Norge

Sejersted om Behring Breivik: Ser på seg selv som den unge Adolf Hitler i fengsel

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted hilser på massedrapsmannen Anders Behring Breivik før rettsaken startet i Skien forrige tirsdag. Foto: Lise Åserud, Lise / NTB scanpix

SKIEN (Aftenposten): Anders Behring Breivik er sterkt skadet av isolasjon, mener advokat Øystein Storrvik. Frisk og uberørt av soningsregimet, svarer staten.

 • Andreas Bakke Foss
  Andreas Bakke Foss
  Journalist

Er Behring Breivik mentalt sårbar for regimet han soner under?

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted lot spørsmålet henge retorisk i sin prosedyre i rettssalen i Skien. Deretter svarte han selv.

– Det er han ikke. Rent objektivt og empirisk.

I fjor fikk massedrapsmannen medhold i tingretten i at soningsregimet og det han mener er langvarig isolasjon, er brudd på menneskerettighetene.

Det vil staten for all del unngå at skjer igjen.

I sin prosedyre kom Sejersted med knallhard karakteristikk av tingrettens dom og massedrapsmannen selv, som satt fem meter foran ham.

Hele dagen hadde terroristen sittet nærmest ubemerket stille. Nå ristet han konstant på hodet, tydelig irritert.

– Ser seg selv som en ung Adolf Hitler

Etter 5,5 år i fengsel som eneste fange på Norges strengeste soningsregime mener Sejersted at terroristen er ikke særlig påvirket.

– Breivik har tålt det bra. Han har antagelig tålt det bedre enn de fleste ville ha gjort, sa han til de tre dommerne.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted forbereder seg før prosedyren tirsdag morgen. Foto: Lise Åserud, Lise / NTB scanpix

Og det er ikke det minste rart, sa Sejersted, og beskrev livet til Norges farligste fange som «meningsfullt».

– Han har sitt ideologiske prosjekt. Han har sine studier. Han ser seg selv antagelig som den unge Adolf Hitler i fengsel på begynnelsen av 1930-tallet, sa Sejersted.

– Han regner med å komme ut på et tidspunkt og bli fører. Han har en mening med dette, og det holder ham oppe, sa Sejersted.

Hitler satt i Landsberg fengsel i 1923–1924 etter et kuppforsøk i München, som også er kalt «ølkjellerkuppet».

– Jeg har løyet for meg selv frem til nå. Jeg er sterkt skadet av isolasjonen. Radikalitet er kanskje et resultat av det, sa Anders Behring Breivik da han forklarte seg i retten torsdag. Foto: Lise Åserud, / NTB scanpix

Mener Behring Breivik er dypt opportunistisk

Regjeringsadvokaten sa til retten at han mener kjernen i saken er balansen mellom risikovurderinger og sikkerhetsregimet Behring Breivik soner under.

– Det er det som er det grunnleggende, sa regjeringsadvokaten.

Han karakteriserte Behring Breiviks forklaring i retten torsdag som et innblikk i den «samme mørke manipulerende personen som Breivik er».

Ifølge Sejersted er Behring Breivik dypt opportunistisk.

– Det viser hvorfor han har klart å skjule sine spor. Fordi det er sånn han er, sa Sejersted, og viste til terroristens planlegging årene før angrepet i 2011.

Tirsdag og onsdag er det prosedyrer i ankesaken i Borgarting i fengselet i Skien der Behring Breivik har gått til søksmål mot staten. Foto: Lise Åserud, Lise / NTB scanpix

– Må klype seg selv i armen

Så dro regjeringsadvokaten retten med tilbake til den regntunge ettermiddagen 22. juli for snart seks år siden.

– Dette er den samme Behring Breivik som står i baugen på M/S Thorbjørn på vei over til Utøya og sier: «Jeg er politimann, jeg kommer til å beskytte dere».

– Dette er de samme triksene som han gjentatte ganger prøver på Kriminalomsorgen, og de samme triksene som han nå prøver på i retten.

Anders Behring Breivik drepte 69 personer på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Dette bildet av øya er tatt nesten en måned senere. Foto: Paal Audestad

Sejersted kalte det «helt ufattelig» hva Behring Breivik kan og karakteriserte ham som «ekstraordinær».

– Man må klype seg selv i armen, hele tiden, for å skjønne at denne vennlige unge mannen er den samme som kan skyte ungdommer i ryggen og når de ligger der, såret og ber for sine liv, kan gå bort å skyte dem i ansiktet med pistol. Ikke én gang, men gang på gang, sa Sejersted.

Tirsdag hadde regjeringsadvokat Fredrik Sejersted og advokatene Marius Emberland og Hilde Ruus seks timer til å overbevise dommerne i sin prosedyre. Ruus og Sejersted er kommet inn til ankesaken. Foto: Lise Åserud, / NTB scanpix

Han tok en pause og så bort på Behring Breivik, før han fortsatte.

– Det er den mannen. Det kan vi ikke glemme, sa Sejersted.

Han påpekte at Behring Breivik skal ha de samme rettssikkerhetsgarantier som alle andre og behandles etter menneskerettighetene.

– Men man må hele tiden ta høyde for: Hva er han i stand til å gjøre? sa Sejersted og så mot dommerne.

 • Les kommentaren fra redaktør Per Anders Madsen: Retten må avklare om Breivik er blitt en annen

Mener menneskerettighetene misbrukes

Både advokat Marius Emberland og Fredrik Sejested brukte tid på å filleriste tingrettens dom fra i fjor.

De påpekte at Behring Breivik har krav på å bli beskyttet av menneskerettighetene.

– Vernet er universelt og det gjelder for oss alle. Dette er noe Kriminalomsorgen er svært bevisst i sitt arbeid overfor Breivik, sa Emberland.

Advokat Marius Emberland sammen med regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. Foto: Jan Tomas Espedal

Sejersted mente saken er et eksempel på at sentrale og viktige menneskerettighetene misbrukes.

– Å kalle behandlingen Kriminalomsorgen har gitt ham for brudd på menneskerettighetene, er å gjøre menneskerettighetene en bjørnetjeneste, sa Sejersted.

– Vi må ikke være dumsnille

Han påpekte at Behring Breiviks angrep var et angrep på rettsstaten og demokratiet.

– Rettsstaten har respondert på en måte som er rettsstaten verdig. Vi har gitt han de samme garantier som han selv forakter og behandlet ham på samme måte, sa Sejersted.

Advokat Øystein Storrvik, som fører saken for Anders Behring Breivik, skal holde sin prosedyre onsdag. Her sammen med advokat Mona Danielsen tirsdag. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Han dro samtidig frem det liberale paradoks: Hvor langt er det rimelig at den liberale rettsstat gir sine fiender, som søker å styrte den, rettigheter, spurte Sejersted retorisk.

– Vi må ikke være dumsnille. Den liberale rettsstat har lov til å forsvare seg og det er det denne saken handler om, sa Sejersted.

– Den har forsvart seg ved å sette Behring Breivik på et strengt soningsregime og med brevkontroll for å hindre høyreekstrem nettverksbygging.

Øystein Storrvik, som fører saken for Behring Breivik, skal holde sin prosedyre onsdag.

Les mer om

 1. Behring Breiviks søksmål mot staten
 2. Anders Behring Breivik
 3. Kriminalomsorgen
 4. Menneskerettigheter
 5. 22. juli