322 reinsdyr drept av lynnedslag på Hardangervidda

En oppsynsmann fra Statens naturoppsyn har funnet 322 døde reinsdyr på et lite område sør på Hardangervidda. Trolig har flokken blitt truffet av lyn.

  • Lars Kvamme
  • NTB

– Vi har mannskaper i området nå som har tatt prøver og talt opp dyrene. Totalt er 322 dyr drept. Vi venter nå på helikoptertransport for å ta mannskaper og prøver ut før det kommer uvær, sier Knut Nylend ved Statens naturoppsyn til BT.

Det var fredag en oppsynsmann fant de mange døde dyrene. De ble funnet på Hardangervidda på ca. 1200 meter over havet, mellom Møsvatn og Kalhovd i Vinje kommune i Telemark.

Se video som viser omfanget av ulykken i vinduet øverst.

Nylend forteller at det gikk et kraftig tordenvær i området fredag ettermiddag, og flokken trolig er truffet av lyn.

– Villrein er et flokkdyr, og selv om det blir å spekulere, er det ikke unaturlig å tenke seg at de kan ha trukket enda tettere sammen da flokken ble urolig av det kraftige tordenværet. Da lynet slo ned, kunne det derfor ramme så mange.

Tar med hodene

– De lå døde i et ganske konsentrert område, så de har sikkert stått ganske tett. Rein står ofte slik, sier Nylend til NRK Hordaland, som først omtalte saken.

Statens naturoppsyn var i området søndag for å telle og ta prøver av dyra.

– Vi benytter nå muligheten til å ta prøver for skrantesyke (Chronic Waste Disease), som har rammet rein tidligere i år, sier Nylend til BT.

Prøvene for CWD tas i hjernen til dyrene.

– Det var logistisk krevende for oss å ta alle prøvene på fjellet, så vi har nå kappet av alle hodene på dyrene, og flyr disse til et testsenter i Lærdal, sier Nylend.

Det er ikke avgjort om de døde dyrene skal bli liggende i terrenget eller om de må fjernes på noe vis. Dette spørsmålet vil Miljødirektoratet og Mattilsynet sammen ta en beslutning om.

– Overrasket

Nylend sier til NRK Hordaland at funnet kom overraskende på SNO.

– Det er veldig spesielt. Jeg har hørt om storfe som er blitt drept av lynet, men ikke i så voldsomme mengder, sier han.

Hardangervidda har en bestand på vel 10.000 villrein, ifølge Norsk Villreinsenter.

Hva som skal videre skje med de døde dyrene videre er opp til Mattilsynet.

– Jeg vil tro de vil se på dette når de er tilbake på jobb på mandag, sier Nylend.

– Vanskelig å forklare

Statsmeteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt sier til VG at de observerte det kraftige tordenvær som passerte området i Vinje på fredagen.

– Det var et tordenvær som passerte over Hardangervidda på fredag omtrent midt på dagen, mellom klokken 10–15. Våre data viser at det nok var over 100 lynnedslag i Vinje fredag, sier Smits til avisen.

Han er overrasket over det store antallet omkomne dyr.

– Vi ser fra tid til annen at kuflokker på 10–20 blir truffet av lynet og omkommer. Men 322 reinsdyr er et uvanlig og høyt tall. Det er sjelden vi hører om rein som blir truffet.

På spørsmål fra VG om hvordan så mange dyr kan bli drept av lynnedslag, svarer Smits på at det er gjort noe forskning som kan peke i retning av et mulig svar.

– Trolig fungerer for- og bakbena på dyrene som pluss- og minuspoler som leder strømmen fra lynnedslaget gjennom dyrene. Fordi vi mennesker bare har to ben som er nært plassert, så er ikke vi utsatt for den samme faren som disse dyrene, sier Smits.