Norge

- De skrev at jeg var stygg og ikke fortjente å leve

Norske barn og unge blir stadig mer utspekulerte når de nettmobber. Stian Lindstad Bersvendsen har fortsatt mareritt om mobbingen.

Stian Lindstad Bersvendsen (19) ble mobbet gjennom hele grunnskolen. - Det var kult å få Facebook i 8. klasse. Men det gikk ikke lang tid før de gikk fra å dytte i gangen til å skrive på sosiale medier, forteller han. Som følge av mobbingen utviklet han spiseforstyrrelser, som han fortsatt sliter med.
 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Anonym ryktespredning, invitasjoner som trekkes tilbake og folk som utgir seg for å være deg. Slik mobber norske barn og ungdom hverandre på nett.

Stian Lindstad Bersvendsen (19) ble mobbet helt fra barnehagen og gjennom hele grunnskolen. I snøballkrigen var det alle mot én. Etter skoletid ventet barn som skulle slåss med ham.

Så kom Facebook.

-Det var kult å få Facebook i 8. klasse. Men det gikk ikke lang tid før de gikk fra å dytte i gangen til å skrive på sosiale medier, forteller Bersvendsen.

I serien Skoleinspektørene ser Aftenposten på de store uløste problemene i norsk skole. Mobbing er blant dem. I flere artikler fremover vil vi fortelle historier om folk som er blitt mobbet og undersøke hvorfor vi ikke får bukt med problemet.

Mobbingen har endret seg. Ifølge en fersk rapport fra forskningsinstituttet NOVA oppgir lærere og rektorer at mobbingen er blitt mindre synlig. En rektor sier: «Det er mindre slåsskamper og mindre fysisk vold, mer andre skjulte former (...) og digitalt.»

Kan skrive anonymt

Forskning tyder på at digital mobbing er en forlengelse av tradisjonell mobbing. De som plages i skolegården, plages gjerne også på nett.

 • 13-åring sultet ihjel i Valdres: - Min datter ble grusomt mobbet
  Mobberne bruker mange ulike metoder og plattformer I apper som Jodel kan man mobbe anonymt. Alle som har appen og som befinner seg i samme område som avsender kan imidlertid lese meldingen. Ubehagelige festvideoer havner YouTube. Folk henges ut på Facebook og får negative kommentarer til egne bilder og meldinger. De «facerapes», altså at noen andre utgir seg for å være dem. Det opprettes hatgrupper. I festinvitasjoner på Facebook står det «gjett hvem som ikke kommer». Med appen Snapchat, der bildene og meldingene blir slettet etter noen sekunder, er det vanskelig å bevise mobbing.

.

Denne meldingen ble lagt ut i appen Jodel.

Metodene blir mer sofistikerte sier professor Hildegunn Fandrem ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.

-Ulike verktøy, eller digitale arenaer, gir nye og ulike muligheter som ungdommene vet å utnytte, sier Fandrem, og tenker spesielt på apper der man kan være anonym.

— Dermed er terskelen lavere for å skrive noe man ikke ville ha skrevet om man kunne identifiseres, sier hun.

«Du e så jævlig stygg»

-De skrev sånne ting som at jeg var stygg og ikke fortjente å leve, sier Stian Linstad Bersvendsen.

Denne meldingen fikk han for eksempel av en jente på Facebook:

«Du e så jævlig stygg, æ skjønna ikke kordan du orka å leve. Her e det masse barn som dør kver eneste dag, og du e fortsatt i livet»

Denne meldingen skrev en jente til Stian Lindstad Bersvendsen på Facebook.

— Spesielt det som gikk på utseendet gjorde at jeg har fått spiseforstyrrelser som jeg fortsatt sliter med, sier han.

Han anslår at han fikk tre-fire mobbemeldinger hver dag på ungdomsskolen, både anonyme og under fullt navn.

— Før jeg logget meg på, lurte jeg på hvor mange som hadde skrevet meldinger. Jeg tenkte at det kanskje ikke var så ille i dag, kanskje det bare var to stykker.

-Hvorfor tror du de gjorde dette?

-Jeg vet ikke helt. Jeg var flink på skolen og gjorde alltid leksene. Kanskje det provoserte dem på en eller annen måte.

«Største hora»

Mobbeombud i Buskerud Bodil J. Houg, som er Norges første mobbeombud, skiller mellom ulike typer digital mobbing:

 • Seksualisert snakk
 • Trusler
 • Skjult utestenging
  Et eksempel på det første er denne anonyme meldingen som ble lagt ut i appen Jodel. Aftenposten har anonymisert jentas navn og stedsnavn.

«Hører rykter om at NN har pult halve NN og et par hundre fra NN».

«Største hora av 99-ere på NN v.g.s», istemmer en annen.

Eksempel på meldinger som har blitt lagt ut på Jodel.

Eksempler på utestenging er at du ikke blir invitert med i lukkede Facebook-grupper. Du får venneforespørsler som trekkes tilbake. Du er den eneste i klassen som aldri får «likes på bilder». Et klassebilde blir lagt ut. Alle blir tagget med navn unntatt deg.

— Hjalp ikke å si fra

Bersvendsen sier at det ikke hjalp å si fra til skolen.

Meldinger til Stian Lindstad Bersvendsen på på bloggplatformen Tumblr.

-Det virket ikke som de trodde på det. Vi hadde møte med kontaktlærer og rektor der vi forklarte hvordan det var, men det ble liksom ikke noe bedre. De sa de skulle gjøre noe, men det bare fortsatte som det var, forteller han.

Han hadde ikke inntrykk av at skolen anså nettmobbing som sitt ansvar.

— For meg virket det som de mente at «sånt har vi ikke noe med», sier han.

Norge versting på nettmobbing

Ifølge den europeiske EU kids online-undersøkelsen, med tall fra 2010, er norske barn blant dem som opplever mest nettmobbing i Europa.

Det handler blant annet om at norske barn starter tidlig med og har god tilgang til nett og smarttelefoner.

 • Les Aftenpostens Ingeborg Sennesets kommentar: Jeg har fortsatt ikke funnet en måte virkelig å få sagt unnskyld på.
  Ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse for 2014 hadde 13 prosent av barn i alderen 9–16 år opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett eller via mobilen det siste året (se faktaboks). Tallene har gått noe ned de siste årene, men «det er fortsatt mye å jobbe med», ifølge rapporten.

Digital mobbing kan gjøre ekstra vondt fordi bilder og meldinger kan bli liggende der ute. Man får ikke pause fra mobbingen etter skoletid. Og mobberne kan være anonyme.

-Når man ikke ser den man krenker og ikke ser frykten og sorgen i den andres øyne, blir man modigere og «drar på» litt mer, sier mobbeombud i Bodil J. Houg.

Fikk spiseforstyrrelser

Bersvendsen fikk spiseforstyrrelser, depresjon og begynte med selvskading på grunn av mobbingen.

Slike meldinger fikk han på bloggen sin.

-Når du får så mange negative meldinger, tenker du etter hvert at det de skriver kanskje er sant. Jeg begynte å rakke ned på meg selv og ble veldig usikker på uteseende mitt og alt jeg sa og gjorde.

Det var ekstra ubehagelig at mye av mobbingen skjedde anonymt. Han ble engstelig for å gå gjennom menneskemengder og sluttet å gå i kantinen.

-Du tenker at mange av disse dømmer meg og har sikkert skrevet masse stygt om meg. Jeg ble helt paranoid, forteller han.

Tør ikke å si fra til voksne

Mange opplever det som vanskelig å si fra til voksne om nettmobbing. De har ofte også sagt stygge ting til andre på nett og er redde for å få kjeft og bli fratatt nettet og mobilen.

— Både yngre barn og ungdom sier de opplever at voksne ikke helt skjønner hvor viktig nettet og mobilen er for dem. Voksne har kanskje sagt at nettvenner er mindre viktige enn andre venner og at spill bare er tull. Det blir derfor ofte vanskelig å be om hjelp fra noen som man tror ikke har peiling når noe har skjedd, sier medieforsker Elisabeth Staksrud ved Universitetet i Oslo.

Nok en anonym melding på Jodel.

Norske barn som opplever nettmobbing forteller sjelden om det til en lærer, ifølge EU Kids online-undersøkelsen.

-Vi har hatt tradisjon for å fokusere på IKT-kompetanse som noe praktisk, og glemt de sosiale og relasjonelle sidene. Når mange skoler i tillegg totalforbyr bruk av mobil og sosiale medier i skoletiden, blir det ofte ikke mulighet til å øve på god digital samhandling og kommunikasjon på en arena som er felles for alle, og hvor voksenpersoner kan veilede, sier Staksrud.

— Skoler starter for sent

Mobbeombud Bodil J. Houg mener også at mange skoler ikke er flinke nok til å til å gi opplæring om sosiale medier og forebygge mobbing. Mange skoler starter for sent, sier hun.

 • Vil bøtelegge mobbe-kommuner
  -Mange skoler definerer dette som noe privat. Men de holder på med dette på skolen, og det påvirker skolemiljøet. Da er det skolens ansvar også, mener hun.

I dag er Bersvendsen leder for Elevorganisasjonen i Troms og jobber som lærervikar og SFO-assistent.

-Hvordan går det nå?

-Det går bra. Men den depresjonen og spiseforstyrrelsen sitter godt i. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, men det er ikke alltid så lett. Jeg har ofte mareritt om mobbingen.

Rektor beklager

Konstituert rektor Elin Gamst på den gamle ungdomsskolen til Stian Linstad Bersvendsen sier hun ikke kjenner til at gutten ble mobbet.

Hun var ikke rektor da Bersvendsen gikk på skolen. Hele ledelsen er blitt byttet ut siden da.

-Hvis dette er hans opplevelse må jeg beklage. Det er fryktelig hvis han opplever at hans opplevelse er at han ikke ble tatt alvorlig. Men jeg kan ikke si noe om hva som ble gjort før min tid, sier hun.


Her har flest opplevd mobbing

Snapchat: 24 % (Bilde— og videodeling. Meldingene slettes etter inntil ti sekunder.)

Instagram: 16 % (Bildedeling)

Moviestar Planet: 16 % (Blanding av nettsamfunn og spill for barn).

Facebook: 11%

Kik: 6 % (Meldingsapp).

GO supermodel: 4 % (Nettspill og nettsamfunn).

Askfm: 2 % (Tjeneste der brukere kan sende hverandre anonyme spørsmål.)

11-12-åringer ble spurt: "Har du opplevet at noen har vært slemme, mobbet eller truet deg på en av de følgende appene?" 46 % svarte nei. Kilde: Undersøkelse gjennomført september 2015 av Opinion og Norstat på oppdrag fra Telenor.

Skoleinspektørene

I serien Skoleinspektørene ser Aftenposten på de store uløste problemene i norsk skole.

I høst så vi på frafall i videregående skole: På ti år har politikerne brukt 3,3 milliarder kroner på å flere til å fullføre skolen, uten at det har hjulpet.

I flere artikler fremover vil vi fortelle historier om mobbing og undersøke hvorfor myndighetene ikke får bukt med problemet.