Askeskyen kan ligge over Norge til søndag

<div style="text-align:center;width:800px;height:483px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2010/04/16-askeanimasjon/videoplayer.swf", { width:"800px", height:"483px", version:"9.0.124", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {xmlFile:"http://media.aftenposten.no/mm/2010/04/16-askeanimasjon/content.xml", configFile:"http://www.aftenposten.no/mm/video/V1/config-nyheter-20100120.txt", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash-spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutter.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br> Nye prognoser fra Institutt for luftforskning viser tydelig en askesky over deler av Norge til og med søndag.

Askeskyen fra vulkanen Eyjafjallajokull henger over en islandsk gård. FOTO: OLAFUR EGGERTSSON/REUTERS

Les mer om askeskyen:

SISTE: Statsrådene i Samferdselsdepartementet og Helsedepartementet holder pressekonferanse klokka 14 i forbindelse med askeskyen fra Island. Aftenposten.no er til stede.

Fredag publiserte Norsk institutt for luftforskning (NILU) en ny animasjon som viser spredningen etter vulkanutbruddet fra Eyjafjallajökull på Island som startet natt til torsdag.

Simuleringen viser tydelig en sky over Sør-Norge helt frem til søndag, men svovelkonsentrasjonene i "vår" del av skyen ser ut til å være lavere enn lenger sør i Europa.

— Hvis utbruddet fortsetter på Island, så er det slik askeskyen vil utvikle seg, og da vil den ligge over Norge til søndag, sier Nina Kristensen i NILU, som står bak animasjonen.

Ny modell

Stopper vulkanutbruddet i dag er det klart at det ikke vil komme aske innover Norge i helgen.

Kristensen er godt i gang med en ny modell, og i løpet av et par timer har NILU prognoser for askeskyen frem til og med mandag.

Fredag åpnet Værnes lufthavn utenfor Trondheim igjen, og luftrommet over Trøndelagsfylkene og Nordland er åpnet i seks timer fredag. Værnes kan imidlertid bli stengt igjen, men dette har Avinor ansvar for.

Mye nedbør redder østlendingene fra askeskyen

— Fra sent i kveld vil det komme ganske mye nedbør på Vestlandet sør for Stadt og i fjellområdene i Sør-Norge.

- Regn kan rense luften noe, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss. FOTO: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX

Dette vil vare omtrent et døgn fra da og vi regner med 50-100 mm nedbør, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.no.

Regn på Vestlandet er godt nytt for østlendinger som er engstelige for askepartikler fra vulkanutbruddet.

— Regnet vil rense luften for askepartikler noe. Det kommer særlig Østlandet til gode fordi regndråpene tar med seg aske som var på vei østover ned på bakken. Konsentrasjonen i luften vil tynnes ut. Man kan trolig ikke merke noe spesielt med regnet. Men snøen som kommer over 600 meter vil virke mer skitten enn normalt, sier Gislefoss.