VG: Politiet mistenker Malthe-Sørenssen for å ha diktet opp avlytting

Vil ha samtaler om påstått avlytting av Harald Stabells kontor.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen er mistenkt av politiet.

– Han han status som mistenkt. Vi ønsker å avhøre ham, men har ingen kommentarer utover det, sier Tore Soldal, politistasjonssjef ved Sentrum politistasjon til VG om journalist og etterforsker Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

Det var i 2014 advokat Harald Stabell gikk ut i Aftenposten 13. mars 2014 og sa at han hadde fått et tips fra en person i PST om at kontoret hans ble avlyttet.

Stabell har opplyst til Aftenposten at det var Malthe-Sørenssen som kom til ham med tipset Stabell siden hevdet kom fra en PST-ansatt.

Gjenopptok etterforskningen

Politiet valgte i forrige uke å ta opp igjen etterforskningen som i sin tid ble henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningsperson.

De mistenker nå altså at Malthe-Sørenssen selv er innblandet.

Malthe-Sørenssens advokat Jonny Sveen sier til VG han er fullstendig ukjent med mistankene.

– Det er helt ukjent for meg at Malthe-Sørenssen er mistenkt i den saken. Han har ikke hørt noe fra politiet i den saken, sier Sveen til VG.

Tror ikke Malthe-Sørenssen kan stå bak

VG har ikke kommet i kontakt med Harald Stabell for å få hans reaksjon på politiets mistanke, men da Aftenposten denne uken snakket med advokaten om saken, sa han at han ikke trodde hans tidligere samarbeidspartner kunne stå bak.

— Det er riktig at Geir videreformidlet dette tipset. Men vi fant spor etter gjenstander som nylig hadde stått gjemt bak mine nedstøvede årganger av Norsk Retstidene i en bokhylle på mitt kontor. En sakkyndig mente dette var «tydelige spor» etter det som kunne være avlyttingsutstyr, og politiet henla saken fordi de ikke hadde nok opplysninger til å identifisere en gjerningsmann, sa Stabell.

Les Ørnulf Toftes reaksjon:

Les også

I anstendighetens navn

— Kan du utelukke at Malthe-Sørenssen kan ha rigget opp dette utstyret?

— Nei, men da måtte han ha tatt seg gjennom tre godt låste dører og ikke etterlatt seg noen spor i en godt bevoktet bygning midt i sentrum av Oslo. Dette kan ikke ha vært uført av andre enn profesjonelle. Nei, det er for utrolig.

- Hadde Malthe-Sørenssen nøkler til ditt kontor?

— Nei! Han har aldri så langt jeg kan huske vært alene på mitt kontor, sa Stabell til Aftenposten.