52-åring dømt for drapet på Birgitte Tengs – besvimte i retten

HAUGESUND TINGHUS (Aftenposten): Retten er ikke i tvil om at mannen (52) drepte 17 år gamle Birgitte Tengs i mai 1995. De kaller forsvarernes påstander usannsynlige, oppkonstruerte og hypotetiske.

Like etter domsavsigelsen falt 52-åringen om i retten. Han ble lagt i stabilt sideleie og fikk tilsyn av lege. Han ble deretter fraktet tilbake til fengselet.

52-åringen dømmes til 17 års fengsel i tingretten i Haugesund. Dommen er enstemmig. Han dømmes også til å betale 1,2 millioner kroner i erstatning til foreldrene til Tengs.

Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Og det ble dramatisk i retten mandag. Kort tid etter at dommen var avsagt, falt 52-åringen i gulvet fra stolen han satt i, og ble liggende stille. Dommeren ba alle om å forlate rommet.

52-åringen fikk tilsyn av lege og ble fraktet tilbake til fengselet. Forsvareren forklarte senere at det mest sannsynlig var snakk om et blodtrykksfall.

– Det har vært knyttet mye spenning til denne dagen. Så er det blitt for mye, og han besvimte. Kroppen fikk nok og koblet ut, sier forsvarer Stian Kristensen.

– Veldig skuffet

Forsvarerne har allerede varslet at 52-åringen vil anke dommen.

– Han er veldig, veldig skuffet, sier Kristensen om 52-åringens reaksjon på dommen.

Det er alt satt av tid til ankesak i lagmannsretten i Stavanger til høsten.

Den tiltalte 52-åringen forklarte seg i retten i fjor høst. Her sammen med sine forsvarere Stian Bråstein og Stian Kristensen.

Det var i september 2021 mannen ble pågrepet og siktet for det 27 år gamle drapet, et av de mest omtalte drapene i Norge. Han har hele tiden nektet for å ha noe som helst med saken å gjøre. Noe av det siste han sa før retten ble hevet, var at han aldri har drept noen.

Statsadvokaten mener på sin side de kan bevise at 52-åringen drepte Tengs. I desember i fjor la de ned påstand om at han måtte dømmes til 17 års fengsel.

– Vi mener han har dratt ned hennes strømpebukse for å begå det seksuelle overgrepet hun er utsatt for, sa statsadvokat Thale Thomseth i aktors prosedyre på rettens nest siste dag i 2022.

Dommerne har vært enig i dette. De mener at mannens DNA har havnet der fordi han var der da hun ble drept, og at det var han som drepte henne. At drapet var seksuelt motivert. De ser helt bort fra forsvarernes argumenter.

Vil anke dommen

Forsvarerne til mannen mener han må frifinnes. De kalte det eneste fellende beviset etter drapet for en feilslutning og spekulasjon.

Et Y-kromosom som er påvist på Birgitte Tengs’ strømpebukse, ble det sentrale beviset mot den tiltale 52-åringen i tingretten.

En ørliten mengde mannlig DNA, et Y-kromosom. Funnet på innsiden av strømpebuksen til Tengs først 24 år etter hun ble drept. Det er det eneste fellende beviset påtalemyndigheten har mot den tiltalte 52-åringen.

Hans DNA er ingen andre steder, hverken på strømpebuksen eller i saken for øvrig. Men aktor mener det bare er én måte dette kromosomet kan ha havnet på strømpebuksen til Tengs på:

Mannen var der og drepte henne 6. mai 1995. Han tok på Tengs med fingre tilsølt av hennes blod.

– Han hadde blodtilsølte fingre da han tok tak i trusedelen på strømpebuksen for å dra den ned. Da er hun bevisstløs. Han må ha tatt et godt grep, sa Thomseth i retten.

Statsadvokatene Nina Grande (t.v.) og Thale Thomseth. Sammen med Unni Byberg Malmin fra politiet under domsavsigelsen. Bak er bistandsadvokatene for foreldrene til Birgitte Tengs, John Christian Elden og Erik Lea.

Nå har dommerne sagt at de er helt enig med aktoratet. Retten er sikker på at det er mannens DNA, og at det har kommet på hennes strømpebukse fordi han drepte henne.

De mener det uten tvil er bevist at det var 52-åringen som dro ned strømpebuksen hennes med sine egne blodige fingre for å forgripe seg på Tengs. De mener DNA-funnet kan settes i direkte forbindelse med drapet.

Forsvarerne gikk til frontalangrep på beviset i retten før jul i fjor. De mener påstanden til aktoratet er en feilslutning som ikke har dekning i bevisførselen, og at det måtte føre til frifinnelse.

De mener hans DNA ha har havnet på strømpebuksen til Tengs enten før eller etter drapet, og at det ikke beviser noen som helst.

Retten er ikke enig i dette. Dommerne mener det ikke er noen mulighet eller sjanse for at hans DNA kan ha havnet på strømpebuksen på andre måter enn at han drepte henne.

Dommerne mener forsvarernes påstander om mulig oversmitte av DNA fra Tengs til 52-åringen før drapet er «helt usannsynlig». De avviser alle påstander om mulig oversmitte. Kaller det for en teoretisk og hypotetisk mulighet.

Dommerne slår også fast DNA fra mannen ikke kan ha havnet på strømpebuksen til Tengs under etterforskningen etter drapet.

De mener at DNA-funnet ikke kan forklares dersom han er uskyldig. Derfor ble 52-åringen dømt.

52-åringens forsvarere, Stian Kristensen og Stian Bråstein, med pressen etter dommen mandag.

Forsvarerne mener det er påfallende at det bare er funnet en ørliten mengde DNA fra mannen ett eneste sted på Tengs.

Dersom det er slik at 52-åringen drepte Tengs med sine blodige hender, skulle man ikke da funnet flere DNA-spor fra ham på åstedet?

Nei, mener retten. De avviser dette og viser til at DNA-teknologien var i sin spede begynnelse i 1995. Den gang sikret man ikke like mye DNA-spor fra et drapsåsted som man gjør i dag.

Forsvarer Stian Stian Bråstein kommenterer dommernes uttrykk i dommen slik:

– Det som kommer til uttrykk i dommen, er rettens vurdering. Så får vi gjennomgå det med klienten og komme tilbake til det i en eventuell anke, sier han.