Nakstad advarer etter flere utendørsfester: – Ikke uten smitterisiko

Lørdag kveld melder politiet flere steder i landet om store ansamlinger av mennesker. Espen Nakstad minner om at smittevernreglene må følges også ute.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.
  • NTB-Even Lübeck

– Hvis mange glemmer smittevernreglene kan vi få nye smitteutbrudd knyttet til festing. Det er selvsagt bedre å samles utendørs enn innendørs, men det er ikke uten smitterisiko hvis man glemmer meteren og er sammen med mange mennesker, sier assisterende helsedirektør Nakstad til NTB.

Natt til 1. mai ble det meldt om høylytt festing flere steder i landet, og også lørdag har politiet rundt om hatt det travelt.

Store ansamlinger på Bygdøy

Anslagsvis et hundretalls ungdommer har lørdag kveld samlet seg ved Huk på Bygdøy i Oslo. Oppdragsleder Martin Martinsen i Oslo politidistrikt bekrefter overfor VG at politiet kjent med situasjonen.

Politiet er til stede, etter meldinger om «mye musikk og beruset ungdom» på stedet. De bekrefter at det er feststemning i området.

– Vi er der med politibåt og to politibiler, og vil fortsette å være på stedet gjennom kvelden, sier Martinsen.

Oppdragslederen forteller at rundt 150 personer skal ha løpt fra stedet da politiet kom, og sier det er et åpenbart behov for deres tilstedeværelse.

Dersom folk skulle ta festen hjem, er Nakstad klar på at de nasjonale anbefalingene fremdeles er maksimalt fem gjester, selv om Oslo fjernet forbudet mot mer enn to gjester tidligere i uka.

– Vi er veldig opptatt av å understreke at den nasjonale anbefalingen er inntil fem gjester, og det gjelder også i Oslo. Dersom man ikke følger denne anbefalingen og inviterer mer enn ti, kan man bli bøtelagt av Oslo kommune.

Slåssing

Også flere andre steder i landet er det meldt om festbråk. I Ås har politiet i Øst fått flere meldinger på ansamling av russ og andre ungdommer.

– Skal være ampert på stedet og politiet er på vei, skriver politiet.

Ved Tennebekktjørna i Nipedalen i Bergen har mange unge folk samlet seg, og politiet og ambulansen er tilkallet.

– En person har vært ute i vannet, og følges opp av helse. Politiet tar en prat med andre ungdommer som drikker alkohol, skriver Vest politidistrikt.

30–40 berusede

Ved Mæla ungdomsskole i Skien rykket Sørøst politidistrikt med flere patruljer, etter melding om slåssing mellom flere russ. Ingen skal ha blitt skadd i hendelsen, men flere titalls russ var på stedet, og flere løp i forskjellige retninger ved politiets ankomst.

Også i Trondheim har det gått hardt for seg. Politiet rykket ut til området ved Theisendammen etter melding om 30–40 berusede ungdommer.

– Festen avsluttet. Ikke bra i disse tider........., skriver politiet i Trøndelag på Twitter.

I Byremo i Lyngdal har det lørdag kveld samlet seg 250–300 ungdommer i forbindelse med et rånetreff.

– Politiet er på stedet – det er god stemning blant de tilstedeværende, men smittevernregler overholdes ikke på en tilfredsstillende måte, skriver politiet i Agder på Twitter.