Norge

7. juni i fare

Før gårsdagen håpet man at kong Harald skulle rekke 7. junimarkeringen. Etter ekstraoperasjonen ser det vanskeligere ut.

  • Forf>
  • <forf>sveinung Berg Bentzrød<

Dersom legene tillater det er det likevel mye som tilsier at Kongen vil ønske å ha en offisiell funksjon denne dagen, om enn begrenset. Samtidig er et det usikkert om kong Harald kan stå på slottsbalkongen slik han pleier, under 17. mai-feiringen.

Forlenget rekonvalesens.

Avdelingsoverlege og hjertespesialist Arne Westheim ved Ullevål universitetssykehus regner med at gårsdagens operasjon vil forlenge sykefraværet med en til to uker. Samme Westheim har tidligere beregnet rekonvalesensen etter hovedoperasjonen 1. april til to-tre måneder. Andre eksperter mente i går at kong Harald må regne med tre måneders rekonvalesens. Slottet ønsket i går ikke å svare på spørsmål om hvilke forskyvninger planene for Kongen kan få på sikt. For de andre medlemmene av kongefamilien vil gårsdagens operasjon trolig ikke påvirke planene, slik de er lagt etter at det ble klart at Kongen måtte opereres.

Haakon regent.

Det blir først og fremst kronprinsparet og dronningen som må påta seg ekstraoppgaver som følge av kongens rekonvalesens. Kronprinsen innledet i går et firedagers besøk i Japan. Ikke før han er tilbake derfra, skal Haakon i rollen som kronprinsregent torsdag ta imot Kroatias president Stipe Mesic. Dagen etter er det som vanlig statsråd på Slottet. Den 10. mai blir det keiserbesøk fra Japan til Norge.

17. mai.

Aftenposten har tidligere omtalt at kong Harald ønsker at færrest mulig poster på årets travle program blir avlyst. 17. mai uten kong Harald på balkongen er for mange utenkelig. Han vil trolig gjøre sitt ytterste for å vise seg denne dagen, hvis legene tillater det.Før sommerferien er det planlagt fylkestur til Hordaland for kongeparet. Etter sommerferien i juli venter et aktivt program med reiser til Storbritannia og USA.

Les også

  1. Alt bra med nyoperert konge

  2. Kong Haralds sykdomsår

Kronprins Haakon er regent i farens fravær. Her er han sammen med dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit under bispeinnsettelsen i Oslo domkirke nylig. Foto: BJØRN SIGURDSØN-SCANPIX

Les mer om

  1. Kongelige