Norge

Forsvarer vil ha drapstiltalt barn kjent utilregnelig

Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept av en mindreårig klient ved institusjonen Små enheter i Vollen i Asker for nesten to år siden.

Spørsmålet om 15-åringen var psykotisk eller om hun drepte miljøarbeider Anna Kristin Gillebo Backlund (30) med viten og vilje, står sentralt når ankesaken starter tirsdag.

  • Peter Tálos
  • NTB

Den nå 16 år gamle jenta er den yngste i Norge som noensinne er dømt til forvaring. Hun var 15 da Asker og Bærum tingrett i fjor sommer slo fast at hun var tilregnelig da hun drepte Gillebo Backlund på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker 28. oktober 2014.

Stakk 21 ganger med kniv

Dommen ble anket på stedet. Forsvarer Cecilie Nakstad sier ankesaken vil dreie seg om klienten virkelig kan ha vært tilregnelig da hun kvalte sosionomen og deretter stakk henne 21 ganger med kniv.

  • Les også: Hun er 15 år. Hun har drept en kvinne. Hun kan være farlig for resten av livet.

– Hovedtema blir om hun var tilregnelig. Vi vil føre vitner og legge fram dokumentasjon som vil vise klare tegn på psykose allerede fra jenta var 12 år gammel. En privat sakkyndig har gjennomgått det samme materialet og vil underbygge vår påstand. Etter vår mening er jenta blitt feildiagnostisert tidligere, noe som fikk fatale følger, sier Nakstad til NTB.

– Krevende for juryen

Ankebehandlingen er blitt utsatt to ganger fordi den tiltalte i dag er erklært psykotisk og innlagt på Regional sikkerhetsavdeling ved Sandviken sykehus i Bergen.

Borgarting lagmannsrett må derfor avgjøre om hun også var psykotisk da drapet skjedde. Både aktor og jentas forsvarer frykter at saken blir krevende for de ti lekdommerne i juryen.

– Det er en utfordring at veldig tunge og vanskelige faglige spørsmål knyttet til psykiatri og juss, skal avgjøres på lagrettens rom uten begrunnelse, slik at man i ikke i ettertid kan se hva det ble lagt vekt på, sier statsadvokat Erik Førde til NTB.

Møter i retten

Den tiltalte jenta hadde allerede vært flere år på institusjon og fått psykiatrisk behandling. Barnepsykiater og overlege Hans Ole Korsgaard, psykologspesialist Roger Lindqvist og psykiater Harald Brauer har som rettsoppnevnte sakkyndige undersøkt tenåringen. De har slått fast at hun var tilregnelig da drapet ble begått.

Spørsmålet om 15-åringen var psykotisk eller om hun drepte med viten og vilje er spørsmålet juryen i lagmannsretten skal avgjøre når anken etter drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30) starter tirsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Dersom juryen i lagmannsretten kommer til samme slutning, kan derfor den åpenbart plagede 16-åringen bli dømt til fengsel og ikke til behandling på sykehus.

Statsadvokat Førde opplyser at jenta bare skal være i retten i to av de totalt 14 dagene saken vil vare.

– Det er en rett, men ikke en plikt, å være til stede i retten som tiltalt. Hun er såpass dårlig at vi har måttet ta en vurdering av hva som er nødvendig og hva er som ønskelig når saken skal opp på nytt.

Familien kritisk

Drapet skjedde mens den nyansatte miljøarbeideren var alene på nattevakt og bare noen uker etter at den tiltalte jenta hadde fylt 15 år og derfor over den strafferettslige lavalderen.

Familien til den drepte har vært sterkt kritisk til forholdene og rutinene ved Behandlingssenteret Små Enheter og var tilfreds med kritikken som ble rettet mot den private institusjonen i tingretten.

Den gikk blant annet ut på at det ikke hadde vært riktig å la den nyansatte 30-åringen være alene med 15-åringen, som hadde en velkjent historikk om vold og et uttalt ønske om å drepe noen.

Forsvarer Cecilie Nakstad og aktor Erik Førde under rettssaken i Asker og Bærum tingrett mot jenta som er tiltalt for drapet på sosionomen Anna Kristin Gillebo Backlund (30) i oktober. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Les mer om

  1. Asker
  2. Politiet
  3. Barnevern
  4. Drap
  5. Psykiatri