Norge

Båt dundret inn i fontene i havnebassenget i Harstad

En båt full av britiske turister fosset inn i en installasjon i havnebassenget i Harstad torsdag. Elleve personer havnet i sjøen – to av dem ble hardt skadd.

To personer ble hardt skadd da en båt traff en installasjon i Harstad Havn torsdag ettermiddag. I alt ble 22 personer fraktet til sykehuset etter ulykken. Foto: Gunnar Berg / NTB scanpix
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Det var to rib-båter med til sammen 21 britiske turister og et mannskap på tre om bord som kjørte i følge da den voldsomme ulykken skjedde i 15-tiden torsdag ettermiddag. Alle de elleve personene i den ene av de lynraske doningene havnet i sjøen da den dundret inn i vanninstallasjonen Selsbanes Seil. Vannet stiger 60 meter opp i været når fontenen er på, men det var den ikke torsdag.

Et vitne forteller til lokalavisen Harstad Tidende at han hørte et kraftig smell. Flere personer ble observert liggende i sjøen.

Ifølge NRKs ansatte som var vitne til hendelsen, holdt båtene trolig en fart på rundt 30 knop da utflukten på fjorden i løpet av et sekund ble forvandlet til et mareritt.

To hardt skadd

Etter den påfølgende redningsaksjonen kunne politiet fastslå at samtlige av de involverte var gjort rede for. 22 personer ble brakt til sykehuset i Harstad, en av dem var mannskap på båten som kolliderte. På sykehuset var kriseteamet torsdag i full sving med å følge opp de britiske turistene.

– Da begge rib-ene kom til kaia etter ulykken, ble de møtt av ambulansepersonell som tok imot de hardest skadde først. Én av passasjerene måtte legges på båre og ble fraktet til sykehuset. De andre klarte å gå, men flere haltet og mange var forslått, forteller Harstad Tidendes reporter på stedet.

Sykehusets opptelling viser at ti personer kom uskadd fra båtulykken, ni er lettere skadd, mens én pådro seg moderate skader. En mann i slutten av 40-årene og en annen i midten av 50-årene har alvorlige skader, men tilstanden for begge er stabil, får NTB opplyst ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad.

Eid av politimann

Politiet gjennomførte en rekke vitneavhør, og etterforskningen av ulykken fortsatte utover torsdagskvelden, men av en annen region av politidistriktet.Årsaken er at to personer med tilknytning til politiet i Harstad eier firmaet som var involvert i ulykken.

– Den ene er ansatt i politiet og den andre er tidligere ansatt. Ingen av disse var med i ulykkesbåten, men var vitne til ulykken. De to har tidligere søkt om, og fått tillatelse til å ha dette som en bigeskjeft ved siden av sin stilling i politiet, opplyser Nordland politidistrikt.

Årsaken til at båten kjørte rett inn i Selsbanes seil, er foreløpig ikke kjent. Statens havarikommisjon er varslet om hendelsen.

– Trygg og godt markert

Selsbanes Seil ble plassert i havnebassenget i Harstad i fjor, like ved innseilingen til hurtigrutekaia. Kunstneren som har laget installasjonen, mener den er trygg.

– Den er godt markert med både radardetektor og markeringslys, helt etter forskriftene. Både Kystverket og havna har godkjent den, sier kunstner Geir Samuelsen til NRK.

Ifølge Harstad Tidende hadde de britiske turistene kommet til Harstad med reiseselskapet Inghams for å oppleve Nordre Nordland og Sør-Troms. Ifølge NRK kom turistene med fly fra London på onsdag.

Britiske myndigheter er varslet om hendelsen, opplyser politiet.

(©NTB)