Tyrkiske offiserer hopper av til allierte land
Fire høytstående militære tyrkere ved NATOs hovedkvarter på Jåttå har hoppet av.
De fire har nå fått asyl i Norge. I Tyskland venter over 50 kolleger på det samme.
– Før vi fikk asyl i Norge, ble vi kalt terrorister i tyrkiske medier. Nå blir vi også kalt for landsforrædere og spioner, sier de fire offiserene til Stavanger Aftenblad. Nå skal de forsøke å få et normalt liv i Stavanger.
– Så vidt jeg vet er vi de første offiserene i et NATO-land som har fått asyl etter kuppforsøket, sier en av offiserene. Han vet svært godt at dette har vært en vanskelig sak for norske myndigheter.
Advokat Brygfjeld sier til Aftenbladet at denne spesielle asylsaken har vært veldig grundig behandlet i UDI, og at den også har vært gjenstand for politisk behandling i departementet.
Aldri hjem?
– Nå er det helt umulig for oss å reise tilbake til Tyrkia. En offiserskollega som var her i Stavanger sammen med oss, og som reiste hjem for å renvaske seg i høst, ble øyeblikkelig fengslet da han kom til det militære hovedkvarteret i Ankara. Nå vet ikke familien noe om ham. Mange offiserer i Tyrkia er blitt torturert i fengselet. Det vet vi med sikkerhet etter å ha sett det på video, forteller de.
Aftenbladet møter de fire høytstående offiserene på kontoret til advokat Kjell Magnus Brygfjeld i advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall AS. Tyrkiske myndigheter er rasende over at et annet Nato-land har tatt imot avhoppere som er høytstående offiserer.
– Vi elsker Tyrkia og vil gjerne yte vårt. Nå kan vi ikke returnere før dette regimet er borte, men det vil skje en dag, sier en av de fire.
Offiserene er spente på hva som nå vil skje med kolleger i Tyskland. Der er det over 50 tyrkiske Nato-offiserer som har hoppet av og venter på svar på asylsøknadene sine.
Selv om tyrkiske myndigheter selvsagt kjenner identiteten til de fire, vil de ikke røpe navnene sine eller la seg avbilde forfra i avisen.
– Vi er redde for hva som vil skje med familiene våre i Tyrkia. Denne uken ble saken vår omtalt i tyrkisk TV, og moren min forsto med én gang at det gjaldt meg. Hun er redd for at politiet skal komme, sier en av offiserene.
Alle de fire har tjenestegjort ved NATOs hovedkvarter på Jåttå i omtrent tre år, og alle har sin nære familie boende her. Også ektefeller og barn har fått asyl i Norge.
Bakgrunnen
Bare en av de fire var i Tyrkia da kuppforsøket ble gjennomført i fjor sommer. Én var i Stavanger, én var i London og én på ferie i Sverige. Alle fire benekter på det sterkeste at de hadde noe som helst med kuppet å gjøre, men ikke at de er sterkt kritiske til Erdogan og den veien Tyrkia nå går.
– Etter tre år i Norge er vi en del av den vestligorienterte fløyen i Tyrkia. Vi vil at Tyrkia skal ha et tett samarbeid med vestlige land og at Tyrkia skal være et sekulært land, altså ikke bygge samfunnsverdiene på religion, på islam.
– Det militære i Tyrkia har i alle år vært en garantist for en slik samfunnsutvikling. President Erdogan startet som en sterk leder i 2002. Men han er blitt mer og mer islamist, og nå vil jeg kalle ham diktator, sier en av offiserene.
Etter den store utrenskningen i militæret mener de fire at presidenten har full kontroll også der.
Hjemkalt
Noen uker etter kuppforsøket fikk den ene av NATO-offiserene klar beskjed fra Tyrkia om at hans tjeneste i Norge skulle avsluttes og at han måtte komme hjem i løpet av seks dager for å svare på spørsmål.
– Det kunne jeg ikke. Myndighetene tvinger frem falske tilståelser med tortur, og hele rettsvesenet i Tyrkia er blitt et skuespill.
– Dere er svært kritiske overfor Erdogan nå. Men Erdogan har styrt landet siden 2002, og dere har alle i mange år tjent Tyrkia lojalt som høytstående offiserer. Hva skjedde?
– Militærvesenet i Tyrkia i opposisjon til Erdogan. Vi var en del av dette, og vi har tjent militæret, ikke regjeringen hans.
«Banditter»
Tyrkias visestatsminister, Numan Kurtulmus, fremholder ifølge NTB at de fire offiserene tilhører gruppen myndighetene hevder sto bak kuppforsøket.
– En umiddelbar utvisning av disse bandittene som har søkt asyl i europeiske land, er nødvendig for å beholde et vennskapelig forhold mellom Tyrkia og disse landene, sa Kurtulmus denne uken.
Den tyrkiske ambassaden i Oslo sier i en e-post til Aftenbladet at ambassadøren ikke er tilgjengelig, og at det derfor ikke er mulig å kommentere saken.