Skoleglade Ask (17) risikerer å få «ikke vurdert» på vitnemålet: – Det er så lite verdig
– Her er det mange som har gjort en innsats og ikke får belønning, sier pappa Ronnie Mag Larsen.
Ask Larsen (17) elsker å gå på skolen. Han har Downs syndrom og går i en spesialklasse på salg- og servicelinjen på Lier videregående skole. Der har han en egen individuell opplæringsplan (IOP).
På skolen har han vanlige fag som matte, norsk og engelsk. Han har også mye praktisk undervisning, er ofte på turer med klassen og kløyver ved i skoletiden. Larsen får ikke karakterer, men har en egen bok der læreren skriver hvordan dagen har gått. En slags «vurderingsbok».
– På skolen har han funnet sin plass. Han føler seg nyttig og verdifull.
Det forteller faren hans, Ronnie Mag Larsen, til Aftenposten.
VG omtalte saken først.
– Nektet å tro det
Når sønnen kommer hjem fra skolen, viser han frem dagens notater fra boken sin, stolt av det han har fått til.
Om to år er han ferdig på videregående. Men vitnemålet hans kommer ikke til å se ut som alle andres.
Moren jobber på en annen videregående skole og oppdaget ved en tilfeldighet at elevene med Downs syndrom fikk «IKKE VURDERT» på vitnemålene sine.
– Jeg nektet å tro det. Tenk å bruke et sånt begrep i 2022. Det er så lite verdig, sier Ronnie Mag Larsen.
I sinne skrev han et innlegg på Facebook tirsdag. Det fikk raskt mange og sterke reaksjoner:
Statusen er i skrivende stund delt over tusen ganger. Blant annet i Facebook-gruppen «Downs Syndrom Norge - nettverksgruppe». Flere i kommentarfeltet forteller om lignende opplevelser:
«Trist. Vår datter fikk ikke en gang et vitnemål. Verken fra ungdomsskule eller videregående, som det nå er fem år siden hun var ferdig med.»
– Jeg tenkte: Her er det mange som har gjort en innsats og ikke får belønning. I stedet blir de helt avskrevet. Det er som å ha en bil i 13 år, og så blir den avskiltet, sier Larsen.
For andre som får vitnemål uten vurdering, kan grunnen være for høyt fravær.
Det er ufortjent at personer med Downs syndrom skal plasseres i samme bås, mener Larsen.
Skylder på systemet
Han reagerer særlig på ordlyden.
– Kunne det ikke stått «godkjent» eller «deltatt» i stedet? Det hadde vært så mye mer verdig.
– Men det er ikke skolens feil. De er helt fantastiske, forteller Larsen. Han mener det er systemet det er noe galt med.
I Facebook-statusen oppfordret han kunnskapsminister Tonje Brenna til å se på ordlyden. Larsen forteller at de ble kontaktet av Brennas rådgiver samme dag, og at det skal snakkes mer om saken. Aftenposten har spurt Kunnskapsdepartementet om hvorfor ordlyden er slik. De har ikke svart.
Men Larsen vet hva det betyr for sønnen å få belønning for innsatsen.
Da sønnen gikk ut av tiendeklasse, fikk han både rose og vitnemål. Han jublet høyt, før han sprang opp til foreldrene for å vise frem beviset på at han hadde fullført ungdomsskolen.
Når sønnen en dag fullfører videregående, kommer det til å bli veldig spesielt, sier Larsen. Da håper han det vil stå noe mer oppløftende enn «ikke vurdert» på vitnemålet.