Norge

Miljø i vinden

Redd miljøet – og tjen samtidig mye penger.

  • Karianne Steinsland

Les også:


Setter du sparepengene dine i et miljøfond er du med på en økende trend blant norske sparere. Flere av miljøfondene har hatt en vekst av andelseiere siden i fjor, og avkastningen på denne type fond har økt betraktelig.

Over 50 prosent

DnB NOR Miljøinvest har hatt en avkastning på 58 prosent det siste året (se tabell nedenfor). Divisjonsdirektør Geir Bergvoll i DnB NOR Kapitalforvaltning kan fortelle at fondet har hatt en sterkt vekst siden oktober i fjor. For en uke siden passerte antall kroner i fondet en milliard.

— Vi har sett en helt annen fokus på alternativ energi, påpeker Bergvoll.

Han mener den milde høsten og diskusjonene rundt klimaendringene har påvirket fondets suksess. Frem til i fjor høst lå fondet brakk.

Sjekk våre fondslister her.

Miljø er in

Guri Tajet, informasjonsleder i Framtiden i våre hender syntes det er svært gledelig at nordmenn tiltrekkes mot de grønne fondene.

— At det er blitt mer populært kan ha flere grunner. Det har vært et større fokus på etiske investeringer nasjonalt sett, spesielt med tanke på oljefondet. Etiske investeringer har stått høyere på dagsorden, vi innser at økonomien ikke er en verdifri sone. Slike holdninger siver inn til de private småsparerne, mener Tajet.

Hun tror også at den høye avkastningen og troen på fornybar energi er viktig.

Vil det snu?

Aksjefond har sine opp- og nedturer, og jo høyere risikoprofil jo større svingninger. Miljøfond kategoriseres som aksjefond i de høyeste risikoklassene.

— Kortsiktig kan det komme perioder som svinger og det kan påvirke alle fond. For å investere i et miljøfond bør man ha en langsiktig tro på bransjens vekst, mener Bergvoll.

Han vil ikke anbefale noen å sette alle sparepengene sine i et miljøfond, men heller spre over flere fond.

Etikk og miljø

Av de syv fondene Forbruker.no har sett på varierer profilen og investeringene. Noen fond kaller seg for etiske og andre har en rendyrket miljøprofil. Den gjennomgående likheten er at alle fondene skal investere i selskaper som FN kategoriseres som "best-in-class". Disse firmaene har fulgt FNs konvensjoner for sosiale- og miljømessige krav.

— Det er fornuftig å belønne de beste i hver bransje. Men dette er en mer defensiv strategi, man anerkjenner jo da alle typer bransjer, påpeker Tajet.

Veldig mange av fondene som har "best in class"-strategi har også en eksklusjonsstrategi. Det vil si at de ekskluderer alle selskaper i en bestemt bransje, for eksempel produsenter av landminer og klasebomber. Tajet mener det er fornuftig å kjøre begge strategiene.

Toyota bra for miljøet?

Et aksjefond skal ikke investere mer enn 10 prosent av sin totale portefølje i ett og samme firma. Vi sjekket hvilke firmaer som de ulike miljøfondene investerte i. DnB NOR Miljøinvest er fondet med sterkest miljøprofil, de største investeringene er i selskaper som Vestas Wind Systems, REC og REpower Systems. I de andre fondene er det H&M, Ericsson, Nokia, DnB NOR og Toyota Motors som er representert som største investeringer. ODIN Robur Miljø har 8,8 prosent av midlene i det svenske H&M. Banco Etisk Global har Toyota som største investering.

Avkastning i prosent, tall fra 03.07.2007:

FondHittil i årSiste 12 mndSiste 3 år
DnB NOR Miljøinvest38,658,0118,7
Banco humanfond18,434,8141,8
Banco Norge17,734,8141,9
Odin Robur Miljø14,738,8110,8
DnB NOR Grønt Norden6,530,388,7
Banco Etisk Global1,414,822,5
Storebrand Global Miljø-3,49,816,1

Se flere fond her

Les også

  1. Nå er grønn satsing i vinden

  2. - Spar som oljefondet

Flere setter sparepengene i vindkraft