Prut på megleren - spar titusener

Én av fire eiendomsmeglere går med underskudd. Konkurransen er knallhard. Derfor kan du spare mye ved å prute på provisjonen til meglerne.

  • Forf>ørn Borgen (foto)
  • <forf>ingvild Tvervaag <

— Kun sløve boligselgere betaler de veiledende honorarene som meglerne opererer med. Det er enhver boligselgers plikt å sette seg inn i markedet. Forbrukerne må bli flinkere til å prute og til å sette meglerne opp mot hverandre for å se hvem som kommer med det beste tilbudet, mener redaktør Bjørn Erik Sættem i Dine Penger. Han blir oppgitt over naive nordmenn som er vant til å betale det som står på prislappen, også når det gjelder store summer som meglerhonorarer. - Enhver boligselger bør innhente tilbud fra minst to meglere, sier Sættem og råder selgeren til å velge den som gir det beste totalinntrykket.- Si at du liker ham best, men at han må komme med en lavere pris.Forbrukerombud Bjørn Erik Thon er enig. - Prut i vei! Det er dyrt å selge bolig. Derfor er det viktig å gjøre grundige undersøkelser før man inngår avtale med megler. I tillegg til å diskutere provisjonssatsen er det viktig å avtale klart hva som inngår i prisen - er alt av markedsføring inkludert, eller kommer det andre omkostninger utover prisen man er blitt enig om?

Sterk konkurranse.

I Oslo er det ca. 700 eiendomsmeglere, fordelt på 177 forskjellige meglerforetak. Av disse gikk en fjerdedel med underskudd i fjor, ifølge tall fra Kredittilsynet. Den sterke konkurransen gir seg blant annet utslag i at noen meglere velger å skru ned provisjonshonoraret sitt for å tiltrekke seg kunder. Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund synes det er altfor mange meglere i Oslo. - For forbrukerne er det både positivt og negativt at det er så mye konkurranse i markedet. Det blir billigere, men man kan også risikere at meglerne bruker for mye penger, tid og energi på å skaffe seg nye kunder. Da kan selgerne få for lite oppmerksomhet og kjøperne måtte betale en høyere kjøpssum.

Sluttsummen.

Tveter synes ikke folk skal stirre seg blinde på provisjonssatsen. - Selv om man skulle spare inn 5 000-10 000 kroner på mindre i meglerhonorar, blir det småpenger i forhold til hva man kan tjene inn på å ha en god megler som gjør jobben sin. Selv tjente jeg 90 000 kroner ved eiendomssalg fordi jeg ba megleren gjøre flere undersøkelser i budrunden. Det viktigste er jo at sluttsummen blir bra, og da er hele opplegget til megleren det som teller, sier Tveter.

- Kun sløve boligselgere betaler de veiledende honorarene som meglerne opererer med, sier redaktør Bjørn Erik Sættem i Dine Penger.