Norge

«Dette er enormt store mengder hasj, som har vært distribuert ut i markedet gjennom et velorganisert nettverk»

Det skriver Asker og Bærum tingrett om hasjmengdene Gjermund Cappelen nå tilstår å ha innført over en periode på 20 år.

  • Nina Selbo Torset
    Journalist

Cappelen ble fredag varetektsfengslet i åtte nye uker. Kjennelsen ble avsagt i Asker og Bærum tingrett i fredag ettermiddag.

Fengslingsmøtet var det første åpne rettsmøtet i saken mot Cappelen (48) og i saken som ble rullet opp av politiet i desember 2013.

Cappelen skal ha stått bak hasjomsetning i rundt 20 år, og er hovedmannen i hasjnettverket som skal ha innført 25 tonn hasj. Dette går det frem av fengslingskjennelsen. Det antas at Cappelen har tjent rundt 125 milioner kroner, og at han og hans familie har levd høyt på hasjpengene i mange år.

ecsImgGjermundCappelenFace522377_4834976599121_339568415_n-cWkqqzXH3a-3311895230081971877-Z07nhXSIsI.jpg

Siktede og hans familie har hatt et meget høyt privat forbruk gjennom en årrekke, blant annet ved dyre feriereiser, dyre biler, kunst og eksklusive klokker. Hvilke verdier siktede nå besitter er uklart, og er fremdeles gjenstand for etterforskning, ifølge retten. Cappelen har tilstått innførsel og salg av de enorme mengdene narkotika og har samarbeidet med politiet under etterforskningen.

Han begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet og anket kjennelsen om forlenget varetekt på stedet.

Til politiet har Gjermund Cappelen sagt at innførselen av hasjen var mulig på grunn av hans påståtte samarbeid med politimannen Eirik Jensen som er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.

Tingretten: Stort skadepotensiale

Asker og Bærum tingrett skriver i kjennelsen at dette er enormt store mengder hasj, som har vært distribuert ut i markedet gjennom et velorganisert nettverk. Retten påpekter også at styrkegraden i stoffet gjennomgående har vært høy.

Cappelen er tiltalt for innførsel av 25 tonn hasj. Dette bildet iillusterer et beslag på 11 tonn i Madrid i 2012.

Analyser av det beslaglagte stoffet viser at hoveddelen av beslaget hadde en THC-verdi på mellom 18% og 32%, mens gjennomsnittsverdien av hasj beslaglagt i Norge ifølge KRIPOS er på ca 10%. Skadepotensialet for det store antall misbrukerne har kjøpt narkotika innført av siktede har således vært betydelig, ifølge retten.

Forsvarer viser til at Jensen er løslatt

Ifølge kjennelsen fra retten sier Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe at Cappen bør løslates, blant annet fordi medsiktede Eirik Jensen er løslatt.

– Gjentagelsesfare og unndragelsesfare var ikke aktuelt som fengslingsgrunnlag. Men de brukte en særbestemmelse om varetekt som gir anledning til varetektsfengsling om det virker støtende på allmennheten at han blir løslatt. Det mener vi at det ikke er, sier de Vibe.

– Det er meget sjeldent å bruke den bestemmelsen, og vi tror ikke allmennheten ville ha reagert annerledes om Cappelen er ute enn at Jensen er ute.

Tingretten mener imidlertid det er sentrale forskjeller, fordi Cappelen har tilstått mens Eirik Jensen nekter straffeskyld.

Rettssaken mot Cappelen og syv andre personer om besittelse og salg av store hasjpartier er forhåndsberammet i Asker og Bærum tingrett 14.september.

Sier innførselen var mulig på grunn av samarbeid med Eirik Jensen

Til politiet har Gjermund Cappelen sagt at innførselen av hasjen var mulig på grunn av hans påståtte samarbeid med politimannen Eirik Jensen, som er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker.

Det er allerede bestemt at Cappelen ikke skal få utmålt noen straff når Asker og Bærum tingrett behandler saken i september og oktober. Straffen vil i stedet bli utmålt når Cappelen på et senere tidspunkt, og trolig ikke før neste år, skal stilles for retten sammen med Eirik Jensen.

Avsluttende fase

Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker sier til NTB at etterforskningen av Jensen ikke er helt ferdig ennå, men er i en avsluttende fase.

– Det vi har sagt er at den i all hovedsak vil være ferdigstilt over sommeren. Når etterforskningen er avsluttet, går saken til sjefen for Spesialenheten, som igjen sender den over til Riksadvokaten, som avgjør spørsmålet om påtale forklarer Øyen.

Medvirkningstiltalen mot politimannen sier ikke noe om hvor store mengder narkotika som skal være innført.

Les også

  1. Eirik Jensen: Ingenting som indikerte at Gjermund Cappelen var en notorisk kriminell

  2. Eirik Jensen sier han skulle betale 120.000 - men fikk ikke tak i håndverkeren

  3. Cappelens forsvarer om Eirik Jensen-boken: - Ting blir ikke mer sant fordi det står i en bok