Norge

130 demonstranter innbragt

Gråtende barn evakuert ut av folkemengden. Politiet fylte to store busser med pågrepne og innbragte.

Politiet sperret rundt 100 demonstranter inne for å innbringe dem. Et titalls klarte imidlertid å rømme over politibilene. Foto: HANS O. TORGERSEN

 • Ida Halvorsen Kemp
 • Hans O. Torgersen (multimedia)

Denne saken blir utvidet. Under en pressebrief i Politihuset lørdag kveld, opplyste politiet at 130 demonstranter ble innbragt under opptøyene ved den israelske ambassaden. Åtte ble pågrepet, hvorav seks er siktet for vold mot politiet og to for skadeverk. Blant disse er den mangeårige Blitz-aktivisten Stein Lillevolden. Lillevolden er siktet for vold mot politiet. Alle de pågrepne blir sittende i arresten til søndag, og vil bli avhørt da, ifølge stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt. Av de innbragte var ti under 16 år, og den yngste kun 13. Disse er løslatt.

Jernring

Politiet slo jernring rundt deltagerne av demonstrasjonen i nærheten av den israelske ambassaden i 16.40-tiden lørdag. I krysset Uranienborgveien/Parkveien ble om lag 100 demonstranter sperret inne av politifolk og deres kjøretøy. Én etter én ble de stripset og plassert i rekker på bakken. Like før klokken 17.30 kom to store busser kjørende for å ta med 100 innbragte og pågrepne Politihuset.

Kastet gjenstander mot politiet

— Politiet har hittil innbrakt om lag 100 personer for ordensforstyrrelser. I tillegg er åtte personer pågrepet, mistenkt for blant annet vold mot politiet, sier Oslo-politiets informasjonssjef Unni Grøndal til Aftenposten. En del av de 100 innbragte er mindreårige.- Noen av dem vil bli tatt vare på av barnevernet, andre av foreldre, sier Grøndal.Ifølge en pressemelding fra politiet var det «voldsom aggresjon fra et større antall personer.» Det ble avfyrt raketter, utøvd skadeverk og kastet gjenstander mot politiet og andre, oppsummer Oslo-politiet. Minst to personer ble skadet i folkemengden foran den israelske ambassaden, hvor det ble benyttet fyrverkeri og blant annet kastet steiner.

Gråtende barn

Demonstrasjonen «La Gaza leve!» som ble organisert av blant andre Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina startet utenfor Stortinget klokken 14. Den fredelige demonstrasjonen mot Israels angrep på Gazastripen skulle så gå i tog opp til den israelske ambassaden i Parkveien, men denne delen av demonstrasjonen ble kort tid før klokken 14 avlyst av sikkerhetsmessige hensyn. Demonstrantene begynte likevel å bevege seg mot ambassaden, men før de nådde så langt, rundt klokken 15.25, kom de første meldingene om at det ble brukt fyrverkeri både mot politiet og i folkemengden. En del barn dannet fortropp i toget på vei til ambassaden, og disse ble gråtende evakuert ut fra folkemengden av politiet.

Molotovcocktails

Det ble det observert mennesker med sorte masker og molotovcocktails i toget. Demonstrantene kastet fyrverkeri mot politiet, og politiet tok på hjelmer og gassmasker før de begynte å avfyre tåregass. - Dessverre forsøker noen å sabotere det som skulle være en fredelig og verdig markering. Disse personene har avfyrt store mengder fyrverkeri i menneskemengden, og kastet steiner og andre gjenstander mot politiet. Dette var helt klart en fare for fredelige demonstranter, og for polititjenestemennene som var der for å sikre deres ytringsfrihet. Bruken av fyrverkeri kunne også utgjøre en brannfare. For å unngå ytterligere voldsutøvelse og skader på personer og gjenstander, måtte politiet benytte tåregass for å spre ansamlinger av mennesker som ikke var der for å ytre sitt budskap på fredelig vis. Dette ble også gjort ut fra hensyn til beboere i området, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt i en uttalelse.

 1. Les også

  Gikk systematisk til angrep på McDonald's

Demonstrasjonstoget som gikk mot den israelske ambassaden i Parkveien, ble stanset av politiet og arrangørenes egne vakter før de nådde frem. Hundre demonstranter ble anholdt. Foto: SCANPIX

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Over 100 pågrepet etter at høyreaktivister barket sammen med politi i London

 2. NORGE
  Publisert:

  Sinte demonstranter møtte opp utenfor politihuset i Bergen etter lørdagens SIAN-sammenstøt. Da slo politiet ring om politihuset.

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet forsvarer gassbruk mot utagerende motdemonstranter under Sian-markering

 4. VERDEN
  Publisert:

  Voldelige sammenstøt i Paris. Fransk politi brukte tåregass mot demonstranter.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Minst 90 pågrepet under demonstrasjon mot migrasjonspakt i Brussel

 6. VERDEN
  Publisert:

  Opptøyer i greske storbyer