Regionale koronatiltak avvikles for ytterligere 18 Viken-kommuner

Butikker og serveringssteder kan åpne igjen i flere av fylkets største kommuner.

Fredrikstad er blant kommunene som nå nedjusteres fra tiltaksnivå A til B.

De strengeste regionale koronatiltakene, omtalt som nivå A (se faktaboks nederst i saken), innebærer blant annet at alle butikker, serveringssteder og treningssentre må holde stengt.

Nå gjør regjeringen endringer som innebærer at antallet kommuner i Viken som er underlagt det strengeste regelverket reduseres fra 20 til 4.

– Smittetallene i Viken viser en nedadgående trend. Det viser at de strenge tiltakene fungerer. Derfor kan vi senke tiltaksnivået i flere av kommunene. Likevel er smittetallet fortsatt høyt i kommuner som grenser opp mot Oslo øst, og der er situasjonen ikke fullstendig under kontroll. Disse kommunene må derfor fortsette med tiltaksnivå A, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Endringene gjelder fra midnatt, natt til mandag 26. april og gjelder til 9. mai.

– Smittetallene i Viken viser en nedadgående trend, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Fire kommuner fortsetter på det strengeste tiltaksnivået

I disse kommunene avvikles tiltakene:

  • Aurskog-Høland, Gjerdrum, Hole, Hurdal, Hvaler, Jevnaker, Kongsberg, Lunner, Marker, Modum, Nes, Nesodden, Nittedal, Rakkestad, Ringerike, Skiptvet, Våler og Øvre Eiker.

Disse kommunene får igjen bestemme sine egne lokale tiltak og ellers følge de nasjonale reglene.

I disse kommunene blir tiltaksnivået nedjustert fra A til nivå B eller videreført på nivå B

  • Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nordre Follo, Vestby, Ås, Fredrikstad, Halden, Moss, Råde, Sarpsborg, Asker, Bærum, Drammen, Lier, Eidsvoll og Nannestad.

Disse kommunene får ha åpne butikker, kjøpesentre og varehus. I tillegg får serveringssteder holde åpent, men det er fremdeles skjenkeforbud.

I tillegg kan man gjenoppta idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år innendørs. Det blir også igjen lov med organisert aktivitet utendørs for personer over 20 år. Også svømmehallene får lov til å åpne igjen for skolesvømming.

Fire kommuner fortsetter med nivå A:

  • Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen og Ullensaker.

Det innebærer fortsatt at butikker, serveringssteder og treningssentre må holde stengt.

Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Statsforvalteren i Oslo og Viken og de berørte kommunene har hatt tett dialog om saken. De fleste kommunene støtter anbefalingen, skriver regjeringen i en pressemelding.

Lillestrøm-ordfører kritisk

Men det gjelder ikke alle. Statsforvalteren holdt tirsdag kveld et møte med alle Viken-kommunene, hvor flere ordførere ba om lettelser i tiltak. Flere pekte på at de strenge tiltakene ikke sto i stil med den nedadgående smittetrenden i sin kommune.

Ordføreren i Lillestrøm er sterkt kritisk til at de ikke får ta tilbake kontrollen over smitteverntiltakene i egen kommune.

- Vi hadde fint klart dette selv. Det er snakk om så små lettelser. Men vi blir nektet og jeg opplever at vi ikke blir sett, sier ordfører Jørgen Vik (Ap) til Dagbladet.

Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik er kritisk til at kommunen ikke får tilbake kontrollen over de lokale koronatiltakene.

- Vi har vært nedstengt like lenge som Oslo, i store trekk, og har per nå ikke fått en eneste ekstra vaksine. Det går ikke. De kan rett og slett ikke gjøre det mot oss, sier han.

Ber mest utsatte B-kommuner innføre lokale og koordinerte grep

I tillegg til de regionale tiltakene som regjeringen har innført, er det innført en rekke nasjonale tiltak. Mange kommuner har også innført lokale forskrifter med strengere smitteverntiltak.

Regjeringen skriver i pressemeldingen at de mest utsatte kommunene som er på tiltaksnivå B, rådes av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet kommunene til selv å samordne og innføre lokale mobilitets- og kontaktreduserende tiltak.

Dette kommer i tillegg til det som ligger i de regionale tiltakene, og må basere seg på den lokale og regionale smittesituasjonen.

Rådene gjelder for følgende kommuner:

Region Follo:

Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Nordre Follo, Vestby, Ås

Region sør:

  • Fredrikstad, Halden, Moss, Sarpsborg, Råde

Region vest:

  • Asker, Bærum, Drammen, Lier