Norge

Bhattis alibi:<br/>- Jeg røykte hasj

Terrortiltalte Arfan Q.Bhatti hevder å ha lite med skytingen mot synagogen i Oslo å gjøre. Han satt i en park og røykte hasj.

Arfan Bhatti benektet å ha hatt noe med skytingen mot synagogen i Oslo å gjøre. Han møtte i lusekofte da saken mot ham startet i dag. Foto: SCANPIX

  • Olav Røli

Les også:


Under Bhattis forklaring i Oslo tingrett i ettermiddag, fortalte han retten hva han hevder å ha gjort søndagsnatten i 2006 da det mosaiske trossamfunns synagoge på St. Hanshaugen i Oslo ble pepret med 13 skudd fra et automatvåpen.

Øyenvitner skal ha sett Arfan Bhatti i en rød bil like ved åstedet, der han plukket opp en for politiet ukjent person. Personen skal ha vært utstyrt med maskinpistol.

— Slappet av

Men Bhatti selv benektet at han hadde stått utenfor synagogen. I stedet var han opptatt med å røyke hasj. - Jeg og en kamerat kjørte til Torshovdalen. Der røykte vi en joint, snakket om familieproblemer og slappet av. Det var slett ikke uvanlig at jeg kjørte rundt og møtte folk midt på natten, forklarte Bhatti. Kameraten som Bhatti hadde med til parken, var den 29 år gamle medtiltalte mannen som også er tiltalt for å ha avfyrt eller medvirket til skuddene mot synagogen. Ingen andre var med- Det må i så fall ha vært en usynlig mann, forklarte terrortiltalte.Se video: Bhatti fikk tilbake koranen.

«Steine»

Etter at de to hadde løst forskjellige problemer i Torshovparken, kjørte de ifølge Bhatti videre til Stensparken på St. Hanshaugen. Der tok de seg en ny joint, og ble ifølge Bhatti temmelig «steine» (ruset). Kameraten ble sulten og sprø, som Bhatti uttrykte det, og fra Stensparken gikk turen til Torggata for kebab. Da var klokken nærmere halv fire på natten.- Det var kanskje ikke så lurt å kjøre bil, men jeg var ikke så stein, mente Bhatti.Skytingen mot synagogen skal ha skjedd cirka 02.30 på natten, omlag samtidig som Bhatti og kameraten var på tur i parken. - Så dere noe oppstyr, ville tingrettsdommer Kim Heger vite?- Nei, vi så ikke noe spesielt, svarte Bhatti.Se video: Bhatti hadde lusekofte.

Nøklene borte

I perioden da skytingen skjedde, var Arfan Bhatti under kontinuerlig overvåkning av politiet. Likevel klarte han å snike seg ut den natten, uten at politiet la merke til det. Han brukte en rød bil, som tilhørte hans svoger, da han kjørte ut den kvelden.Sin egen bil, en Mercedes som var avlyttet av politiet, ble stående igjen hjemme. - Ungene, eller niesene mine, hadde rotet bort nøkkelen. Derfor lånte jeg svogers bil, forklarte han.

Diskuterte

Bhatti forklarte også delvis om sin kontakt med en profilert TV2-reporter, som han skal ha hatt et forhold til. I retten kom det frem at han skal ha diskutert en reise til Midtøsten med henne, en reise der han hadde til hensikt å kjempe mot Israel. Flybilletter var bestilt, men ble avbestilt i siste liten.30-åringen forklarte at han hadde vært i tvil om det var riktig å reise, og at TV2-reporteren, sammen med flere andre i Tyskland, ble konsultert før han bestemte seg for å bli hjemme. - Det ville ikke tjene min sak eller min familie. Det kunne ende i min død, sa han.

Krigssone

Sommeren 2006 ble Bhatti stoppet av politiet i Tyskland. Da skal han ha hatt bilder av en rekke raketter og våpen i bilen, håndskrevne notater om skytevåpnenes kaliber og skyteavstand, samt bilde av en død, palestinsk jente. - Når jeg skulle til Midtøsten kunne jeg få bruk for våpen. I et slikt land kan det fort skje at man trenger våpen for å beskytte kvinner og barn, og seg selv, forklarte Bhatti. Aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, sa etter dagens rettsmøte at det ikke er ulovlig å ha sterke meninger om den politiske situasjonen i Palestina. - Men det er når de tankene går over til å legge planer om handlinger, det er grunnlag for å reagere, sa aktor.

- Feil tiltale

Bhattis forsvarer, advokat John Christian Elden, sa i retten at Bhattis handlinger ikke gir grunnlag for å sikte ham for terror. Politiets sikkerhetstjeneste mener å ha bevis for at Bhatti planla terrorhandlinger mot USAs og Israels ambassade i en samtale med en 28-åring 8.august 2006. - De snakker sammen i det lukkede rom og gir uttrykk for frustrasjon over det som skjer i Israel og Palestina, slik mange andre gjør. Dette er ikke en terrorsak og det er ikke juridisk dekning for titalen. Elden mener også det er uriktig at hans klient skal ha hatt noe med synagogeskytingen å gjøre. - De baserer det på at et avisbud har sett en rød bil på stedet, en bil som Bhatti ikke har disponert, sa Elden.

Les også

  1. Bhatti pepret huset til dame (76) med maskinpistol: - Jeg angrer

  2. - Avlytting beviser min uskyld

  3. Smilte da alvoret startet