Velkommen til Norges mest isolerte asylmottak
De siste ukene er Rondane og nasjonalfjellheimen nærmest blitt en syrisk provins av fjellforviste flyktninger. Slik opplevde flyktningene høyfjellssjokket.
I desperat mangel på overnattingsplasser har UDI sendt over tusen asylsøkere inn i ødemarka eller høyt til fjells. Vi har sjekket hvordan flyktningene takler livet i den norske fjellheimen.
På Øyerfjellet finner vi Norges kanskje mest isolerte mottak.
Til den stolte, men nedslitte høyfjellsinstitusjonen Hornsjø i Øyer kom det 104 voksne og 34 barn i løpet av noen nattestimer for to uker siden. En halvtimes kjøring fra bygda og inn i det dunkle ødelandet var dramatisk for noen.
— I mørket oppover fikk enkelte panikk, trodde de var blitt kidnappet og at deres siste time var kommet. De forsøkte å få minibussen til å snu, forteller leder ved Hornsjø Høyfjellshotell, Jan Bjørke.
Han forteller at også drosjesjåførene slet med å finne frem til stedet.Men etter et par dager i egen seng og med rikelig med mat, roet flyktningene seg i de luftige stuene på skihotellet.
Per Edgar Kokkvolds ber journalister stille ubehagelige spørsmål:
"Det unike ved utsikten her er den harmoniske komposisjonen hvis ro og balanse utvilsomt har en legende innflytelse på sjelen. Det er den rene terapi."
Beboer Mohammad (27) kan bekrefte at skryteskiltet i resepsjonen ikke er helt på vidda. Syreren sitter ved panoramavinduet i spisesalen, der han akkurat har spilt enda en runde backgammon.
— Jeg tar dette som en periode man kan slappe av. Det er vakkert her. Særlig soloppgangen er fantastisk. Nå venter jeg på snø, og skal prøve å lære å gå på ski.
I Norge får flyktninger 15.011 kroner i måneden:
— Har ikke fått informasjon
27-åringen vil være anonym av hensyn til familien som er igjen i Aleppo. Han forteller at folk på mottaket stort sett er fornøyd, men etterlyser mer informasjon.
— Ingen har kommet hit fra myndighetene eller UDI. De burde snart forklare hva som skjer med oss. Folk ønsker avklaring og en mer stabil situasjon. Dagene går ved å spille backgammon, kort og bordtennis, men jeg merker at jeg begynner å kjede meg.
- Livet her er å spille, spise, sove – og drømme..
Barn trenger familier, norske familier:
— Intensjonen er at de skal flyttes
— Vi har forståelse for at det kan virke øde for enkelte asylsøkere å bo på fjellet. Det viktigste akkurat nå er å skaffe dem tak over hodet. Disse akuttplassene skal være midlertidige og vår intensjon er å flytte beboerne videre, men det henger sammen med hvordan situasjonen utvikler seg, forklarer presserådgiver i UDI, Kjersti Vaugelade-Baust.
Øyvind Wistrøm, styreleder i stiftelsen som driver hotellet, er bevisste på utfordringene og søker aktiv samarbeid med frivillige nordmenn.
— Vi er veldig klar over utfordringen med å være i "fjellheimen". Samtidig som vi mener nettopp det i en viss grad kan redusere virkningen av de traumatiske opplevelsene flyktningene har hatt, sier han.
Ikke i turmodus nå
Hotellet har hatt besøk av studenter som har tilbudt beboerne språkkurs, aktiviteter og samvær. En av de første dagene forsøkte styrelederen selv å aktivisere beboerne. Men det gikk heller dårlig.— Da beboerne hadde funnet seg til rette etter noen dager, forsøkte jeg å organisere noen gåturer i naturen uten særlig oppslutning. Da var det en av flyktningene som på klappet meg på skulderen og forklarte at de hadde egentlig gått nok for en stund, sier Wistrøm.
Sendes høyere og høyere opp— Hæ, skal vi være her helt til desember?
Zena Iemad (30) drar de oransje jakkeermene ned over vantene og kikker bekymret på ektemannen Mietham Ismail (31). De står på en liten bergknaus ovenfor deres nye, midlertidige hjem; Rondablikk høyfjellshotell, der de bor sammen med totalt 180 nyankomne asylsøkere.
Siden flyktningstrømmen sprengte det norske mottaksapparatet i august, har UDI lett land og strand etter egnede overnattingslokaler. Nå har mottaksjakten beveget seg over opp i fjellheimen.
Mens det har gått trått med å få inn anbud om ordinære asylmottaksplasser, har pågangen fra utleiere og hotellsjefer vært stor. Bare siden 10. oktober er det redd opp flere tusen senger i høsttomme hotell og skisportsanlegg.
300 er sendt til Skinnarbu ved Hardangervidda. Hemsedal huser allerede 500 flyktninger. Rundt 1000 er innlosjert på begge sider av Gudbrandsdalen. Og nå er rundt 500 asylsøkere plassert i Rondane.
— Suppe, fisk, suppe fisk
På grusveiene mellom hyttene rundt Rondablikk høyfjellshotell på Kvamsfjellet har det lagt seg hvitt rimlag. Selv om tåkedekket skjuler toppene i nasjonalparken, fascineres irakske Zena og Mietham av utsikten. Men de har også begynt å speide etter liv.— Fjellene og naturen – det er veldig fint. Men det er jo ingen ting her. Vi har to barn på åtte og elleve år, og ønsker at de skal få mulighet til å gå på skole. Vi bor hvor som helst, bare det finnes et tilbud til barna, sier hun.
- Hvordan er det å bo på norsk høyfjellshotell?
— Det er fint, men vi er fra Irak og maten her er vi ikke vant til. Det er suppe og fisk, suppe og fisk, nesten hver dag, forteller han.
Kona kikker ned på hytteklyngene med høstbrune torvtak rundt Furusjøen. Lurer på om familien vil kunne få sitt eget hjem.
— Jeg er ikke så glad i fisk og kjøtt. Men jeg liker å lage mat, og håper vi etter hvert kan få vårt eget kjøkken, sier Zena.
— Kylling, smatter ektemannen i et smil av frostrøyk.
Ukens podcast Aftenpodden tar for seg asylbudsjettet. Hør og abonner via iTunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.
Ingen klager
Da Rondeslottet høyfjellshotell i Otta skulle bli asylmottak i 2009, steilet hyttenaboene. Men høstens mottaksboom har ennå ikke skapt rabalder.
– Nei, jeg ikke hørt noe, forteller Helge Ruststuen, kafévert på Rustugusetra. Han valgte å sesongstenge tidligere på grunn av kaoset i kiosken da asylsøkere flyttet inn. Ruststuen synes likevel synd på de nye naboene.
— Jeg skjønner hvis noen får sjokk. Det å bli kjørt opp hit på fjellet er jo voldsomt. Men hvor skal en gjøre av alt folket som kommer?
Bruker 200 mill i måneden på akuttsenger
Det er inngått kontrakter om nesten 9000 akuttplasser for nyankomne asylsøkere. Døgnprisene er mellom 475 og 1.350 kroner for kost og losji.
Asylsøkerne tilbys ikke overdådige lunsjbuffeter, spabehandling eller afterski-drinker på høyfjellshotellene. Likevel renner det dag for dag ut millioner av kroner til akuttovernatting. Døgnprisen på akuttplassene varierer fra 475 kroner til 1350 kroner inkludert måltider, med et snitt under 800 kroner pr. seng.Før helgen hadde UDI inngått kontrakter om over 8800 akuttplasser fra Søgne til Kirkenes i nord. Men denne rekordkapasiteten er allerede fylt opp av at nesten 9000 nye asylsøkerne ankom Norge bare i oktober.
- Siste nytt: Det kom 8800 asylsøkere bare i oktober
Akuttbosetting koster UDI nå over 200 millioner kroner i måneden, mens utgiftene til transittplasser for voksne asylsøkere var under 300 millioner i hele fjor.
— Disse akuttplassene skal være midlertidige og vår intensjon er å flytte beboerne videre, men det henger sammen med hvordan situasjonen utvikler seg. Vi arbeider nå med å utlyse ytterligere 15000 mottaksplasser. I tillegg ønsker vi å etablere 10000 plasser med enkel standard som skal erstatte disse akuttplassene, sier presserådgiver i UDI, Kjersti Vaugelade-Baust.
Diskusjonen om hvordan den store hotell— og mottaksregningen skal gjøres opp – og hvor utgiftene skal dekkes inn, begynte denne uken. Forrige tirsdag møtte Regjeringen samarbeidspartiene Venstre og KrF til budsjettforhandlinger. Regjeringen varslet forrige fredag at den sterkt økende tilstrømmingen av flyktninger vil gi Norge ekstra utgifter på rundt 85 milliarder kroner de neste seks årene. Bare neste år er regningen anslått til 9,5 milliarder kroner.
***** Etter at mottakene i Rondane åpnet i oktober, har det også blitt opprettet mottak på enda mer isolerte steder, blant annet øya Seiland en lang båttur fra Alta. Under kan du se hvor alle asylsøkerne er plassert.****