Store forsinkelser i kollektivtrafikken i Oslo

Snøværet skaper trøbbel for Oslofolk. Nå står busser og trikker stille. Ruter ber reisende beregne god tid hjem. Ved Sundvollen er E16 stengt etter trafikkuhell.

Det er trafikkaos i Skulleruddumpa i Oslo. Politiet dirigerer trafikken manuelt.

Ruter melder om forsinkelser i kollektivtrafikken i Oslo og Viken med opp til 60 til 90 minutter. Årsaken er mye snø, glatt føre og vanskelige kjøreforhold. Innstillinger kan også forekomme.

Det er meldt om så mange forsinkelser på busser og trikker at det blir for mye å ramse opp alle. Skal du reise, må du beregne god tid.

En av Aftenpostens journalister sitter på en av bussen. Han melder om full stopp og kaos i Schweigaards gate. En leddbuss har sklidd. Den spinner og sperrer trafikken både opp og ned.

Det er kaos i Schweigaards gate.

Svært krevende forhold

– Vi prøver å informere så godt det lar seg gjøre, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen.

Han forteller at de har direkte kontakt med brøytemannskap i kommunen, men det er såpass store forsinkelser og store areal som skal brøytes at det er krevende for alle som er ute nå.

– Brøytemannskapet jobber for harde livet med å brøyte og gjøre det så fremkommelig som mulig, men det er kjempekrevende kjøreforhold.

Trikken sliter seg forbi Oslo City. Brøytemannskap fjerner snø så kjapt de kan, melder pressevakt Øystein Dahl Johansen.

– Har du noen tips til reisende?

– I utgangspunktet så er det å beregne god tid hvis man må reise, og hold deg oppdatert på ruter.no og i appen.

– Hva slags tidsperspektiv snakker vi om?

– Så lenge snøen pågår så vil det være krevende. Det er kjempestore forsinkelser overalt, sier han.

Det blir dessverre ingen snarlig lette i snøværet. Yr melder om gult farenivå. I Oslo er det meldt snø gjennom hele natten. Det skal lette ved 12-tiden i morgen 5. januar.

Det er tett snø i Oslo sentrum. Dette bildet er fra Jernbanetorget.

La bilen stå

Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for Østlandet. Også i deler av Agder er det varslet store mengder nedbør.

Politiet i Oslo gikk i morgentimene ut med en oppfordring på Twitter. De ber alle som skal ut å kjøre i trafikken til å beregne god tid, kjøre etter forholdene, og sørge for å være godt skodd.

«Vurder om du skal la bilen stå dersom forholdene blir for ille,» skrev politiet.

Ikke alle fulgte rådet.

Ber lastebiler unngå E6 og Ring 3

Torsdag morgen melder Veitrafikksentralen at E16 ved Sundvollen i Ringerike er stengt på grunn av trafikkuhell.

Onsdag ettermiddag har vært preget av en rekke trafikkuhell og mindre ulykker. Litt før kl. 19 onsdag kveld kom det melding om at et vogntog har fått stopp på E6 i Operatunnelen under Svartdalen, i retning mot Ryen. Høyre felt er foreløpig stengt, og politiet er på stedet.

Litt før kl. 18 meldte politiet om trafikkuhell mellom to biler, trolig påkjørsel bakfra i lav hastighet, i Lørentunnelen. Bilene er nå fjernet, og alle felt er igjen åpne for normal ferdsel.

Et vogntog har stoppet på E6 ved Vålerengtunnelen i Oslo. To felt er stengt i retning Gardermoen. Vegtrafikksentralen meldte om saken rett etter klokken 17 onsdag. Ved 17.30-tiden var trafikken i gang igjen, skriver NTB.

Også ved Ulvensplitten, i retning mot Ring 3, fikk to vogntog problem ved 18.15-tiden. Det gjør at venstre felt er stengt. Politiet er på stedet.

Klokken 16 skriver Vegtrafikksentralen at det har vært en ulykke på Årvoll, i retning Oslo. To biler har vært involvert i ulykken og det er redusert fremkommelighet på stedet. Det er ikke meldt om personskader.

Problemene ved Brynstunnelen vedvarer også utover ettermiddagen. Politiet melder at de stadig må hjelpe vogntog med å sette opp fart fra inne i Brynstunnelen, opp mot Ryen. Dette medfører at de må sperre Ring 3 sørover for trafikk i korte perioder.

På E6 ved Skulleruddumpa er det også problemer, noe som fører til lange køer.

Det har også vært vanskelig for flere vogntog i motbakkene på E6 opp mot Manglerud, og mot Mortensrud fra Skulleruddumpa i Oslo.

Politiet ber lastebiler og vogntog bruke Mosseveien fremfor Ring 3/E6. Politiet skriver på Twitter at det er tilnærmet stillestående kø opp fra Skulleruddumpa. Dette kommer til å vedvare utover, melder de.

Buss har kjørt ut av veien i Ringerike – fare for at den velter

En buss har kjørt ut av veien og står i fare for å velte på Vikersundveien ved Tyristrand i Ringerike. Alle skal være ute av bussen, opplyser politiet.

Sørøst politidistrikt opplyser at de fikk melding om utforkjøringen klokken 17.08.

– Kan være fare for at den kan velte, skriver politiet på Twitter.

Videre blir det opplyst at det ikke skal være fare for menneskeliv, og at alle skal være ute av bussen. Fører er sjekket av helse på stedet og fremstår som uskadet.

Nytt farevarsel for fredag

I Viken er det også meldt om mange små og store ulykker. I Kongsberg ble det meldt om en trafikkulykke med mindre personskader litt før kl. 15.30. Det er to biler involvert med én person i hver bil.

Det meldes også om værproblemer i vest. Nord for Bergen, ved Holsnøy i Nordhordland, har tre biler kjørt av veien.

I tillegg har et tre blåst over veibanen. Det er ikke meldt om personskader, men politiet oppfordrer til forsiktig kjøring.

Yr sendte onsdag ut gult farevarsel for vindkast for deler av Rogaland og Hordaland. I tillegg skaper snøfall problem.

Allerede fredag kan snøen skape problemer igjen, advarer Meteorologisk institutt i nytt farevarsel.

«Da ventes det 10 til 25 cm snø. Mest snø ventes i områder litt innenfor kysten i grensetraktene mellom Telemark og Sørlandet», heter det.

Advarer mot å dra på hytta

Onsdag formiddag har det blåst friskt i fjellet. En rekke fjelloverganger og værutsatte strekninger har vært stengt for trafikk, deriblant deler av Fv450 Hunnedalsveien, E134 mellom Seljestad og Røldal og E134 Haukelifjell, skriver Stavanger Aftenblad.

– Agder og Østlandet får det verste været, der har vi sendt ut oransje farevarsel for snø. Grensen for farevarselet følger grensen til Rogaland og foreløpig har vi ikke vurdert å utvide farevarselet til dere, sier Alexander Skeltved, vakthavende meteorolog ved Værvarslingen for Vestlandet.

Han råder bilister som har tenkt seg til fjells til å være forberedt på tøffe kjøreforhold eller at veier blir stengt.

– Skal du kjøre til hytta eller på en fjellovergang fredag, må du planlegge for veldig vanskelige kjøreforhold og snøfokk som følger med vindkastene.

Klokken 18.15 onsdag var dette status på fjellovergangene:

  • E16 Filefjell: Åpent
  • Rv52 Hemsedal: Åpent
  • Fv50 Aurland-Hol: Stengt
  • Rv13 Vikafjellet: Stengt Fv53
  • Tyin-Årdal: Stengt
  • Rv7 Hardangervidda: Stengt grunnet berging av vogntog
  • E134 Haukeli: Stengt
  • Rv15 Strynefjell: Åpent

Slik beveger nedbøren seg over Østlandet onsdag, ifølge meteorologenes værradar: