Norge

Kan bli dømt for drap uten lik

Mandag kan en 38-åring bli dømt i Stavanger tingrett for drap uten at det er funnet noe lik – og uten at det foreligger noen tilståelse.

Trebarnsmoren Ann-Helen Karlsen (35)er aldri funnet. FOTO: PRIVAT Foto: PRIVAT

38-åringen står tiltalt for å ha tatt livet av sin tidligere samboer Ann-Helen Karlsen (35) fra Søgne. Kvinnen forsvant i 2005. I 2008 gikk mannens ekskone til politiet og sa at hun hadde sett eksmannen drepe Ann-Helen Karlsen for deretter å dumpe henne i fjorden utenfor Tananger. Liket er aldri funnet.

— Men finner retten bevist utover enhver rimelig tvil at en person har drept en annen kan en bli dømt for drap selv om en ikke finner liket. Loven setter ingen hindring for det, sier jussprofessor Henry J. Mæland ved Universitetet i Bergen til NTB.

Gravde opp rullebane

Det hører til sjeldenhetene at noen blir dømt for drap der det ikke finnes et lik. I Norge skal det etter krigen kun ha skjedd én gang tidligere. I 1994 forsvant Asker-jenta Christel Gjøvikli i forbindelse med et besøk hos en venn på Averøy i Møre og Romsdal. Til tross for en omfattende politiaksjon ble hun aldri funnet. Kjæresten hennes tilsto etter lange avhør at han hadde drept henne og dumpet liket i sjøen. Han ble dømt til 15 års fengsel.

Den mest omtalte saken i Norge av denne typen er Hollekim-saken fra 1965, en sak som gjorde at Alf Nordhus ble genierklært som forsvarer.

Sigurd Hollekim tilsto å ha tatt livet av frisørdamen Astrid Aardal, som leide lokaler på gården hans. Aardal forsvant i 1958 og ble aldri funnet. I 1963 tilsto Hollekim å ha tatt livet av henne.

Hollekim forklarte at han hadde gravd ned liket i forbindelse med anleggsarbeider på Flesland flyplass, og deler av rullebanen ble gravd opp uten at det ble funnet noe.

Hollekims forsvarer Alf Nordhus mente at klientens tilståelse ikke kunne stemme, og Hollekim ble frifunnet.

Ekskona kronvitne

I saken som mandag skal tas opp til doms i Stavanger foreligger det heller ikke noen tilståelse eller tekniske bevis. Saken står og faller på om retten tror på aktoratets kronvitne, 38-åringens ekskone.

Forsvarer Arvid Sjødin hevdet i sin prosedyre at påtalemyndighetens kronvitne er paranoid, at hun gikk til politiet og avga falsk forklaring for å bli kvitt eksmannen.

— Dette er en høyst ekstraordinær straffesak. Det er en alvorlig anklage der det ikke finnes et lik og alt står på ett vitne. Ett vitneutsagn kan ikke danne grunnlag for den totale visshet som skal til for å dømmes i en så alvorlig sak, sa Sjødin.

Aktor Tormod Haugnes la ned påstand om at 38-åringen må dømmes til forvaring i 19 år. Mannen er i tillegg til drap tiltalt for blant annet drapsforsøk og flere voldtekter. Han er tidligere straffedømt 13 ganger, blant annet for ni tilfeller av vold og for å ha drept sin tidligere svigerfar.

— Han stopper jo ikke. Det er ikke noe forbedringspotensial for ham, sa Haugnes til NTB etter prosedyren.

Han mener at tidsbestemt fengselsstraff ikke er nok, og la derfor ned påstand om forvaring.

— Vi må være sikre på at vi ikke får ut tiltalte igjen i en situasjon hvor han igjen kan drepe, sa Haugsnes.

Uansett hva retten kommer til, er dette en så spesiell sak at nye runder i retten neppe er til å unngå.

Les også

  1. Dommerne i Ann-Helen-saken drapstruet

  2. Antyder andre skyldige

  3. Kronvitne: Ann-Helen kjempet for livet

  4. Slett politiarbeid