Norge

Innrømmer kraftig kritikk av UD

Utenriksminister Jan Petersen (H) innrømmer at kritikken av UDs håndtering av flodbølgekatastrofen er kraftig, men han vil ikke trekke seg fra stillingen som utenriksminister.

Utenriksminister Jan Petersen (H) vil ikke forlate ministerposten etter Reinås-utvalgets flengende kritikk.

På direkte spørsmål om Petersen har vurdert sin stilling, svarte Petersen at han ikke vil stille ministerposten til disposisjon.

Petersen sier han gjerne vil være med på å gjennomføre de forbedringer som det pekes på, sa Petersen med henvisning til Reinås-utvalgets rapport.

— Jeg erkjenner at det er kraftig kritikk av Utenriksdepartementets håndtering av flodbølgekatastrofen. Jeg har lest rapporten med største alvor, og vil nøye studere den og følge den opp på egnet måte, sa Petersen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Utenriksministeren er enig i mange av konklusjonene i Reinås-utvalgets rapport. Men Hhan peker på at katastrofen som rammet Asia 2. juledag hadde et omfang som norsk utenrikstjeneste aldri hadde vært borti før. Departementet hadde ikke planer for å håndtere noe så omfattende, forklarte Petersen.

— Oppfatningen om at vi ikke hadde beredskap deler jeg ikke. At vi ikke hadde planer stemmer ikke. Men vi var ikke forberedt på det omfanget, sa utenriksministeren.

— Det er viktig å lære av erfaring. Samtidig er det lett å se og lett å innrømme at det har vært mangler. Også innenfor apparatet har det vært tatt enkeltbeslutninger som kunne vært håndtert annerledes, sa Petersen.

Han skjønner kritikken som mange kom med i forbindelse med krisehåndteringen de første dagene etter katastrofen.

— Jeg forstår godt at mange med god grunn mener at ting burde vært gjort bedre. Her var det en belastning for mange i en vanskelig situasjon, sa utenriksministeren.

— Jeg er mest lei meg for at vi ikke greide å dekke alle dem som hadde behov for våre tjenester de første dagene, sa Petersen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik fikk under pressekonferansen spørsmål om ikke han kunne ha gjort mer for å koordinere arbeidet.

— Vi hadde ikke grunnlag for å gripe inn. Det skal mye til for at Statsministerens kontor sier at andre tar feil. Informasjonen vi hadde 2. juledag tilsa ikke et omfatrende koordineringsbehov, sa Bondevik.

 1. Les også

  SV-lederen: - Verre enn fryktet

 2. Les også

  Hagen: Min kritikk var korrekt

 3. Les også

  - UD sviktet etter tsunaminen

Fra venstre: Justisminister Odd Einar Dørum, statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen. TOR RICHARDSEN/SCANPIX

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Var det riktig av Norge å bombe i Libya? Her er fem spørsmål og svar om Libya-rapporten

 2. VERDEN

  Hillary Clinton slipper tiltale etter e-postskandalen

 3. NORGE

  Moskéangrepet i Bærum: Ferieavvikling forsinket trusselmeldingen

 4. DEBATT

  22. juli-kommisjonen bør ikke brukes som blåkopi for koronautvalget

 5. KRONIKK

  Det politiske lederskapet vil krige i verden, men ikke lære om den

 6. ØKONOMI

  Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef