Norge

Værgudene fortsatt nådeløse mot Europa

Et fly får vingene sine aviset på flyplassen i Brussel. Men nå er flyplassen i ferd med å gå tom for avisningsveske, noe som fører til at alle avganger frem til onsdag blir innstilt. FOTO: THIERRY ROGE/REUTERS

Værgudene viser fortsatt ingen nåde mot tusener av europeere som forsøker å komme seg hjem til jul. Mandag ble flyplassen i Brussel stengt, og meteorologene kan ikke love annet enn mer snø og kulde.

Les mer om snøkaoset i Europa:

Les mer om vind og vær på Aftenposten.nos værsider.

Flyplassledelsen i Brussel varslet mandag at alle flyavganger blir innstilt fram til onsdag fordi flyplassen var i ferd med å gå tom for avisingsvæske.

Nye forsyninger blir ikke tilgjengelig før onsdag morgen. Dermed må trolig tusenvis av passasjerer enten belage seg på å vente eller finne seg andre reiseruter. I helgen ble minst 1.400 sittende værfaste i Brussel.

Også fra andre store, europeiske flyplasser kom det mandag meldinger om innstilte flyavganger.

Avganger innstilt

Mandag ble rundt 300 avganger fra Europas tredje travleste flyplass, Frankfurt i Tyskland, innstilt på grunn av været. Den nest største lufthavna, Charles de Gaulle ved Paris, meldte om innstilling av omtrent hver tredje avgang.

Ved Europas største flyplass, Heathrow ved London, var en begrenset trafikk i gang mandag formiddag. Men mange avganger var forsinket, og hundrevis av reisende hadde tilbrakt natten på Heathrow etter at London lørdag brått ble rammet av et voldsomt snøvær.

Britiske myndigheter besluttet mandag å oppheve forbudet mot nattflyginger over London de neste fire dagene for å få flest mulig passasjerer av gårde.

Problemene fortsetter

Søndag kunne bare rundt 20 fly lande på eller ta av fra Heathrow, mot normalt rundt 1.300. Fra klokken 7 norsk tid mandag ble det gjennomført «et begrenset antall avganger og ankomster», sa en talskvinne, som spådde trafikkforstyrrelser i flere dager framover.

Mens mange fly sto på bakken, fortsatte togene å gå mellom den britiske hovedstaden og det europeiske fastlandet. Men avgangene fra St. Pancras-stasjonen i London gjennom kanaltunnelen til Paris og Brussel var opp til halvannen time forsinket.

Det tyske statsbaneselskapet Deutsche Bahn slet med problemer i fjern— og regionaltrafikken som følge av det harde vinterværet. Sjåfører som trosset forbudet mot å kjøre tunge vogntog på motorveiene i Tyskland, forårsaket flere uhell i veitrafikken.

Over tusen uhell

I den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen rapporterte politiet om mer enn tusen trafikkuhell fra midt på dagen søndag til mandag morgen. I Chenée nær Liege i Belgia frøs en kvinnelig pasient ved et sykehus i hjel, da hun gikk ut for å ta seg en røyk i det iskalde været.

Sør for Alpene viste værsituasjonen mandag tegn til bedring, og i Italia kunne flyplassene ved Firenze og Pisa åpne igjen etter å ha holdt stengt i helgen. Italienske myndigheter meldte at to hjemløse personer var funnet ihjelfrosset etter helgekulden.

Mens resten av Europa hutrer, kan folk i Hellas glede seg over varme vinder som har krysset Middelhavet fra Sahara. I den greske hovedstaden Aten ble det mandag målt 18 varmegrader, mens det på øya Kreta ble meldt om pluss 20 og økning til 22 grader tirsdag.

Les også

  1. Flyproblemer også mandag