Norge

Stenger skolene på grunn av skredfare

Foto: HELGE HEGERBERG/ADRESSA.NO

Over 1000 elever rammes når barneskolene, ungdomsskolen og den videregående skolen holdes stengt etter tre snøras i Sunndal natt til mandag.

  • Ntb
  • Per Annar Per Annar Holm
  • Mads Saurstrø

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Det første raset gikk ved Hoelsand, to, tre kilometer fra Sunndal sentrum i retning Oppdal like etter midnatt. Letemannskaper har søkt gjennom raset uten å finne noe.

Natt til mandag gikk det flere nye ras i fjellsidene, og to av letemannskapene ble sittende fast i snømassene.

— Det er kommet mer snø i natt, så rasfaren er minst like stor. Statens Vegvesen har begynt å rydde veien, men mannskapene er stadig på utkikk etter nye skred, sier operasjonsleder Styrkar Gagnat ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til Aftenposten.no.

Lavinehunder har gjort overflatesøk i raset uten å gjøre funn, og politiet har heller ikke fått melding om savnede personer.

— Vi tror derfor ikke at noen er tatt av raset, sier Gagnat ved mandag morgen.

Skolene stengt

Sunndal kommune stenger nå alle skolene på grunn av skred og skredfare, skriver NRK Møre og Romsdal.

Over 1000 elever rammes når barneskolene, ungdomsskolen og den videregående skolen holdes stengt.

Tidlig mandag morgen innkalte ordføreren i Sunndal kommune kriseledelsen, som avgjorde at det var for risikabelt å sende barna på denne strekningen.

- Det går nye ras hele tiden

Like etter at meldingen om det første raset kom inn ble det meldt om et nytt ras på riksvei 70 ved Myren camping, noen kilometer fra det første. Dette raset er om lag 50 meter bredt, men ikke like dypt som raset ved Hoelsand.

– Det går nye ras hele tiden. Nå fikk vi nettopp inn melding om et tredje ras, forteller operasjonsledere til NTB ved 5-tiden mandag morgen.

Han forteller at politiet har varslet Sunndal kommunes beredskapsteam, slik at de kan gjøre en helhetsvurdering av situasjonen. Det har falt enorme mengder snø i Sunndal de siste dagene og rasfaren er stor.

- Rydder veien

Ifølge Statens vegvesen er det uvisst når riksvei 70 kan åpnes for trafikk.

— Området må sjekkes først før veien kan ryddes. Jeg tror neppe det vil bli gjort før det lysner, sier vaktoperatør Sven Grytdal til adressa.no.

Vaktoperatør Aslak Heggland ved Statens vegvesen opplyser ved 06-tiden at det har gått flere snøskred i natt, blant annet mellom Romfo og Fale på riksvei 70. Ifølge politiet er den berørte veistrekningen nå åpen for trafikk igjen.

— Men det har gått flere ras i natt. Vi har fått melding om at det gikk ett eller to ras på Oppdølstranda i retning Kristiansund. Der er det bom stopp for trafikken, sier operasjonsleder Jan Helge Kjøl ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt til adressa.no.

- Hvordan er skredfaren langs riksvei 70 nå?

— Den er stor.