Ukraina får langtrekkende raketter

USA kunngjorde fredag en ny våpenpakke til Ukraina. Inkludert i pakken er det langtrekkende rakettsystemet GLSDB. Også Frankrike og Italia sender missilsystemer.

GLSDB kan skytes ut fra HIMARS eller beltegående M270, som Ukraina har mottatt fra Storbritannia og Norge.

Saken oppdateres.

GLSDB, som er en forkortelse for Ground Launched Small Diameter Bomb, har en rekkevidde på rundt 150 kilometer.

Til sammenligning har standardrakettene til Himars-systemene som Ukraina tidligere har fått levert, en rekkevidde på rundt 80 kilometer.

GLSDB har svært høy presisjon. De kan treffe mål innenfor en radius tilsvarende størrelsen på et bildekk, opplyser produsenten.

Systemet er utviklet av svenske Saab og amerikanske Boeing og kan avfyres fra HIMARS og M270-vogner.

Ukraina har lenge ønsket seg Atacms-raketter, som har en rekkevidde på over 320 kilometer.

Dette avvises fortsatt av USA, årsaken er ifølge CNN frykt for at Ukraina skal bruke våpenet til å angripe mål inne i Russland.

GLSDB-rakettene vil likevel gi ukrainere mulighet til å slå til mot russiske mål langt inne på okkuperte områder, som Krym-halvøya.

Våpenstøtten som ble kunngjort fredag, er totalt verdt 22 milliarder kroner.

AFP melder at også Frankrike og Italia vil sende missilsystemer til Ukraina. Det opplyser franske myndigheter. Dette skal dreie seg om luftvernsystemet SAMP/T-MAMBA.

Av amerikanere får ukrainerne også to eldre Hawk luftvernsystemer samt ammunisjon og pansrede kjøretøy, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Russland har gjentatte ganger sagt at leveranser av langtrekkende raketter og andre mer kraftige vestlige våpen vil bidra til å eskalere krigen i Ukraina.

Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022, og har drept tusenvis av sivile ukrainere i angrepskrigsføringen mot landet.

Slik ser Ground Launched Small Diameter Bomb ut.