Terrortiltalt 19-åring: Var beredt til å krige mot IS

Den terrortiltalte 19-åringen var med på overrekke dødsbudskapet til søstrene til Thom Alexander Karlsen, som ble drept i Syria.

Den terrortiltalte 19-åringen forteller retten at det gjorde sterkt inntrykk å se bildet av Thom Alexander Karlsen som i mars 2015 ble drept i kamp for IS i Syria. Men det kom også frem at han hadde kjøpt et GoPro-kamera for å dokumentere det han selv skulle gjøre i Syria. Her i Oslo tingrett sammen med medtiltalte Ubaydullah Hussain og hans forsvarere.
  • Olga Stokke

– Det gjorde sterkt inntrykk. Det kunne vært meg, liksom, sier den unge mannen i Oslo tingrett om å se bildet av en død Thom Alexander Karlsen. Karlsen ble drept i Syria.

To menn sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett, Ubaydullah Hussain (31) og en 19-årig konvertitt til islam. Begge er fra Oslo.

Torsdag denne uken startet rettssaken som for første gang skal avgjøre hva som ligger i rekruttering til en terrororganisasjon. Det er satt av seks uker til rettsforhandlingene.

Ubaydullah Hussain er tiltalt for å ha rekruttert medlemmer, blant andre den medtiltalte 19-åringen, til IS, en terrororganisasjon som halshogger, dreper, brenner og begraver mennesker levende. Den unge konvertitten var 18 år da han den 8. juni 2015 ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg, på vei til Syria.

Sluttet på skolen

19-åringen har ifølge tiltalen forsøkt å delta i IS. Torsdag fortalte han retten at han sluttet på skolen fordi han ble så opptatt av Syria-krigen, han ville dit for å bidra med egne hender. Dette skjedde før han møtte Ubaydullah Hussain, et møte som skal ha skjedd helt tilfeldig på gaten i Oslo. Begge tiltalte avviser straffskyld.

Fra PST-beslag: Dette bildet av den terrortiltalte 19-åringen iførte skuddsikker vest, er ifølge PST tatt med Ubaydullah Hussains telefon den 4. juni 2015. Ifølge Hussains forsvarer, John Christian Elden, ble det tatt for at utstyret skulle selges på finn.no. Utstyret ble beslaglagt av politiet fire dager senere, den 8. juni 2015, etter at 19-åringen var blitt pågrepet på vei til Syria.
Ubaydullah Hussains forsvarer, John Christian Elden, sier at dette bildet av den tiltalte 19-åringen iført stridsbekledning, ble tatt lenge før han møtte Hussain. Sistnevnte er tiltalt for å ha rekruttert 19-åringen til IS.

Var beredt til å krige mot IS

For 19-åringens forsvarer Nordhus, advokat Nils Christian Nordhus, var det viktig å få frem at tiltalte i november 2015 gjorde det klart i en samtale med en venn at han var beredt til å krige mot IS.

– Gruppen jeg skulle ned og slutte meg til, kjemper mot IS, sier 19-åringen.

Han synes det er tungt og belastende å være tiltalt for å ha forsøkt å slutte seg til IS, en gruppe som han understreker at han tar avstand fra, ikke minst på grunn av de brutale metodene IS bruker for å etablere sin islamske stat.

Joine IS?

19-åringen skal også ha chattet på Facebook med en venn der han sender lenke med en sak om en kjent, norsk fremmedkriger i Syria, Kim Andre Ryding, som skal ha vært i Syria siden 2012. Ryding er internasjonalt etterlyst.

Han forklarer retten at det var tilfeldig, at det var fordi det var en norsk person som var i Syria.

Aktor Sundet leser fra chatten:

– Kameraten spurte, skal du joine IS-også? Hva svarte du?

–Hvor jeg ender opp, er Guds vilje. Syria er et stort land med mange grupperinger, svarte 19-åringen.

For aktoratet er det et poeng at han ikke avviser at han akter å krige for IS. For forsvaret er det viktig å få frem at han slett ikke ville krige for IS, men at han formulerte seg uklart.

19-åringens forsvarere, Javeed Shah (t.v.) og Nils Christian Nordhus.

Mister X

19-åringen svarte bekreftende da aktor Kim Sundet spurte om han var villig til å bruke våpen i Syria hvis nødvendig. Det ville han gjort mot Assad-regimet. Han sa dessuten at han ikke støttet IS. Han skal ha fått råd og vink fra en tidligere fremmedkriger i Syria, Mister X, om reisen til det krigsherjede Syria.

Avviser straffskyld

Ubaydullah Hussain er dessuten tiltalt for å ha rekruttert Thom Alexander Karlsen som døde i Syria i 2015.

Begge de to tiltalte avviser enhver form for terror. Torsdag møtte Hussain i retten uten muslimsk hodeplagg, med et kort skjegg og i en vanlig rutet skjorte. Også fredag morgen stilte han i vestlige klær, skjorte under en jakke. 19-åringen med lyst, halvlangt hår hadde på seg en lysgrå ullgenser.

Ubaydullah Hussain har spilt en sentral rolle i den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Han er tidligere dømt til fengsel for trusler mot to journalister, en sakkyndig i en rettssak og for hatefulle ytringer mot jøder i Norge.

Hussain bisto før Syria-reisen

19-åringen knytter Ubaydullah Hussain til en rekke forberedelser før Syria-reisen. E-postadressen til Profetens Ummah ble blant annet brukt i forbindelse med bestilling av utstyr, og Hussain hjalp til med å klippe 19-åringens hår like før avreisen. Den unge mannen forklarer at dette var fordi Hussain var blitt en god venn.

Hussain knyttes til utenlandsk terroretterforskning

Ifølge aktor skal Ubaydullah Hussain ha kommunisert med to tyrkiske telefonnumre som politiet tror er kontaktnumre til IS. De samme telefonnumrene har også dukket opp i terroretterforskning i Italia, Australia og Nederland.