Norge

Politiet hadde mistanke om ransplaner

En kjent Oslo-kriminell forsøkte i høst å leie en leilighet nær ransstedet i Stavanger sentrum. Utleierne likte ikke mannen, og har nå pekt ut 37-åringen i politiets fotoregister. Han ble pågrepet i Enebakk i går kveld, men er nå løslatt.

  • Ntb
  • Per Annar Holm

Godt planlagt. Politiet siktet to menn for å ha stjålet bilene som ble brukt under det brutale ranet i Stavanger, men de ble løslatt i formiddag.

— Vi har ikke grunnlag for å sikte dem for akkurat disse aktuelle biltyveriene, sier visepolitimester Arne Hammersmark.

Politiet har ikke kommet noe nærmere de åtte-ti personene som utførte det kommandopregede ranet.

Leiligheten mannen ønsket seg ligger bare et kvartal eller to fra pengesentralen. Visepolitimester Arne Hammersmark ber nå andre huseiere som har leid ut rom til folk som ikke er fra Rogaland om å ta kontakt. Politiet hadde i formiddag mottatt flere tips fra utleiere.

— Overlatt til oss å vurdere om dette er et mulig spor, oppfordrer Hammersmark. Politiets teori er at banden både har leid seg inn for å spane, og ha et sted å ligge i skjul til ting har fått roet seg ned.

I følge politikilder skal Stavanger-politiet ha spanet på 37-åringen i flere måneder. Mannen, som opprinnelig er trailersjåfør fra Hedmark, ble i 2001 dømt til to års fengsel for biltyverier og ulovlig besittelse av våpen. Han ble året før tatt med et AG-3-gevær, hagle og elektronisk overvåkingsutstyr.

Hadde mistanke

Politimester Olav Sønderland sier at han ikke vet om ranerne fikk med seg noen penger, mens VG skriver 20 og Dagbladet 30 millioner kroner. Ifølge Stavanger Aftenblad kan så mye som 150 millioner kroner befinne seg i lokalene til Norsk Kontantservice (NOKAS) en mandag morgen.

Politiet i Stavanger har lenge skjønt at noe var under oppseiling, og en kilde i politiet sier at den heteste teorien var at det nettopp var NOKAS i kjelleren på Norges Bank som var målet. Politiet informerte vekterselskaper og finansmiljøet i byen om sine mistanker.

Avdelingssjef Kirsti Mauritzen bekrefter at pengesentralen planla å flytte til nye lokaler i neste måned, men ønsker ikke å kommentere om politiet hadde informert henne om trusselbildet.

— Slike kommentarer må du få fra politiet. Jeg kan hverken si noe om orienteringer vi eventuelt har fått, hvor store beløp vi håndterer eller sikkerhetsrutiner, sier Mauritzen.

Norges Bank solgte for én uke siden bygningen i Stavanger sentrum til kommunen for 29 millioner kroner. Om bare én måned skal de flytte inn i nye lokaler på Gausel. En barnehage har alt protestert mot å få et mulig ransobjekt som nærmeste nabo.

Oslo-politiets beredskapstropp fortsatte i formiddag det tungt bevæpnede søket etter de opp til ti mennene om deltok i selve ranet. Siste observasjon er av to hvite biler på en skogsvei nær Ullanaug, hvor tre fluktbiler ble stukket i brann. Den ene bilen skal være en varebil, og politiet har stanset utallige slike for sjekk.

Politimester Olav Sønderland sier til Aftenposten Aften at politiet nå vil sjekke om noen av fluktbilene hadde bombrikker, slik at politiet kan finne ut mer om deres bevegelser. Det samme gjelder overvåkingskameraer:

— Men det er et sørgelig faktum at de som opererer slike systemer bare har lov til å lagre informasjonen i et begrenset tidsrom, sier Sønderland.

Les også

  1. Politidrap

  2. Ranet time for time

  3. Svensk initiativ til samarbeid

  4. Arne Sigve Klungland drev også hjelpearbeid

  5. - En målrettet skuddsalve

  6. Ranssporet peker mot Oslo

  7. To løslatt, fire etterlyst etter ranet

  8. Tror ranerne er i området ennå

Deler av Stavanger sentrum er fortsatt avsperret. Politiet sjekker om ranerne kan ha hatt en spaningsleilighet nær Norges Bank.