Dette var oddsfavorittene

Men det var Martti Ahtisaari som fikk fredsprisen.

Oddsfavoritter til årets fredspris, fra venstre: Lidia Yusupova, Morgan Tsvangirai, Hu Jia og Thich Quang Do.
  • Anders Nordstoga

Aftenposten.no vil fulgte kunngjøringen av årets fredspris direkte fra 10.55. Kinesiske menneskerettighetsaktivister dominerte toppen av listen over oddsfavorittene til å vinne Nobels fredspris 2008. Helt øverst på listen til Betsafe var Hu Jia.

Kinesiske aktivister

35 år gamle Hu ble idømt tre og et halvt års fengsel for seks måneder siden. Han har vært en markert kritiker av regimet i Beijing på områder som miljøvern og bekjempelse av AIDS. Den irske bookmakeren Paddy Power mente det var en større favoritt: 41 år gamle Gao Zhisheng gir ikke bedre odds enn 7-4, melder The Daily Telegraph. Den selvlærte juristen ble kåret av Justisdepartementet til en av de ti beste advokatene i Kina i 2001, men etter å ha vunnet rettssaker for medlemer av Falun Gong-bevegelsen i 2004, er han blitt arrestert gjentatte ganger. Gao er ikke sett siden september 2007.

Menneskerettighetene jubilerer

Nummer to på listen til Betsafe var Lidia Yusupova. Hun leder det juridiske kontoret til menneskerettighetsorganisasjonen Memorial i Moskva. Hun har blant annet samlet vitnesbyrd om overgrep mot befolkningen i Tsjetsjenia. Thich Quang Do fikk Raftoprisen i 2006 for sitt arbeid for menneskerettigheter i Vietnam. En grunn til at menneskerettighetsaktivister dominerer listen er at det i år er 60 år siden FNs konvensjon for menneskerettigheter ble undertegnet. Nobelkomiteen har også signalisert at det kan være på tide å gi prisen til en kinesisk regimekritiker.

Zimbabwe

Om komiteen likevel ikke ønsker å gi prisen til Kina i år, kan Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai være en aktuell kandidat. Tsvangirai stilte modig som motkandidat til Robert Mugabe i årets presidentvalg. Han vant første runde, men ifølge regimet ikke med nok stemmer til å unngå en andre valgrunde. Voldsbølgen mot opposisjonelle som fulgte første valgrunde, førte til at Tsvangirai trakk sitt kandidatur før andre valgrunde i Juni. Han har likevel godtatt å inngå i regjeringssamarbeid med Mugabe.