte at han så det som en fremtidig utgift, og at arbeidslederen som organiserte entreprisen plutselig forsvant. Jensen forsøkte å få tak i ham, men lyktes ikke.

Arbeidslederen døde senere i Danmark av naturlige årsaker.

Cappelen med kvitteringer

Jensen skal ha kontaktet Cappelen for å få kvittering, noe han fikk. Spesialenheten har brukt skrifteksperter som mener kvitteringen er skrevet av Cappelen selv. Det er også funnet fingeravtrykk etter Cappelen på en kvittering fra Bygmakker i Asker som ble beslaglagt i Jensens oppussingsregnskap.

Cappelen har i avhør sagt at det er han som betalte for oppussingen av badet. Han har også forklart seg om fingerte kvitteringer som var revet over. Beskrivelsen av kvitteringene stemmer med Spesialenhetens beslaglagte kvitteringer hos Jensen.

Spesialenheten mener dette underbygger korrupsjonsanklagen om at Jensen skal ha mottatt penger av Cappelen for å gi informasjon til hasjsmugleren.

Gjermund Cappelen har forklart at det var han som betalte for Jensens nye bad.
I denne garasjen på Oslos vestkant skal hasjen som skulle selges, ha blitt oppbevart. Rørleggeren skal ha styrt salget. Spanere tok seg inn i garasjen natt til 18. desember 2013 og iscenesatte et tyveri for å se hvordan Cappelen og hans nettverk reagerte. Det ble tatt beslag i 109 kilo hasj den natten.

Hasjsmuglerens betrodde

Rørleggeren som utførte jobben var en av dem som ble pågrepet da politiet rullet opp hasjligaen til Cappelen i desember 2013. Han ble pekt ut som en av tre nestkommanderende i ligaen.

Om morgenen 18. desember 2013 fikk «hasjbaronen» Gjermund Cappelen en telefon fra sin underordnede, rørleggeren:

«Faen, det har vært innbrudd på verkstedet, vet du. Dem har tatt alt som er», sa mannen, disponerte ett av Cappelens to lagre.

Politiet hadde den natten brutt seg inn og stjålet 109 kilo hasj fra lageret i en hemmelig ransaking.

Rørleggeren var en av de i alt syv narkotiltalte, inkludert Gjermund Cappelen, som ble dømt i Asker og Bærum tingrett i november i fjor.

52-åringen erkjente delvis straffskyld og fikk derfor redusert straffen med to år til 13 år minus 422 dager i varetekt.

  • Innen Cappelens marokkanske hasj nådde brukerne, hadde verdien mangedoblet seg: Slik var Cappelens lukrative hasj-kjede

Tingrettsdommen beskriver 52-åringen som en åpenbart viktig og betrodd medhjelper i Cappelens narkonettverk. Han fungerte som mellommann da hasjpartier ble tatt i mot fra utlandet og solgt videre til kjøperne.

Dommen er anket og kommer opp for Borgarting lagmannsrett senere denne måneden.

Les mer om

  1. Eirik Jensen-saken
  2. Hasj
  3. Korrupsjon