25-åring nekter for at drapet var planlagt

<div style="text-align:center;width:800px;height:530px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2010/02/08-kidnapping/steg-for-steg.swf", { width:"800px", height:"530px", version:"9.0.124", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {xmlFile:"http://media.aftenposten.no/mm/2010/02/08-kidnapping/data.xml", configFile:"http://media.aftenposten.no/mm/2010/MM/DD-NAVN/config.txt", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash-spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutter.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br>Den siktede 25-åringen har i sin politiforklaring sagt at han ikke var alene om ugjerningen.

– Nå kommer de med Faiza, var farens første tanke da han så politibilen utenfor familiens hjem natt til torsdag. Det gjorde de ikke. Opplevelsen av usikkerhet og uro gjennom disse tre ukene som er gått fra Faiza ble borte, til den forferdelige beskjeden familien fikk i natt, kan knapt beskrives med ord. Men det er vel heller ikke nødvendig, sier familiens bistandsadvokat Harald Stabell til NTB.

Familiens gnist av håp ble slukket da den unge kvinnen ble funnet drept i et turområde på Solli i Asker sent onsdag kveld. Den drepte kvinnen ble funnet et godt stykke inn i skogen, like ved en svært populær skiløype.

En 25 år gammel mann som har sittet i varetekt siden forrige uke siktet for bortføring, tilsto onsdag kveld at han hadde drept kvinnen.

– Det var 25-åringens forklaring som førte oss til funnstedet, sier kriminalsjef, politiinspektør Nina Bjørlo, i Asker og Bærum politidistrikt.

– Ønsket å tilstå

Tilståelsen kom i et avhør onsdag kveld. Sammen med advokaten sin forklarte han etterforskerne hvordan og hvorfor drapet på den unge kvinnen skjedde.

– Ut fra forklaringen er Faiza drept samme dag som hun ble bortført, onsdag 3. februar, sier Bjørlo.

– Min klient ønsket selv å fortelle sannheten i dette. Det har vært jevnlige og fortløpende avhør, sier 25-åringens forsvarer, advokat Peder Morset til NTB.

Hva som ledet fram til tilståelsen, vil kriminalsjefen ikke ut med. Heller ikke øvrige omstendigheter og detaljer rundt drapet er så langt kjent.

– Vi gir ikke flere detaljer fra avhøret, sier kriminalsjef Bjørlo.

Se video:

Medsiktet nekter

Den 25 år gamle mannen har samtykket i forlenget varetektsfengsling i fire uker. Siktelsen er utvidet fra bortføring til overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap.

– Formelt er han ikke forelagt noen ny siktelse ennå, og derfor har jeg heller ikke noen kommentar til det. Min klient har samtykket i fire nye uker i varetekt, og han akter å fortsette å forklare seg for politiet. Han tar dette forferdelig tungt, sier Morset.

— Min klient tilstår å ha drept Faiza Ashraf, men ikke med overlegg. Han har i sin politiforklaring sagt at han ikke var alene om ugjerningen, sier Morset til Aftenposten.no.

Den utvidede siktelsen gjelder også for den medsiktede 28-åringen, som ble pågrepet først, og som er mistenkt for å ha bestilt og betalt bortføringen.

–28-åringen nekter enhver befatning med saken. Han blir fremstilt for forlenget varetektsfengsling på vanlig måte fredag, og det blir begjært fire uker også for ham, sier politiadvokat Kristin Røhne til NTB.

28-åringens forsvarer, advokat Petter Sørensen, avbrøt torsdag vinterferien og dro samme kveld for å møte klienten i Ullersmo fengsel. Han var ikke kjent med hvordan 28-åringen stilte seg til den nye siktelsen eller 25-åringens tilståelse.

Ørliten trøst

Faiza Ashraf ringte selv politiets nødnummer om morgenen onsdag 3. februar. Hun fortalte at hun var tvunget inn i bagasjerommet på en bil ved en bussholdeplass på Haslum i Bærum. Hun ga en beskrivelse av kidnapperen, og ett vitne skal ha sett bortføringen.

Politiet forsøkte å følge de tekniske sporene, men søk etter Faiza førte ikke fram. Først da tilståelsen fra den ene siktede kom, ble hun funnet.

– For familien er det en ørliten trøst i det forferdelige, ved at de nå har fått visshet om hva som er skjedd. Det er også en lettelse for dem å vite at hun ikke har lidd i disse tre ukene, sier Stabell.