Norge

– Solberg avviste forslag til forsvarsløsning

Statsminister Erna Solberg (H) sa fredag nei til et felles forslag fra Venstre, KrF og Senterpartiet til et kompromiss om forsvarsstriden på Stortinget, etter det NTB erfarer.

Både regjeringspartiene og Ap har avvist kravene til Venstre, Krf og Senterpartiet, ifølge NTB. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

 • NTB

I kompromissforslaget skal Venstre ha gått bort fra sitt krav om å utsette deler av kampflykjøpet. Senterpartiet skal på sin side ha vært villig til å gå med på innkjøp av nye overvåkingsfly, noe partiet har vært motstander av.

Det ville i så fall bety at de tre store investeringene som Høyre, Frp og Ap har vært opptatt av, nemlig kampfly, overvåkingsfly og nye ubåter, ligger fast.

Krever at Heimvernet opprettholdes

Til gjengjeld har de tre sentrumspartiene stilt flere krav til landmaktutredningen for Hæren og Heimevernet neste år. Sentralt her står at Heimevernet skal opprettholdes som egen forsvarsgren med totalt 45.000 soldater.

Også at Hæren skal beholde den mekaniserte brigadestrukturen og krav til finansiering av den fremtidige og moderniserte Hæren står på sentrumskameratenes kravliste.

Vern av Andøya flystasjon

De tre sentrumspartiene står også sammen om å kreve at en beslutning om en eventuell samling på Evenes utenfor Narvik blir utsatt til tidligst 2018. I praksis innebærer det i tilfelle et foreløpig vern av Andøya flystasjon, som regjeringen foreslår nedlagt.

Regjeringspartiene, ved statsministeren selv, og Ap har imidlertid avvist kravene fra Venstre, KrF og Senterpartiet, får NTB opplyst.

 • Hvor tungt kan Norge hvilke seg på USA og Nato? Det er dette striden om langtidsplanen handler om.

Les mer om

 1. Erna Solberg

Relevante artikler

 1. NORGE

  Enighet om langtidsplan for Forsvaret – lover ekstraordinære tiltak for lokalsamfunnet på Andøya

 2. NORGE

  Nytt regnestykke støtter nedleggelse av Andøya

 3. NORGE

  Ny vurdering kan gi Andøya-omkamp

 4. NORGE

  NTB: Enighet om å øke forsvarsbudsjettet med 400 millioner

 5. KOMMENTAR

  Håpet svinner for bredt forlik om Forsvaret | Per Anders Madsen

 6. POLITIKK

  Hareide tror forsvarsstriden blir løst før helgen