Norge

Ett av ti barn i Norge vokser nå opp i fattigdom. Det gir utslag på de fleste områder av barns utvikling

– Hvis man ikke gjør noen tiltak, tror jeg man får sosiale klasser i Norge.

Video DokumentarSe flere →
 1. Dokumentar: Kunsten å dø

  Da Nils Arne Morka foreslo å bygge et eget hus han kunne dø i, tenkte samboeren: «Han vil ikke være sammen med oss mer.»
 2. Dokumentar: Utløpsdatoen

  Etter åtte år med ALS har han fått nok. Men i en verden lammet av pandemi er det lettere sagt enn gjort å be om hjelp til å dø. Derfor tar Steve inn på hotell for å leve ut sine siste dager slik han selv vil. (Regi: Joris Cottin)
 3. Dokumentar: Inngang gjennom balkongen

  Før krigen pågikk en mye lengre «krig», mellom Ukrainas offentlige og private rom. Boligene folk fikk av staten, var riktignok gratis, men ofte små og trange. Til sovjetiske arkitekters høylytte protester tok ukrainerne seg til rette. De bygde inn balkongene sine med bare nevene for å få mer plass. (Regi: Roman Blazhan)
 4. Dokumentar: Kachalka

  «Kachalka» kommer fra det ukrainske ordet kachat, som betyr å pumpe. Her er det nok plass og nok å løfte på: mer enn 100 tonn sovjetisk skrapmetall og gamle tanks-deler fordelt på 10 kvadratkilometer. Utendørsgymmen fra 70-tallet fikk sin renessanse i et pandemi-stengt Kyiv, og er mer populær enn noen gang. (Regi: Gar O’Rourke)
 5. Dokumentar: Lamslått, men på vakt

  Fengsling, tortur og død. Hele livet kjemper Dermi Azevedo mot militærdiktaturet i Brasil. 30 år etter regimets fall frykter han at historien er i ferd med å gjenta seg. (Regi: Lucas H. Rossi dos Santos og Henrique Amud)
 6. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der, er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 7. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
 8. Thank you for the rain

  Klimaendringene truer livsgrunnlaget til den kenyanske bonden Kisilu. Nå slåss han både hjemme og globalt for å redde planeten og familien fra sult.
 9. Dokumentar: Charlie surfer

  Charlie er stolt av å være annerledes. Av og til skulle han likevel ønske at han var som de andre og kunne spille fotball med guttene i klassen. Men han er en rå danser, og i mestringens ånd skal han nå også lære seg å surfe. (Regi: Pia Strømme)
 10. Dokumentar: Fortellinger fra dusjen

  Stadig færre tenåringer dusjer etter gymtimen. Skoler bygger separate dusjkabinetter for økt privatliv. Hvordan fikk norsk ungdom et så anstrengt forhold til kropp og fellesdusj? (Regi: Teresia Fant)
 11. Dokumentar: Kunsten å plystre

  Hans dager som skihopper er talte. Men forfatteren og samfunnsdebattanten Thorvald Steen har ikke latt seg stoppe. I 25 år har fotograf Per Maning fulgt vennen Steen, som lider av en sjelden muskelsykdom. (Regi: Per Maning)
 12. Dokumentar: Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?

  Barnefattigdommen øker i takt med køene til fattighusene. Én av fire nordmenn har ikke penger til en uforutsett utgift i 2021. Kaisa og flokken hennes er en av familiene bak de mørke tallene. (Regi: Kaisa Hansen-Suckow)
I ruinene av Den islamske statenSe flere →
 1. I ruinene av Den islamske staten – del 5

  DOKUMENTARSERIE: I et ungdomsfengsel i Syria sitter 12–18 år gamle gutter mistenkt for å tilhøre IS. En av dem forteller at han som 13-åring ble tvunget til å halshugge en mann.
 2. I ruinene av Den islamske staten – del 4

  DOKUMENTARSERIE: I Al-Hasakah i Syria sitter 5000 menn fengslet, mistenkt for å være IS-krigere. I de klaustrofobiske og overfylte cellene møter vi en danske som giftet seg med en 15 år gammel syrisk jente.
 3. I ruinene av Den islamske staten – del 3

  DOKUMENTARSERIE: Etter at IS er beseiret, plasseres tusenvis av kvinner i interneringsleirer. I en av leirene finner vi norske Aisha. Ett av barna hennes, en norsk gutt, er allerede drept.
 4. I ruinene av Den islamske staten – del 2

  DOKUMENTARSERIE: Åtte til ti millioner sivile levde under IS’ terrorstyre. Etter hvert som koalisjonsstyrkene rykker frem, kan de komme ut etter måneder i skjul. Men er de uskyldige sivile, eller er de IS-sympatisører?
 5. I ruinene av Den islamske staten – del 1

  DOKUMENTARSERIE: De menneskelige tragediene etter IS’ fall er enorme. Terrorstaten kontrollerte på det meste en tredjedel av landområdene i Irak og Syria, og tiltrakk seg mer enn 40.000 fremmedkrigere fra hele verden. Mange av dem var norske.
 • Torgeir Strandberg
  Torgeir Strandberg
  Journalist

Det sier Hassan Ali Omar, som er daglig leder for Express skole. Han bruker fritiden på leksehjelp til somalisk ungdom. Målet er at de får vitnemål og tar høyere utdanning, og at barna dermed bryter inntektsmønsteret til foreldrene.

Se barne- og likestillingsminister Solveig Hornes svar til Omar i reportasjen øverst i saken.

Noe av bakgrunnen for innsatsen er at antall barn som lever i husholdninger med vedvarende lavinntekt har økt med over 200 prosent siden 2001. Og innvandrere er overrepresentert i den fattige gruppen, viser en ny undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.

Les også

Fire av fem barn med somalisk bakgrunn lever nederst på inntektsstigen i Norge

Uheldig for barn

Grensen for lavinntekt for en familie med to voksne og to barn er på totalt 443 000 kroner i året.

Konsekvenser av fattigdom er et tema det forskes mye på. En stor undersøkelse med tallmateriale fra de nordiske landene, viser blant annet at sykdommer kan ha en sosial gradient.

Barn i familier med lavest (sosial og) økonomisk status hadde høyere forekomst av astma, allergi, eksem, hodepine, magesmerter og ryggsmerter.

Dårligere økonomi, dårligere språk

I en norsk undersøkelse om blant annet miljøfaktorers påvirkning på språkutviklingen, ser man en tendens mot at barn som lever i familier med vedvarende lav inntekt, har større forekomst av forsinket språk.

Det er også uklart om grensen for vedvarende lavinntekt definerer et «dramatisk og konsistent» skille mellom familiene i inntektsgruppene.

Den sosiale mobiliteten i Norge er også høy.

Det er også stor variasjon mellom innvandrere fra forskjellige grupper. Andelen bosniere som tar høyere utdanning, er eksempelvis høyere enn hele den norske befolkningen.

Spesielt mannlige annengenerasjonsinnvandrere skiller seg ut. Blant menn mellom 19–24 i 2015, holdt 42 prosent på med høyere utdanning. For kvinner i samme gruppe var tallet 59 prosent.

De har dermed en tilbøyelighet til å studere langt over landssnittet.

Les mer om

 1. Video: Nyheter
 2. Norge
 3. Oslo
 4. Innvandring
 5. Middelklassen
 6. Økonomi