Norge

- Cappelen var et stort økonomisk forbilde

En av de tiltalte letter på sløret og forklarer hvordan «hasjbaronens» nettverk var organisert.

Gjermund Cappelen sier til Aftenposten at det var viktig for ham at den hasjen han solgte, var av god kvalitet. - Slik markedet utviklet seg, ble det viktig, sier Cappelen. I bakgrunnen: Forsvarer Benedict de Vibe. Tore Meek / NTB Scanpix

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

— Jeg møtte Cappelen, og han presenterte meg for menyer med forskjellige typer hasj. Prisene varierte etter hva slags kvalitet det var snakk om, forteller en kampsportinstruktør (45) fra Groruddalen.

Han er tiltalt for å ha kjøpt 85 kilo hasj av Cappelen og hans underordnede i løpet av halvannet år før Cappelen ble pågrepet.

Han erkjenner å ha vært den som går under kallenavnet «Øst» i Cappelens hasjregnskap, men mener selv han kun har kjøpt 25-35 kilo.

— Jeg satser på litt tilståelsesrabatt. Så lenge dere har de bevisene dere har mot meg, mener jeg det er dumt å sitte og blånekte, men heller legge kortene på bordet, sa mannen i retten.

Cappelen er tiltalt for å ha distribuert over 1,3 tonn hasj mellom 2011 og 2013. Han og polititoppen Eirik Jensen er sammen siktet for også å ha innført betydelige mengder hasj til Norge gjennom en årrekke, men denne saken er fortsatt under etterforskning.

Trenger du en litt bedre oversikt i denne saken? Les bakgrunnssaken om Cappelen-nettverket her:

Les også

Fem grunner som gjør saken mot «hasjbaronen» spesiell

— Cappelen var en mentor

45-åringen beskrev Cappelen som en slags mentor for ham, etter at de hadde møttes i 2008-09, gjennom sin felles interesse for kampsport. Mannen beskrev Cappelen som en mentor for ham.

— Han hadde veldig fine biler, penger, og veldig flotte lokaler på Fornebu. Han hjalp meg også med firmapapirer og dameproblemer. Han var et stort økonomisk forbilde, sa mannen i retten.

Han var selv en ivrig hasjrøyker, og etter hvert øynet han muligheten for å selv videreselge hasj til andre i sitt nettverk ved å kjøpe fra Cappelen.

- Jeg tok bestillinger fra andre, og så tok jeg kontakt med Cappelen. Vi møttes ofte på Esso-stasjonen på Ullevål. Så var det andre som sto for leveringene, sa mannen i retten.

Leveringene kom enten ved at han lot sin egen bil stå åpen på en parkeringsplass, eller ved møter med bil med andre i nettverket.

Se oversikt over nettverket nederst i saken!

Cappelen avtalte, andre leverte

Han navnga én av de andre tiltalte, kjent som «rørleggeren», og sa han hadde møtt ham 8-10 ganger for hasjoverlevering.

Rørleggeren skal ha vært Cappelens transportør av hasj, og hadde også ansvar for et av lagrene. Det sa kampsportinstruktøren i retten.

Mange av prisene ble avtalt via tekstmeldinger:

«Grete Beate fyller 79 år i dag!», skrev Cappelen i en SMS til kampsportinstruktøren.

— Dette betyr at hasj av typen GB koster 79 kroner grammet, sa mannen i retten.

Han fortalte at han selv tjente rundt 5.000 kroner pr. kilo hasj han solgte videre, etter å ha kjøpt av Cappelen for i gjennomsnitt rundt 75.000 kroner pr. kilo. Hasjen ble kjøpt på krita, og ble tilbakebetalt senere.

Et vanlig kallenavn for penger var «brosjyrer», og når andre i nettverket skulle samle inn penger, ble det kalt «papirinnsamling», fortalte mannen i retten.

Slik svarte Cappelen da Aftenposten spurte ham hvorfor han valgte å navngi Eirik Jensen:

Les også

Derfor tystet Cappelen på politimannen Eirik Jensen – men ingen andre

— Han skilte seg litt ut

Av Cappelens syv medtiltalte, er det tre som helt eller delvis har erkjent straffskyld. En av dem er en norskpakistaner (37) fra Groruddalen med flere tidligere narkotikadommer bak seg. Han har nå erkjent kjøp av 113 kilo hasj, og slik beskrev han Cappelen i retten:

— Han skilte seg litt ut. Utad virket han veldig vellykket som forretningsmann. Jeg fikk et skikkelig inntrykk av ham, og ganske ryddig og punktlig når det gjaldt møter og avtaler, sa mannen som har kallenavnet «Opak» i Cappelens narkotikaregnskap.

Vil ikke navngi andre

Rørleggeren og en mer perifer tiltalt har ikke møtt opp i retten.

To andre har nektet enhver befatning med Cappelens hasj. Disse to er begge tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, og politiet mener de, sammen med rørleggeren, var Cappelens nærmeste underordnede.

Cappelen har i avhør ikke villet navngi noen av de andre i sitt nettverk, bortsett fra polititoppen Eirik Jensen. Cappelen vil begynne å forklare seg torsdag.

Dette sa Cappelen til pressen i retten:

 1. Les også

  "Hvis jeg hadde visst at jeg var i politiets søkelys, ville jeg ikke blitt tatt"

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Gjermund Cappelens betrodde mann jobbet for Eirik Jensen

 2. NORGE

  Lavere straffer for Cappelens hasjliga etter ankesak i Borgarting lagmannsrett

 3. NORGE

  Nær medarbeider om Cappelen: - Er som Münchhausen

 4. NORGE

  Cappelen kan være en fri mann om fem år

 5. KOMMENTAR

  Cappelens «ansatte» forklarte seg. Vi ble ikke så mye klokere.

 6. NORGE

  Hvordan skaper man et hasjimperium? Fra vitneboksen forteller Cappelen om sin kriminelle virksomhet.