- Butikk er butikk, og politikk er politikk

Fiskeribransjen ikke bekymret over Kinas reaksjon mot regjeringen.

Fredag var barn i Herøy samlet for å vinke laks nummer 10 million av gårde. Fisken skal rulles inn i gatene i Shanghai på onsdag, i et PR-show for den norske fiskerinæringen.

Les også:

Denne uken er en av de viktigste ukene for norsk sjømat i Kina noensinne. Under verdensutstillingen EXPO 2010 i Shanghai skal norsk sjømat promoteres med pomp og prakt.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) skulle møte den kinesiske viseministeren for fiskeri— og havbruksspørsmål i Beijing onsdag.

Samme dag skulle den norske laks nummer 10 million rulles inn gatene i Shanghai i et gedigent PR-show, en laks fiskeriministeren selv var med å hente på Bjørlykkestrand på Sunnmøre.

Nå er møtet avlyst, som protest mot at fredsprisen ble tildelt kinesiske Liu Xiabo.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) skulle egentlig møte den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål onsdag. Nå er møtet avlyst. FOTO: SCANPIX

— Jeg beklager at møtet er avlyst. Det var et møte med mange viktige punkter på dagsorden, sier Berg-Hansen til Aftenposten.no.

Reagerer på prisen

Der skulle hun blant annet diskutere ulovlig fiske, kystfartsproblematikk og forskingssamarbeid. Og ikke minst skulle hun og den kinsesiske viseministeren diskutere fremdriften og viktigheten av den svært viktige frihandelsavtalen mellom Kina og Norge, som vil kunne redusere tollavgiftene på norsk fisk til Kina fra 14 til to prosent.

Flere Kina-eksperter spådde fredag at kinesiske myndigheter ville reagere på fredspristildelingen med å stikke kjepper i hjulene for Norge.

Trond Davidsen, direktør for markedsadgang i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening er imidlertid ikke spesielt bekymret etter Kinas reaksjoner.

- Vi er ikke spesielt bekymret, sier Trond Davidsen, direktør for markedsadgang i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

— Vi er ikke spesielt bekymret i den saken her. I den grad det eventuelt kommer noen reaksjoner fra myndighetshold på fredsprisutdelingen, har vi antatt at det ville komme mot norske myndigheter og politikere. Det som skjer nå, er ikke overraskende, sier Davidsen til Aftenposten.no.

Mange jobber

Han sier de ikke frykter reaksjoner for sjømatsalget.

— For det første har Kina siden 2001 vært medlem av WTO (Verdens handelsorganisasjon) og de er dermed forpliktet til å følge avtalen, de kan ikke uten videre legge noen begrensninger på importen av sjømat fra Norge.

- Nummer to, sjømat er viktig for kinesisk industri, mye av den sjømaten som kommer fra Norge blir bearbeidet i Kina. Det er mange arbeidsplasser i Kina som er avhengig av norsk råstoff, sier Davidsen.

Han peker også på at Kina har en stor åpen økonomi og mener de nok vil være varsomme i handelen.

— Butikk er butikk og politikk er politikk, butikken antar vi går som vanlig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Hong Kong krever at fredprisvinner Liu Xiaobo skal slippes ut fra fengselet. FOTO: REUTERS/Tyrone Siu

Kan forsinke avtale

Davidsen mener at en forsinkelse i frihandelsavtalen er til å leve med.

— Frihandelsavtalen er noe som norsk sjømatnæring har sett frem til, men den er ikke noe være eller ikke være. Vi har en WTO-avtale i bunn og selv uten frihandelsavtalen har vi klart å oppnå en eksport i år på 1,5 milliarder kroner per utgangen av september. I fjor var det 1,7 milliarder for hele året.

De største norske selskapene for eksport til Kina er for øvrig Austevoll Seafood og Marine Harvest. Men selv for Marine Harvest, verdens største oppdretter, er ikke Kina foreløpig noe enormt marked. Bare fem prosent av konsernets omsetning skjer i Kina, opplyser selskapet.

En stor delegasjon på rundt 200 personer er på plass i Kina denne uken, i forbindelse med EXPO 2010. En stor middag med norsk sjømat på menyen er én av høydepunktene.

  • Se mer om .
  • Se mer om den norske paviljongen her.
    - Jeg har ikke fått noen signaler på at noen av de andre arrangementene vi skal ha denne uken vil bli avlyst, sier Egil Sundheim, direktør for markedsadgang og markedsinformasjon i Eksportutvalget for fisk.

Hva et slikt avlyst politisk møte vil bety for norske eksportbedrifter i Kina, mener han blir veldig vanskelig å vurdere.

— Vi håper at Norge klarer å oppnå så gode betingelser som mulig, og helst en frihandelsavtale, sier Sundheim til Aftenposten.no.