Norge

Nyt penværet i sør mens du kan – neste uke snur det

Nyt penværet på Østlandet mens du kan. Fra neste uke kommer regn, sludd og snø. Bildet er fra Utsikten ved Ekeberg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

1. mai-helgen kan nytes i finvær i sør, mens sludd og snø preger været i nord. Fra neste uke er sludd og snø stikkord for sør, mens godværet tar turen nordover.

  • NTB-Ole Henrik Tveten

Den siste tiden har folk i Sør-Norge stort sett kunne nyte sol og fine dager, mens vinteren fortsatt har hatt et godt grep om Nord-Norge.

Dette vil fortsette de neste dagene – men så er det slutt. Så folk i sør må nyte godværet mens de kan, for fra starten av neste uke bytter værtypene plass.

Men denne helgen er det Sør-Norge som er værvinneren.

– Det ser ut til at det blir Sør-Norge som får det absolutt beste været 1. mai. Det kan gå enkelte spredte byger, men det er i så fall veldig lokalt, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, til NTB.

Penværet vil gjelde for Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, og ifølge Granerød vil temperaturene ligge på rundt 10–12 grader på det varmeste.

Rundt null grader på dagtid

Fra Trondheimsfjorden og nordover har det i lange perioder vært nordavind, sludd og snøbyger, men nå ser det ut til at solbrillene snart kan hentes frem fra skapet.

– Det er en storstilt endring i værbildet som gjør at lavtrykket sikter seg inn mot Sør-Norge, og Nord-Norge blir liggende på godsiden, sier Granerød.

Godsiden for Nord-Norge betyr derimot ikke at det blir varmt og godt.

– Temperaturene på dagtid vil holde seg ganske nært null grader på dagtid, men man kan få noen solrike dager.

Gunstig vindretning

Ifølge meteorologen ligger det neste uke an til vind fra øst og sørøst, noe som generelt er en gunstig vindretning for Nord-Norge.

Den vindretningen fører ofte til at Øst-Finnmark og vidda får mer skyer, kanskje litt nedbør, mens været for kystområdene fra Nordkapp og videre vestover ofte blir bra.

Det er ikke helt uvanlig med snø i Sør-Norge i mai. Her fra Mylla 10. mai i fjor. Foto: Arild Bernstrøm

Regn, sludd og snø i Sør

For Sør-Norge er stikkordene for neste uke regn, sludd og snø – og det kan komme snø ned til rundt 200–300 meter.

– I kystområdene vil nok alt dette komme som regn, men snøgrensen vil ligge litt nedover i innlandet.

Det store værskiftet ser ikke ut til å skje før tirsdag, men vil enkelte steder så smått starte allerede mandag – med noe nedbør østafjells.

Værutsiktene for neste uke er trolig en gladmelding for pollenallergikere i Sør. Ifølge pollenvarselet er det i disse dager kraftig spredning av bjørkepollen på Østlandet.

Les også

  1. Store deler av årets franske vinproduksjon er ødelagt av frost

  2. Ekstremvær truer de fattigste kaffebøndene

Les mer om

  1. Snø
  2. Norge