Norge

- Willoch er ikke jødehater

Jostein Gaarder avviser at Willoch bidrar til jødehat.

Jostein Gaarder synes det å kalle noen for antisemitt er en avsporing.

  • Flemming Trondsen

Jostein Gaarder mener Mona Levin tar feil når hun karakteriserer Kåre Willoch som jødehater.— Jeg kjenner Kåre Willoch, og vet at det ikke finnes noe antisemittisk i ham, sier Jostein Gaarder til Aftenposten.no.Jostein Gaarder var i hardt vær i forbindelse med krigen i Libanon i 2006, da han uttalte seg kritisk til Israels krigføring. Han påpeker at det er vanskelig å debattere Israels politikk i Midtøsten.

- Avsporing

— Ingen av de som uttaler seg i debatten, hverken Willoch eller jeg eller andre, er antisemitter, men hver eneste gang vi snakker om Israel, må vi ta avstand fra holocaust. Det burde være unødvendig, sier Gaarder.- Men kanskje må vi bare fortsette å gjøre det. Bakgrunnen er hele tiden det forferdelige folkemordet på jødene, sier forfatteren.På generelt grunnlag synes Gaarder det er en avsporing å kalle noen antisemitt. - Det er ikke bare en avsporing, det er ofte en bevisst og overlagt avsporing, sier han. Tror du Levin har en bevisst agenda når hun kaller ham antisemittisk? - Jeg kjenner Levin, og oppfatter henne som et ærlig menneske. Jeg vil ikke rette en slik beskyldning mot henne personlig. Men israellobbyen og det religiøse høyre i USA lar det gå fullstendig inflasjon i bruken av ordet antisemitt, sier han.- Levin har ikke skylapper for øynene, men hun har vært nær på et av historiens største folkemord. Kanskje blir hun litt blind for den ufattelige nøden som skapes blant de sivile i Gaza, fortsetter Gaarder.

— Ikke diskvalifisert fordi han er jøde

Bakgrunnen for Levins uttalelse er at Willoch sa at det var betenkelig at Obama hadde valgt Rahm Emanuel som sin stabssjef. Som årsak oppga Willoch at det var rimelig å tro at en amerikansk jøde med hans bakgrunn ville være sterkt pro-israelsk.Gaarder er enig med Willoch i at det betenkelige med valget av Rahm Emanuel som stabssjef ikke er at han er jøde, men at han er en erklært sionist og støttespiller for Israel. - Det finnes mange jøder som som mener det samme som Willoch og jeg. Willoch er nok engstelig for at Emanuel skal gi Israel forhåndsstøtte uten å basere seg på fakta.

— Han mener ikke at han er diskvalifisert fordi han er jøde, sier Gaarder.Gaarder understreker at det er viktig å holde to tanker i hodet på en gang når det gjelder konflikten mellom Israel og Palestina.- Jeg er forsvarer Israels rett til å eksistere, og jeg er sikker på at Willoch gjør det samme. Det går faktisk an å støtte et krav om trygghet for Israels eksistens, men likevel ta avstand fra Israels overgrep.Forfatteren karakteriserer Israels krig på Gaza som en massakre. Artikkelen fortsetter under bildet

— Må beskytte alle demonstranter

Samtidig mener han rakettene fra Hamas er «idiotiske og jævlige».Han synes Hamas burde lyttet til Gandhis ikkevoldsfilosofi, der et av poengene er å ikke provosere motparten til vold.Han beklager også at demonstrasjoner til støtte for Israel må avlyses fordi politiet ikke kan gå god for sikkerheten.- Det er samfunnets og politiets oppgave å beskytte alle demonstranter, også de som vil gi en uforbeholden støtte til Israel, sier Gaarder. Alt om krigen i Gaza: Gaarder-debatten i 2006:

  • Mona Levin:
  • Mona Levin:
  • Hylland Eriksen:

Les også

  1. Mona Levin: - Willoch er rasist og viser jødehat

  2. Gaza: Krigen dag for dag

  3. Bakgrunn for krigen i Gaza

  4. Mona Levin: – Gaarder har bidratt til jødehatet

  5. Under lydighetspresset

  6. Mona Levins fantasiverden

Det kom inn svært mange spørsmål da Willoch stilte til nettprat torsdag.