Norge

Radiumhospitalet klarer ikke å følge nye tidsfrister for kreftbehandling

Norges største kreftsykehus klarer ikke å behandle alle pasientene innenfor tidsrammene i Regjeringens storsatsing, pakkeforløpet for kreft.

Anne Grimstad Fjeld fikk påvist underlivskreft i mai i år, og opplevde at ventetiden før hun fikk time ved Radiumhospitalet ble mye lengre enn den skulle ifølge tidsrammene i pakkeforløpet. Usikkerheten og ventetiden har vært en stor påkjenning for Fjeld og ektemannen Per Espen Fjeld. Robert McPherson

 • Ingvild Fjelltveit

Retningslinjene sa maks seks dager. Anne Grimstad Fjeld (59) måtte vente i over 20.

– Når man er alvorlig syk, er ventetiden en enorm påkjenning, sier hun.

Grimstad Fjeld fikk i mai i år påvist kreft i underlivet. På sykehuset i Vestfold fikk hun god oppfølging og ble henvist til behandling på Radiumhospitalet, hvor hun skulle behandles gjennom det nye pakkeforløpet for gynekologisk kreft.

Pakkeforløpet for kreftbeskriver organisering av utredning og behandling for pasienter. Det gir også retningslinjer for hvor lang tid utredning og behandling av ulike krefttyper skal ta, og er et prestisjeprosjekt for helseminister Bent Høie (H).

— Tok lang tid

Ifølge retningslinjene for gynekologisk kreft, skal det maks ta seks kalenderdager fra sykehuset mottar henvisningen til første fremmøte ved utredende avdeling. Grimstad Fjeld måtte vente i over 20 dager.

– Det syns vi var skuffende. Vi fikk god oppfølging da vi kom til Radiumhospitalet, men opplevde det som merkelig at det faktisk ikke hadde skjedd noe på de tre ukene. Prøvene som ble tatt var også enten unødvendige eller burde kunne vært levert av Vestfold sammen med henvisningen, sier Per Espen Fjeld, Fjelds ektemann.

— Deretter fikk vi beskjed om at hun først da ble satt i operasjonskø, og at hun sannsynligvis ikke ville få en operasjon før fire uker senere. Det syns vi var rart, da man allerede tre uker tidligere var sikre på at hun skulle opereres, sier Per Espen Fjeld, Fjelds ektemann.

Har du tips om denne saken eller andre saker om det offentlige helsevesenet? Kontakt våre journalister

Måtte vente også på operasjon

For Anne Grimstad Fjeld ble ventetiden på å få behandling en påkjenning.

Ifølge retningslinjene for gynekologisk kreft, skal det, dersom pasienten trenger kirurgisk behandling, ta maksimalt 36 kalenderdager fra sykehuset mottar en henvisning til pasienten blir operert.Grimstad Fjeld fikk etter å ha ventet tre uker på å få en time ved Radiumhospitalet, beskjed om at hun måtte vente inntil fire nye uker før hun ville bli operert.

Ventetiden tilsvarer dermed potensielt 49 kalenderdager.

– Når man er syk, føles det enormt lenge, sier Fjeld.

Valgte operasjon i Tromsø

Familien tok på eget initiativ kontakt med Universitetssykehuset i Nord-Norge i begynnelsen av juni, for å forhøre seg om behandlingstilbudet der.

11 dager senere var Grimstad Fjeld operert.

– Vi fikk gjennom hele behandlingen og oppholdet i Tromsø inntrykk av et velsmurt system med effektive rutiner, god informasjonsflyt og rask behandling. Det var dette som fikk oss til å lure på om systemet på Radiumhospitalet fungerer optimalt, sier Fjeld.

Ekteparet Fjeld understreker at de ikke har noe å utsette på sykepleiere og leger ved Radiumhospitalet, men at de har ønsket å sette søkelys på den lange ventetiden de måtte gjennom for at andre skal slippe å vente like lenge.

Les også: — Så fornøyd at jeg kjøpte musserende til kirurgen

Klarer ikke å gi behandling raskt nok

Fagdirektør ved Oslo universitetssykehus (OUS) Kjell Magne Tveit bekrefter at de ikke har klart å tilby alle pasienter behandling etter tidsfristene i pakkeforløpene. Radiumhospitalet er en del av OUS.

– Utfordringene har vært særlig store for pakkeforløpet for gynekologisk kreft og for prostatakreft, sier Tveit.

– Det skyldes flere faktorer. Tidsrammene som er satt er stramme, og det er en utfordring å ha kapasitet til å gjennomføre nødvendige undersøkelser og operasjoner innenfor tidsrammene uten at det går ut over andre pasientgrupper. Dessuten tar det tid å få nok forløpskoordinatorer på plass, sier Tveit.

Disse koordinatorene skal fungere som pasientenes "reiseleder" gjennom behandlingen, og koordinere de ulike leddene i behandlingsprosessen.

– Trenger tid til å få ting på plass

Radiumhospitalet i Oslo. Neegaard Dan P

Tveit viser også til at pakkeforløpet for gynekologisk kreft ble innført så sent som 1. mai i år.– Vi er foreløpig i en innføringsfase ved gynekologisk kreft, og det tar tid å få ting på plass. Men i løpet av de neste månedene bør vi klare å overholde tidsrammene bedre enn vi gjør i dag, sier Tveit.

Oslo universitetssykehus har som mål at man i løpet av 2015 skal klare å behandle 70 prosent av pasientene innenfor tidsrammene.

– Er det et ambisiøst nok mål?

– Ja, det er et ambisiøst mål som vi håper å nå i løpet av 2015, sier Tveit.

Les også: Jakten på en kreftkur

Flere henvendelser til Kreftforeningen

Kreftforeningen bekrefter at Grimstad Fjells opplevelse ikke er unik.

— Vi har fått lignendehenvendelser. Vårt generelle inntrykk for øvrig, er at pakkeforløpene er kommet godt i gang, følges opp og fungerer bra. Vi forventer derfor at alle landets sykehus følger opp pakkeforløpene, sier generalsekretær Anne Lise Ryel.

Hun sier at det ikke skal være slik pasientene beskriver situasjonen på Radiumhospitalet, men understreker at hun ikke opplever at disse eksemplene er representative for hele sykehuset.

— Det hviler samtidiget spesielt ansvar på Radiumhospitalet, som av mange oppfattes som det tyngste og beste kreftbehandlingsmiljøet. De må være et lokomotiv for å få på plass pakkeforløpene, ikke en bremsekloss, sier Ryel.

– Hva bør disse pasientene gjøre?

— Hensikten med pakkeforløpene er trygghet og forutsigbarhet for pasientene. Hvis man opplever det motsatte, må man straks melde fra til sykehusledelsen eller til pasientombudet.

– Var forberedt på at det ville ta tid

Statssekretær i Helsedepartementet Anne Grethe Erlandsen avviser at man har gitt pasienter falske forhåpninger om raskere behandlingstid.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen. Larsen, Håkon Mosvold

— Vi har sagt tydelig fra om at det vil ta tid å implementere pakkeforløpene. Det var derfor vi startet med å innføre fire forløp i januar, for så å innføre ti nye i mai, sier Erlandsen.Hun kjenner til utfordringene ved Radiumhospitalet, og sier at departementet vil følge nøye med på resultatene ved både dette og andre sykehus i tiden fremover.

– Det tar litt tid for sykehusene å få alt på plass, men på sikt skal det ikke være slik. Dersom ventetiden for pasienter overskrides skal det være medisinsk begrunnet, sier Erlandsen.

Vil ikke sette dato

Hun mener at pakkeforløpene vil gi sykehusene en oversikt over hva som ikke fungerer godt nok.

– Dersom sykehusene har utfordringer med å holdertidsrammene som er satt opp, er det viktig at de ser på forbedringstiltak og om det behov for å samarbeide med andre sykehus i helseregionen eller å kjøpe tjenester hos private, sier Erlandsen.

Erlandsen vil ikke sette en dato på når departementet forventer at sykehusene skal klare å overholde tidsfristene i pakkeforløpene.

 1. Les også

  Fugelli om ny kreftbehandling: - Jeg får nesten tårer i øynene

 2. Les også

  Kreftsyk: - Grundig undersøkelse reddet livet mitt

 3. Les også

  Kreftpasienter får bruksanvisning

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Anders Kristoffersen har en dagbok fra sin samboers krefthistorie. På første side står det: "Skal Tone dø?"

 2. NORGE

  Lungekreft blir oversett eller feiltolket

 3. NORGE

  Alvorlig kreftsyke må vente i månedsvis på røntgen

 4. NORGE

  Ap: Krever forslag til tiltak for kronisk syke og døende i høst

 5. NORGE

  320.000 færre pasienter fikk sykehushjelp da Norge ble stengt ned

 6. NORGE

  Stille før stormen. Nå tømmes sykehusene for å ta imot koronapasientene.